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County Courthouse 
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Re: 	Minors--Kansas Juvenile Offenders Code; Detention 
in Jail --Prohibiting Placement or Detention of 
Juvenile in Jail; Detention Upon being Taken Into 
Custody for Acts Which Would Constitute a Felony or 
Misdemeanor if Committed by an Adult 

Synopsis: Upon being taken into custody for commission of an 
act which would be a misdemeanor or felony if 
committed by an adult, a juvenile may be detained 
for booking up to six hours in a jail or adult 
lock-up if there is sight and sound separation from 
adult prisoners. A juvenile taken into custody for 
commission of a traffic offense or violation of 
wildlife and parks statutes may be so detained as 
well. Cited herein: K.S.A. 8-2117; K.S.A. 1991 
Supp. 32-1040; 38-1602; 38-1691; 42 U.S.C. 5633; 28 
C.F.R. 31.301; 31-304. 

Dear Mr. Plummer: 

As county counselor for Sedgwick county you ask our opinion 
whether counties are prohibited from temporarily placing a 
person under the age of eighteen in adult detention facilities 
(jails or lockups) when the person has been charged with 



traffic offenses including driving under the influence of 
alcohol and driving on a suspended license. 

K.S.A. 1991 Supp. 38-1691 provides in relevant part: 

"(a) On and after January 1, 1993, no 
juvenile shall be detained or placed in 
any jail pursuant to the Kansas juvenile 
offenders code except as provided by 
subsections (b) and (c). 

"(b) Upon being taken into custody, an 
alleged juvenile offender may be 
temporarily detained in a jail, in 
quarters with sight and sound separation 
from adult prisoners, for the purpose of 
identifying and processing the juvenile 
and transferring the juvenile to a youth 
residential facility or juvenile detention 
facility. If a juvenile is detained in 
jail under this subsection, the juvenile 
shall be so detained only for the minimum 
time necessary, not to exceed six hours, 
and in no case overnight. Prior to 
January 1, 1994, if a juvenile is detained 
in a jail under this subsection, the 
juvenile may be detained for no more than 
24 hours, excluding Saturdays, Sundays and 
legal holidays, from the time the initial 
detention was imposed if all of the 
following criteria are met: . . ." 

You express concern that although K.S.A. 1991 Supp. 38-1691 
expressly permits six hour temporary detention of juveniles in 
jails (isolated from adult prisoners), other statutes might be 
interpreted to prohibit such detention. 

"Juvenile offender" is defined in K.S.A. 1991 Supp 38-1602, 
which provides in relevant part: 

"(a) 'Juvenile' means a person 10 or more 
years of age but less than 18 years of age. 

"(b) 'Juvenile offender' means a person 
who does an act while a juvenile which if 
done by an adult would constitute the 
commission of a felony or misdemeanor as 
defined by K.S.A. 21-3105 and amendments 



thereto or who violates the provisions of 
K.S.A. 41-727 or subsection (j) of K.S.A. 
1989 Supp. 74-8810, and amendments 
thereto, but does not include: 

"(1) A person 14 or more years of age who 
commits a traffic offense in violation of 
chapter 8 of the Kansas Statutes Annotated 
or any city ordinance or county resolution 
which relates to the regulation of traffic 
on the roads, highways or streets or the 
operation of self-propelled or 
nonself-propelled vehicles of any kind; 

"(2) a person 16 years of age or over who 
commits an offense defined in chapter 32 
of the Kansas Statutes Annotated; 

"(3) a person 16 years of age or over who 
is charged with a felony or with more than 
one offense of which one or more is a 
felony after having been adjudicated in 
two separate prior juvenile proceedings as 
having committed an act which would 
constitute a felony if committed by an 
adult and the adjudications occurred prior 
to the date of the commission of the new 
act charged; 

"(4) a person who has been prosecuted as 
an adult by reason of subsection (b)(3) 
and whose prosecution results in 
conviction of a crime; 

"(5) a person whose prosecution as an 
adult is authorized pursuant to K.S.A. 
38-1636 and amendments thereto; or 

"(6) a person who has been convicted of 
aggravated juvenile delinquency as defined 
by K.S.A. 21-3611 and amendments thereto." 

First, you inquire about K.S.A. 8-2117. This statute concerns 
minors charged with traffic offenses. Minors charged with 
traffic offense are excluded from the definition of juvenile 
offenders. K.S.A. 1991 Supp. 38-1602(b)(1). K.S.A. 1991 
Supp. 8-2117 provides, in revelant part: 



"Subject to the provisions of this 
section, a court of competent jurisdiction 
may hear prosecutions of traffic offenses 
involving any child 14 or more years of 
age but less than 18 years of age. The 
court hearing the prosecution may impose 
any fine authorized by law for a traffic 
offense, including a violation of K.S.A. 
8-1567 and amendments thereto, and may 
order that the child be placed in a 
juvenile detention facility, as defined by 
K.S.A. 38-1602 and amendments thereto, for 
not more than 10 days. If the statute 
under which the child is convicted 
requires a revocation or suspension of 
driving privileges, the court shall revoke 
or suspend such privileges in accordance 
with that statute. . . ." 

As an aside, we note that while driving under the influence, 
K.S.A. 8-1567, is a traffic offense for which a juvenile is 
tried as an adult driving while suspended, K.S.A. 8-262, is 
not a "traffic offense" as defined by K.S.A. 8-2204, and a 
minor must be prosecuted as a juvenile. See State v. Frazier, 
248 Kan. 963 (1991); State v. D.L.P., 13 Kan.App.2d 647 
(1989). 

You also ask about K.S.A. 1991 Supp. 32-1040 which concerns 
violations of wildlife and parks statutes by juveniles. 
Again, such violators are also excluded from the definition of 
juvenile offenders in K.S.A. 1991 Supp. 38-1602(b)(2). K.S.A. 
1991 Supp. 32-1040 provides: 

"The court hearing the prosecution of any 
child 16 or 17 years of age who is charged 
with a violation of any provision of the 
wildlife and parks laws of this state or 
rules and regulations adopted thereunder 
may impose any fine authorized by law for 
the offense, but no child under 18 years 
of age shall be incarcerated in a jail for 
more than 10 days for such an offense. If 
the child is incarcerated in a jail, the 
child shall be in quarters separate from 
adult prisoners. In lieu of incarceration 
in a city or county jail, the court may 
order that a child be placed in a juvenile 



detention facility if the operator of the 
facility is willing to accept the child." 

Both K.S.A. 8-2117 and K.S.A. 1991 Supp. 32-1040, by their 
express terms, concern disposition of persons under 18 once a 
court has determined they have violated the law -- once there 
has been conviction. Neither statute mentions, limits, or 
allows pretrial detention. 

This interpretation is strengthened by reading the Kansas 
statutes in light of the federal juvenile justice and 
delinquency prevention act of 1974 (JJDPA), 42 U.S.C.A. §§ 
5601 et seq.  This act authorizes grants to states which 
comply with certain mandates, including removing juveniles 
from adult jails. 

41 U.S.C.A. § 5633 (1991 Supp.) sets forth requirements states 
must meet to obtain the grants. Of particular relevance are 
subsections (a)(13) and (a)(14) which provide: 

"(a) In accordance with regulations which 
the administrator shall prescribe, such 
plan shall -- 

"(12)(A) provide within three years after 
submission of the initial plan that 
juveniles who are charged with or who have 
committed offenses that would not be 
criminal if committed by an adult or 
offenses which do not constitute 
violations of valid court orders, or such 
nonoffenders as dependent or neglected 
children, shall not be placed in secure 
detention facilities or secure 
correctional facilities; and 

"(B) provide that the State shall submit 
annual reports to the Administrator 
containing a review of the progress made 
by the State to achieve the 
deinstitutionalization of juveniles 
described in subparagraph (A) and a review 
of the progress made by the State to 
provide that such juveniles, if placed in 
facilities, are placed in facilities which 
(i) are the least restrictive alternatives 



appropriate to the needs of the child and 
the community; (ii) are in reasonable 
proximity to the family and the home 
communities of such juveniles; and (iii) 
provide the services described in section 
103(1) [42 USCS § 5603(1)]; 

"(13) provide that juveniles alleged to be 
or found to be delinquent and youths 
within the purview of paragraph (12) shall 
not be detained or confined in any 
institution in which they have regular 
contact with adult persons incarcerated 
because they have been convicted of a 
crime or are awaiting trial on criminal 
charges; 

"(14) provide that, beginning after the 
five-year period following December 8, 
1980, no juvenile shall be detained or 
confined in any jail or lockup for adults, 
except that the Administrator shall, 
through 1993, promulgate regulations which 
make exceptions with regard to the 
detention of juveniles accused of 
nonstatus offenses who are awaiting an 
initial court appearance pursuant to an 
enforceable State law requiring such 
appearances within twenty-four hours after 
being taken into custody (excluding 
weekends and holidays) provided that such 
exceptions are limited to areas which-- 

"(A) are outside a Standard Metropolitan 
Statistical Area, 

"(B) have no existing acceptable 
alternative placement available, and 

"(C) are in compliance with the 
provisions of paragraph (13); 

The limiting subsection for the question at hand is subsection 
(14). The first portion of this subsection prohibits 
juveniles from being detained in any jail or adult lockup. 
There is an exception for juveniles accused of "nonstatus 
offenses" which means offenses would be "a crime if committed 
by an adult." 28 C.F.R. § 31.304(h). This exception for 



non-status offenders does not apply, however, because it is 
limited to specific areas meeting the requirements of (A), 
(B), and (C). 

While the JJDPA does not contain an express exception allowing 
six hour temporary detention, the department of justice has 
issued regulations which do seem to permit this statutory 
authorization. The regulations detail what information states 
must report to the federal government. They provide in part: 

"(iv) To demonstrate the progress toward 
and extent of compliance with section 
223(a)(14) of the JJDP Act the report must 
at least include the following information 
for the baseline and current reporting 
periods: 

"(b) Total number of juvenile criminal 
type offenders held in adult jails in 
excess of six hours. 

"(H) total number of juvenile 
criminal-type offenders held in an adult 
lockup in excess of six hours." 28 C.F.R. 
31.301(i)(5)(iv). 

By way of explanation, the federal office of juvenile justice 
and delinquency prevention issued a policy statement 
explaining exceptions to 42 U.S.C.A. § 5633(a)(14). The 
statement says, 

"Exception:  

"For the purpose of monitoring compliance 
with Section 223(a)(14), OJJDP has adopted 
a '6-hour' grace period which would permit 
a secure detention in an adult jail or 
lockup of those juveniles accused of 
committing criminal-type offenses (i.e., 
offenses which would be a crime if 
committed by an adult). This six hours is 
limited to temporary holding for the 
purposes of identification, processing, 
release to parent(s) or guardian(s) or 
transfer to juvenile court officials or 
juvenile shelter or detention facilities. 



Any such holding of juveniles should be 
limited to the absolute minimum time 
necessary to complete this action, not to 
exceed six hours but in no case 
overnight. Section 223(a)(13) would 
prohibit such accused juvenile 
criminal-type offenders from having 
regular contact with adult offenders 
during this brief holding period. A 
status offender or nonoffender cannot be 
securely detained, even temporarily, in an 
adult jail or lockup. 

"Adjudicated delinquents may not be held 
for any length of time in adult jails or 
lockups, e.g., as a disposition, or while 
awaiting transfer to a juvenile 
correctional facility." OJJDP Policy No. 
89-1401 (April 1989). 

We note that under the federal statutes, for states to be in 
compliance, the only exception for trying minors as adults is 
for felony-type offenses. See C.F.R. § 31.303(d)(2). There 
is no exception for traffic offenders or wildlife and parks 
offenders. As such, we are of the opinion that the 
legislature's intent is that the detention limits in K.S.A. 
1991 Supp. 38-1691 apply to alleged minor traffic and wildlife 
and parks offenders, despite the express exclusion of such 
offenders from the definition of juvenile offenders. 

We conclude that based upon federal law which permits six hour 
temporary detention, the intent of K.S.A. 1991 Supp. 38-1691 
is to allow juveniles charged with a traffic offense, wildlife 
and parks violations, or offenses which would constitute a 
crime if committed by an adult, to be temporarily detained for 
less than six hours upon being taken into custody. They must 
be detained in quarters with slight and sound separation from 
adult prisoners. The other statutes you ask about, K.S.A. 
8-2117 and K.S.A. 1991 Supp. 32 - 1040, do not speak to 
preadjudication or preconviction detention and do not change 



K.S.A. 1991 Sup. 38-1691. 	(See K.S.A. 38-1691(c) for 
detention of felony type juvenile offenders charged as adults). 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Steve Phillips 
Assistant Attorney General 
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