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ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 2018- 11  
 
Gregory P. Goheen, Legal Counsel 
Unified School District No. 500, Wyandotte County 
McAnany, Van Cleave & Phillips, P.A. 
10 E. Cambridge Circle Drive, Suite 300 
Kansas City, Kansas  66103 
 
Re: Schools—School District Board of Education Powers and Duties; General 

Powers and Duties—School District Officers and Employees; Board 
Members to Receive No Compensation; Retired Employee Serving as 
Board Member; Incompatibility of Offices 

 
Synopsis:   Neither state statute nor the common law doctrine of incompatibility of 

offices precludes a retiree from serving as a member of the school board 
for the school district from which the retiree retired.  Because benefits 
received by a retiree of a unified school district from the Kansas Public 
Employees Retirement System or the school district’s early retirement 
program are earned during the retiree’s employment with the school 
district and are not compensation for work or duties performed as a board 
member, K.S.A. 2018 Supp. 72-1137 does not preclude a retiree from 
receiving the benefits during the time the retiree is serving as a board 
member.  Cited herein:  K.S.A. 2018 Supp. 72-1134; 72-1135; 72-1136; 
72-1137; Kan. Const., Art. 6, § 5. 

 
  *   *   * 
 
Dear Mr. Goheen: 
 
As legal counsel for the Board of Education of Unified School District No. 500, 
Wyandotte County (Kansas Ciy), you ask our opinion regarding whether a retiree of a 
unified school district who is receiving compensation and benefits through the Kansas 
Public Employees Retirement System (KPERS) or a school district’s early retirement 
program, or both, may serve as a member of the Board. 
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In determining whether a person may serve in dual roles for a public governing body, it 
must be determined whether such service is precluded by state law or the common law 
doctrine of incompatibility of offices. 
 
Statutory Provisions 
 
Before determining whether the common law doctrine of incompatibility of offices 
precludes serving in the dual positions, we first address whether such service is 
governed by state statute.  “The legislature decides who may qualify for public office. . . 
.  If the legislature has spoken, the statement supersedes common law, and the doctrine 
of incompatibility of office does not apply.”1 
 
Local public schools are “maintained, developed and operated by locally elected 
boards.”2  A local board of education “shall appoint a superintendent of schools . . . 
[and] may appoint one or more assistant superintendents of schools, supervisors and 
principals.”3  A local board shall also appoint a clerk4 and a treasurer.5  Provisions in the 
statutes authorizing the appointments expressly preclude the appointed persons from 
being a member of the board.6 
 
Conversely, K.S.A. 2018 Supp. 72-1137 states: 
 

In addition to the officers provided for in this act, the board of education of 
any school district may appoint other officers and employees to serve at 
the pleasure of the board.  Such officers and employees shall receive 
compensation fixed by the board.  No member of a board of education 
shall receive compensation from the school district for any work or duties 
performed by him.7 

 
In determining whether K.S.A. 2018 Supp. 72-1137 precludes a retiree from a unified 
school district from serving as a member of the board of education for the school district 
and receiving compensation and benefits through KPERS or a school district’s early 
retirement program, or both, we follow the rules of statutory construction. 
 

The most fundamental rule of statutory construction is that the intent of the 
legislature governs if that intent can be ascertained.  We first attempt to 
ascertain legislative intent by reading the plain language of the statutes 
and giving common words their ordinary meanings.  When a statute is 
plain and unambiguous, we do not speculate as to the legislative intent 

                                                           
1 Unified School District No. 501, Shawnee County v. Baker, 269 Kan. 239, 243 (2000). 
2 Kan. Const., Art. 6, § 5. 
3 K.S.A. 2018 Supp. 72-1134. 
4 K.S.A. 2018 Supp. 72-1135. 
5 K.S.A. 2018 Supp. 72-1136. 
6 K.S.A. 2018 Supp. 72-1134 (“No person employed under the authority of this section shall be a member 
of the board.”); K.S.A. 2018 Supp. 72-1135 (“The clerk shall not be a member of the board. . . .”); K.S.A. 
2018 Supp. 72-1136 (“The treasurer shall not be a member of the board. . . .”). 
7 Emphasis added. 
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behind it and will not read into the statute something not readily found in it.  
But when the statute's language or text is unclear or ambiguous, we 
employ canons of construction, legislative history, or other background 
considerations to divine the legislature's intent and construe the statute 
accordingly.8 

 
The Legislature has neither defined the terms used in K.S.A. 2018 Supp. 72-1137, nor 
included a provision expressly precluding persons appointed under the statute from 
serving on the local board.  Therefore, the terms are given their ordinary meanings. 
 
In reviewing whether K.S.A. 2018 Supp. 72-1137 precludes a tenured teacher from 
serving as a member of the board of education for the unified school district by which 
the teacher is employed, the Kansas Supreme Court determined the statute “only 
prohibits compensation for ‘work or duties’ performed as a board member.”9  “The . . . 
language [in K.S.A. 2018 Supp. 72-1137]10 stating no board member ‘shall receive 
compensation from the school district for any work or duties performed by him’ raises 
only the question of compensation—not whether one may serve.”11  Thus, even if a 
retiree is considered an officer or employee serving at the pleasure of the board, K.S.A. 
2018 Supp. 72-1137 does not preclude the retiree from serving as a board member. 
 
Determining whether K.S.A. 2018 Supp. 72-1137 prohibits a retiree who is serving on 
the board from receiving compensation and benefits through KPERS or a school 
district’s early retirement program, or both, requires determining whether the benefits 
are compensation from the school district for work or duties performed as a board 
member. 
 

Public employment seldom pays as much as a comparable job in the 
private sector.  A pension to be received upon retirement is a prime 
inducement in securing qualified workers and avoiding the expense of a 
high turnover rate.  Retirement benefits are a valuable part of the 
consideration for entering into and continuing in public service.  A member 
of a governmental pension system has certain vested rights in the pension 
plan because it is a vital part of the consideration for entering into and 
performing under the employment contract.12 

 
Benefits received by a retiree of a unified school district from KPERS or a school 
district’s early retirement program are earned during the retiree’s employment with the 
school district.  They are consideration under the employment contract and would be 
paid to the retiree even if the retiree performed no additional public service.  The 

                                                           
8 Northern Natural Gas Co. v. ONEOK Field Services Co., 296 Kan. 906, 918 (2013) (internal citations 
and quotation marks omitted). 
9 Baker, 269 Kan. at 244. 
10 K.S.A. 72-8202e was recodified in July 2017 and is now K.S.A. 2018 Supp. 72-1137. 
11 Baker, 269 Kan. at 245. 
12 Kansas Public Employees Retirement System v. Reimer & Koger Associates, Inc., 262 Kan. 635, 646 
(1997), quoting Brazelton v. Kansas Public Employees Retirement System, 227 Kan. 443,449 (1980). 
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benefits received from KPERS or a school district’s early retirement program are not 
compensation for work or duties performed as a board member. 
 
Finding no other applicable statutes that preclude a retiree of a school district from 
serving on the board of education, we turn to the common law doctrine of incompatibility 
of offices. 
 
Common Law Prohibition 
 
The common law doctrine of incompatibility of offices prohibits an individual from 
holding more than one public office at the same time when there is an incompatibility 
between the offices.13 “Offices are incompatible when the performance of the duties of 
one in some way interferes with the performance of the duties of the other.”14  The 
Kansas Supreme Court long has applied the doctrine “where the nature and duties of 
the two offices are such as to render it improper, from considerations of public policy, for 
one person to retain both.”15 
 
In Attorney General Opinion No. 2013-19, we stated: 
 

The Kansas Supreme Court addressed the distinction between officers 
and other employees in Durflinger v. Artiles.16  As summarized by Attorney 
General Opinion No. 91-11, Durflinger concluded that the essential 
characteristics of public office are: (1) a position created by statute or 
ordinance, (2) a fixed tenure, and (3) the power to exercise some portion 
of [the] sovereign function of government.  In addition, Durflinger cited an 
earlier case holding that an officer has responsibility for results and the 
power of direction, supervision, and control.17 

 
The position of retiree does not possess any of the characteristics of a public office.  
The positions of school board member and retiree are not two public offices performing 
incompatible duties.  
 
In Dyche v. Davis,18 the Kansas Supreme Court determined the doctrine applies when a 
person concurrently holds a public office and another position of public employment.19  
“It is inimical to the public interest for one in public employment to be both the employer 
and the employee or the supervisor and the supervised.”20  The doctrine applies 
irrespective of whether the person draws two salaries.21 
 
                                                           
13 Baker, 269 Kan. at 249. 
14 Dyche v. Davis, 92 Kan. 971, 977 (1914). 
15 Baker, 269 Kan. at 248, quoting Abry v. Gray, 58 Kan. 148, 149 (1897). 
16 234 Kan. 484 (1983) (disapproved on other grounds by Boulanger v. Pol, 258 Kan. 289, 292 (1995)). 
17 Internal quotation marks omitted. 
18 92 Kan. 971 (1914). 
19 Baker, 269 Kan. at 248-49. 
20 Baker, 269 Kan.at 239, Syl. ¶ 6. 
21 Baker. 269 Kan.at 239, Syl. ¶ 5. 
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The Kansas Supreme Court in Unified School District No. 501, Shawnee County v. 
Baker22 reviewed whether the common law doctrine of incompatibility of offices 
precludes one person from concurrently serving as a school board member and a 
teacher in the same school district. 
 

As we focus on the agreed facts before us, the inescapable conclusion is 
that Baker's positions are incompatible.  By assuming the role of teacher 
and Board member, Baker occupies one position that is subordinate to the 
other.  As Board member she is the employer and as teacher, the 
employee. In her capacity as Board member she sits on a policy-making 
body that negotiates with the teachers' collective bargaining 
representative, who is also her representative as a teacher.  This is a clear 
conflict of interest. Similarly, Baker is subject to discipline by the Board.  
She may, under certain circumstances, be fired by it.  The principal who 
must evaluate Baker's performance as a teacher indirectly answers to 
Baker as a board member.  As Baker discharges her Board duties, her 
actions, no matter how well-intentioned, will be colored by the conflict 
inherent in her two positions.23 

 
The existence of an employer-employee relationship is based on “whether the employer 
has the right of control and supervision over the work of the alleged employee, and the 
right to direct the manner in which the work is to be performed, as well as the result 
which is to be accomplished.”24  Retirement, however, is a voluntary termination of 
employment or service upon reaching retirement age.25  Once a person retires, the 
person is no longer obligated to perform duties or functions for the employer.  The 
employer does not have the right to control or supervise the retiree, or to terminate the 
employment of the retiree.  A retiree is not an employee of the school district.  The 
positions of school board member and retiree do not involve two public offices 
performing incompatible duties. 
 
Since the positions of school board member and retiree are neither two public offices 
performing incompatible duties nor involve an employer-employee relationship, the 
common law doctrine of incompatibility of offices does not prohibit a retiree from serving 
as a member of the school board for the school district from which the retiree retired. 
 
In review, neither state statute nor the common law doctrine of incompatibility of offices 
precludes a retiree from serving as a member of the school board for the school district 
from which the retiree retired.  Because benefits received by a retiree of a unified school 
district from KPERS or the school district’s early retirement program are earned during 
the retiree’s employment with the school district and are not compensation for work or 
duties performed as a board member, K.S.A. 2018 Supp. 72-1137 does not preclude a 

                                                           
22 269 Kan. 239 (2000). 
23 Baker, 269 Kan. at 251. 
24 Craig v. FedEx Ground Package System, Inc., 300 Kan. 788, 794 (2014), quoting Jones v. City of 
Dodge City, 194 Kan. 777, 780 (1965). 
25 See McIntosh v. Sedgwick County, 32 Kan.App.2d 889, 896 (2004). 
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retiree from receiving the benefits during the time the retiree is serving as a board 
member. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Derek Schmidt 
Attorney General 
 
 
 
 
Richard D. Smith 
Assistant Attorney General 
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