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Re: 	Counties and County Officers -- County 
Commissioners -- Sale of County Property; Use of 
Trade-Ins 

Synopsis: A board of county commissioners-may use the 
trade-in procedure when disposing of property which 
does not exceed $50,000 in value. Cited herein: 
K.S.A. 1991 Supp. 19-101a, as amended by L. 1992, 
ch. 133, § 13; K.S.A. 19-101c; K.S.A. 1991 Supp. 
19-211; K.S.A. 19-212; L. 1987, ch. 96, § 1. 

Dear Mr. Jones: 

As county attorney of Coffey county, you request our opinion 
regarding whether the provisions of K.S.A. 1991 Supp. 
19-211(b) permit the board of county commissioners of a county 
to dispose of county property, the value of which does not 
exceed $50,000.00, by "trading-in" that property in connection 
with a publicly advertised purchase of replacement property by 
competitive bid; and, if so, whether notice is sufficient if 
the solicitation of bids, for a purchase of such replacement 
property by a transaction including a "trade-in" of used 
county property, is published at least two times in the 
official county newspaper, and the notice includes the time, 
place and conditions of the competitive bid letting. 



Prior to 1989, K.S.A. 19-211 did not provide for the disposal 
of property valued at under $25,000. (L. 1987, ch. 96, § 1). 
Furthermore, until 1989, K.S.A. 19-211 only pertained to 
Shawnee, Sedgwick and Johnson counties. The legislative 
intent of the 1989 amendments is relevant to the questions you 
pose. (See  Minutes, Senate Committee on Local Government, 
2-14-92; Minutes, House Committee on Local Government, 
3-15-89). The amendments were prompted by the need for 
alternative methods for the disposal and sale of county-owned 
property. At this time, the legislature felt it was necessary 
to make the law apply uniformly statewide. 

In addition, the legislature, prompted by county officials, 
wanted to provide for the disposal of property valued up to 
$50,000. Concerns were raised that the method should operate 
expeditiously and efficiently in the interest of both the 
county and the public. 

The legislative concerns indicate that the provision was to 
allow for the most efficient and least time consuming disposal 
of county property. The trade-in procedure allows for 
efficient disposal of property since the county receives a 
discount on the replacement purchase. This is also more 
efficient because the county completes both the disposal and 
repurchase in one transaction. Therefore, this method 
requires less time and effort be spent on the process. Since 
the trade-in procedure fulfills the concerns of the 
legislature in drafting the statute, we believe it would be 
appropriate under K.S.A. 1991 Supp. 19-211. 

K.S.A. 1991 Supp. 19-211 does not specifically cover the use 
of such property as a trade-in for new property. However, 
application of additional statutes dealing with counties 
indicate that the trade-in procedure is allowable. The 
general powers of a county are found in K.S.A. 19-101. 
Relevant to this discussion is the third provision, giving the 
county power: 

"To sell and convey any real or personal 
estate owned by the county, and make such 
order respecting the same as may be deemed 
conducive to the interest of the 
inhabitants;. . . ." 

Also pertinent is K.S.A. 19-212, which sets forth the powers 
of the county commissioners and reads in part: 



From the powers given in these provisions the board of county 
commissioners may use a trade-in procedure if it is "conducive 
to the interest of the (county's) inhabitants." 

You also inquire about the notice of publication requirements 
as it pertains to trade-in property. Again, the legislative 
intent and concerns seem relevant. The discussion concerning 
the publication requirement indicates a desire that the public 
be informed of what is happening with county assets. Although 
the price may not be available to be placed in the notice, 
that is not the only "condition(s) of the sale." By including 
in the publication that the property will be used as a 
trade-in and stating the specifications, the county can 
satisfy the notice requirement. In addition, the purpose of 
the requirement, to inform the public, will be achieved. 

In conclusion, it is relevant to mention K.S.A. 19-101c, which 
states in part: 

"The powers granted counties pursuant to 
this act . . . shall be liberally 
construed for the purpose of giving to 
counties the largest measure of self-
government." 

This section further supports the board of commissioners of a 
county using the trade-in procedure. Liberal construction of 
these sections delegates broad power and authority to the 
county board of commissioners subject to the limitations 
established in K.S.A. 1991 Supp. 19-101a, as amended by L. 
1992, ch. 133, § 13. 

The usage of the trade-in method of disposal complies with the 
purposes of K.S.A. 1991 Supp. 19-211(b). If the board finds 
that a trade-in is "conducive to the interest of, the 
inhabitants" of the county the broad power given the county 
allows the board to use that method. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Mary Jane Stattelman 
Assistant Attorney General 
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