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Re: 	Public Health--Local Boards of Health; 
Clinics--Joint Board by Cities and Counties; 
Agreement; Ability of City to Fund County Board of 
Health 

Synopsis: The city of Liberal may opt out of K.S.A. 65-205 
et seq.  by charter ordinance and enact 
substitute provisions for offering financial 
support to the Seward county board of health. 
Cited herein: K.S.A. 65-201; 65-205; 65 - 208; 
65-209; 65-210; Kan. Const., art. 12, § 5. 

Dear Mr. Smith and Mr. Sharp: 

As attorneys representing Seward county and the city of 
Liberal, respectively, you request our opinion regarding the 
city's authority to offer financial support to the county 
board of health outside of the authority granted by K.S.A. 
65-205 et seq.  



You explain that the county board of health was created 
pursuant to K.S.A. 65-201. For the past 20 years, the city of 
Liberal and Seward county have established a joint board of 
health pursuant to an agreement entered into under the 
provisions of K.S.A. 65-205. In 1991 the city terminated the 
agreement, apparently because the city no longer wants to have 
an autonomous board, as required by K.S.A. 65-205, to operate 
the health department. Based on this fact scenario, you ask: 

"1. Can the City of Liberal, Kansas, give a sum of money to 
Seward County, Kansas, for the County to utilize in the 
operation of a County Health Department. 

"2. Since the interlocal agreement was dissolved as of 
December 31, 1991, must the City and the County comply with 
K.S.A. 65-210, and make a division of the funds that were left 
in the hands of the joint Health Board? 

"3. If the City and the county do have to comply with K.S.A. 
65-210, can the City abandon any claim to the funds in the 
hands of the Health Department, and allow the County to keep 
and utilize those funds for the operation of a County Health 
Department." 

Generally speaking, one governmental entity may not 
gratuitously contribute public funds to another such entity. 
See Attorney General Opinion No. 81-41; Joint Consolidated  
School Dist. No. 2 v. Johnson, 163 Kan. 202, 208 (1947). 
However, an expenditure that is for a public purpose, as 
opposed to merely gratuitous may generally be made absent 
specific limitations on that expenditure such as a statute 
directing how or when such an expenditure is to be made, the 
cash basis law, or the absence of an appropriate budgeted fund 
from which to make the expenditure. See Duckworth v.  
City of Kansas City, 243 Kan. 386, 387-389 (1988); Ulrich  
v. Board of Thomas County Comm'rs, 234 Kan. 782, 790 
(1984). We presume that the expenditure in question has a 
public purpose in that the residents of the city benefit from 
the services provided by the health department as evidenced by 
the legislative authority allowing the city to cooperate 
financially. K.S.A. 65-208. Thus, it is left to determine 
whether any statutory limitations exist. 

K.S.A. 65-205 et seq. specifically provide a mechanism for 
the city and county to cooperate in the operation of a local 
health department. K.S.A. 65-208 authorizes such cooperating 
municipalities to levy taxes for this purpose. K.S.A. 65-209 
sets forth the procedure for withdrawing from a cooperative 



agreement. K.S.A. 65-210 directs how left over funds are to 
be distributed. 

Since there are statutes addressing this area, the city's 
ability to give money to Seward county to use in the operation 
of a health department must be determined in light of 
Blevins v. Hiebert, 247 Kan. 1 (1990). In that case, as 
here, there was state law providing a means to the end sought 
by the municipality. The court held that since there was 
legislation dealing with the area in question, the 
municipality was bound to comply with the provisions of that 
legislation. Id., at 12. However, in Blevins, as here 
(see K.S.A. 65-205), the statutes were nonuniform thus 
allowing the municipality to charter out of the statutes. 
Id. at 13. Thus, in order for the city of Liberal to 
cooperate in the support of the county board of health, it 
appears that Blevins would require compliance with the 
provisions of K.S.A. 65 -205 et seq. or a charter ordinance 
(see Kan. Const., art. 12, § 5) allowing the city to adopt 
a different mechanism for offering such support. If the city 
chooses to charter out of K.S.A. 65-205 et seq., 
particularly K.S.A. 65-210, it may disregard the provision 
requiring division of the funds, and the city may offer 
financial support to the county board of health if such 
expenditure is determined to be for a public purpose. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Julene L. Miller 
Deputy Attorney General 
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