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Re: 
	Townships and Township Officers -- Fire Protection 

-- Townships or Certain Counties May Join with 
Municipality to Maintain Fire Department; Purchase 
of Equipment; Fire Hydrants 

Synopsis: Fire hydrants are more reasonably categorized as 
equipment for the utilization of water than as fire 
fighting equipment per se. A township is not 
authorized to purchase fire hydrants with funds 
levied pursuant to K.S.A. 80-1503, and accordingly 
may not use such funds to purchase fire hydrants to 
loan or give to a rural water district. Cited 
herein: K.S.A. 80-101; 80-1501; 82a-619. 

* 

Dear Mr. Boeckman: 

As county counselor for Barton county, you ask our opinion 
regarding the authority of Great Bend township to purchase 
fire hydrants which would subsequently be installed and 
maintained by Barton county rural water district no. 3. You 
ask whether funds levied pursuant to the provision of K.S.A. 
80-1501 et seg. may be used for such a purchase. 
We understand from a telephone conversation with you that this 
proposed arrangement would be essentially a gift of fire 



hydrants by the township to the rural water district. It is 
with this understanding that we address your question 
regarding the township's authority. 

K.S.A. 80-1501 authorizes townships and certain counties to 
contract with a municipality "in the maintenance of a fire 
department for the prevention and fighting of fires within 
their boundaries." You inform us that Great Bend township has 
entered such an agreement with the city of Great Bend. 

K.S.A. 80-1503 authorizes a township to levy a special tax on 
all tangible property in the township to pay for purposes as 
provided in K.S.A. 80-1501 which include "the cost of 
equipment." The first issue, therefore, is whether fire 
hydrants may be considered fire fighting equipment. The term 
"equipment" is not defined within K.S.A. 80-1501 et seq. 

K.S.A. 82a-619 defines the powers of rural water districts. 
Those powers include the power to hold personal property and: 

"(5) to construct, install, maintain and 
operate such ponds, reservoirs, pipelines, 
wells, check dams, pumping installations 
or other facilities for the storage,  
transportation or utilization of water and  
such appurtenant structures and equipment  
necessary to carry out the purposes of its  
organization." 

In our opinion a fire hydrant is a facility by which water is 
transported and utilized when needed to fight fires and is 
therefore more reasonably categorized under K.S.A. 82a-619 as 
a water utilization facility rather than as fire fighting 
equipment per se. 

Townships are bodies politic and corporate (K.S.A. 80-101) 
which are created by statute. It is a well settled principle 
that creatures of statute have powers only as conferred by 
statute. Any "reasonable doubt as to the existence of such 
power should be resolved against its existence." Hobart v.  
U.S.D. No. 309, 230 Kan. 375, Syl. 2 (1980). 

"Since the powers of towns are special and 
restricted to those expressly granted or 
implied, and to such incidental powers as 
pertain to the purposes for which towns 
were created, . . . their authority to 
raise or appropriate money is derived from 



the statutes, and the expenditure of 
public funds or the incurring of 
indebtedness is limited to public purposes 
sanctioned by law. . . ." 87 C.J.S. 
Towns Sec. 114 (1954). 

Since fire hydrants are not considered fire fighting 
equipment, funds may not be levied pursuant to K.S.A. 80-1503 
for the purchase of fire hydrants. Collected taxes must be 
applied as directed by statute or ordinance; funds collected 
for specific purposes may not be diverted to other uses. 87 
C.J.S. Towns, Sec. 167 (1954). 

In conclusion, fire hydrants are more reasonably categorized 
as equipment for the utilization of water in fighting fires 
than as fire fighting equipment per se. A township is not 
authorized to purchase fire hydrants with funds levied 
pursuant to K.S.A. 80-1503, and accordingly may not use such 
funds to purchase fire hydrants to loan or give to a rural 
water district. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Camille Nohe 
Assistant Attorney General 
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