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Taxation--Kansas Retailers' Sales Tax--1992 H.B. 
No. 2892; Tax on Certain Construction Services; 
Computation 

Synopsis: To the extent connected with the service of 
installing or applying tangible personal property 
in original construction, profit and overhead 
passed on as a cost to the consumer for such 
service are properly taxable. Cited herein: 
K.S.A. 79-3602, as amended by 1992 H.B. 	No. 2892; 
K.S.A. 79-3603, as amended by 1992 H.B. 	No. 2892. 

* 

Dear Representative Graeber: 

You request our opinion regarding the department of revenue's 
statement that profit and overhead are subject to the new 
sales tax on original construction labor services. You 
question whether this is consistent with legislative intent as 
expressed in 1992 House Bill No. 2892. 

Section 59(p)(2) of 1992 House Bill No. 2892 amends K.S.A. 
79-3603 to provide in part: 

"a tax at the rate of 2.5% shall be 
imposed upon the gross receipts received  
from the service of installing or applying 



tangible personal property in connection 
with the original construction of a 
building or facility or the construction, 
reconstruction, restoration, replacement 
or repair of a bridge or highway." 
(Emphasis added). 

The term "gross receipts" is defined at K.S.A. 79-3602(h), as 
amended by 1992 House Bill No. 2892, § 58 as "the total 
selling price or the amount received as defined in this act" 
exclusive of refunds or trade-ins. The term "selling price" 
is defined as "the total cost to the consumer exclusive of 
discounts allowed and credited, but including freight and 
transportation charges. . . ." K.S.A. 79-3602(g), as amended 
by 1992 House Bill No. 2892, § 58. 

In construing the terms "gross receipts" and "selling price," 
the Kansas Court of Appeals has held that a mandatory 
gratuity, required to be paid by a customer as part of his 
monthly billing for food and drink, is part of the "total cost 
to the consumer" for the food and drink and was therefore 
taxable. The court stated: "[T]he amount taxable is 
determined by what the consumer was required to pay. 
Taxability does not depend on whether the vendor derived any 
benefit from the amount charged." In re Tax Appeal of Newton  
County Club Co., 12 Kan.App.2d 638, 644 (1988). However, in 
In re Tax Appeal of Bernie's Excavating Co., 13 Kan.App.2d 
476, 480 (1989) the Court of Appeals stated: "The fact that 
taxable services and non-taxable services are governed by the 
same contract does not mean that the entire contract price 
should be taxed. To the contrary, it is inequitable to 
subject the taxpayer to higher taxes simply because separate 
contracts were not drawn for the different services." In that 
case, the Court determined that the charges for the service of 
excavating, which was not taxable, could be severed from the 
charges for the service of installation, which was taxable, 
and the tax was due only on the latter. 

Based on these cases and the statutory language, it is clear 
that the sales tax on original construction labor services is 
to be based upon the total cost to the consumer for the 
service of installing or applying tangible personal property 
in connection with the original construction of a building or 
facility. The statement issued by the department of revenue 
recognizes that certain costs are not taxable, including costs 
associated with services other than installation. To the 
extent connected with the service of installing or applying 
tangible personal property in original construction, profit 



and overhead passed on as a cost to the consumer for such 
service are taxable. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Julene L. Miller 
Deputy Attorney General 
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