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Synopsis: 25 U.S.C. § 2719 authorizes use of land acquired in 
trust for an Indian tribe outside the tribe's 
existing reservation for tribal gaming purposes if, 
upon consultation with the tribe and state and 
local officials, the secretary of the interior and 
the state governor determine that locating a gaming 
establishment on such lands would be in the best 
interests of the tribe and would not be detrimental 
to the community surrounding the proposed site. 
Cited herein: 25 U.S.C. §§ 465-467, 468, 2703, 
2710, 2719. 

Dear Representative Graeber: 

You seek our opinion regarding the Indian gaming regulatory 
act, 25 U.S.C. §§ 2701 et seq. Specifically you inquire 
whether lands given to an Indian tribe become part of that 
tribe's reservation and thus eligible for establishment of a 
class III gaming parlor or casino. 



The Indian gaming regulatory act (IGRA) authorizes the 
conduct of class III gaming activities by tribes "on Indian 
lands" under certain circumstances and pursuant to a 
tribal/state compact. 25 U.S.C. § 2710(d)(1). The term 
"Indian lands" is defined as: 

"(A) all lands within the limits of any 
Indian reservation; and 

"(B) any lands title to which is either 
held in trust by the United States for the 
benefit of any Indian tribe or individual 
or held by any Indian tribe or individual 
subject to restriction by the United 
States against alienation and over which 
an Indian tribe exercises governmental 
power." 25 U.S.C. 5 2703(4). 

The tribe must have jurisdiction over the land sought to be 
used. 	25 U.S.C. § 2710(d)(1)(A)(ii) and (b). 

However, the IGRA specifically contemplates use of lands 
outside the reservation acquired by the secretary of the 
interior in trust for a tribe after the effective date of the 
act for conduct of gaming when: 

"(A) the Secretary, after consultation 
with the Indian tribe and appropriate 
State and local officials, including 
officials of other nearby Indian tribes, 
determines that a gaming establishment on 
newly acquired lands would be in the best 
interest of the Indian tribe and its 
members, and would not be detrimental to 
the surrounding community, but only if the 
Governor of the State in which the gaming 
activity is to be conducted concurs in the 
Secretary's determination; or 

"(B) lands are taken into trust as part 
of-- 

"(i) a settlement of a land claim, 

"(ii) the initial reservation of an 
Indian tribe acknowledged by the Secretary 
under the Federal acknowledgment process, 
or 



"(iii) the restoration of lands for an 
Indian tribe that is restored to Federal 
recognition." 25 U.S.C. § 2719(b)(1). 

Legislative history provides the following interpretation of 
25 U.S.C. § 2719: 

"Gaming on newly acquired tribal lands 
outside of reservations is not generally 
permitted unless the Secretary determines 
that gaming would be in the tribe's best 
interest and would not be detrimental to 
the local community and the Governor of 
the affected State concurs in that 
determination." S.Rep.No. 100-446, 
100th Cong., 2nd Sess. 5, reprinted  
in 1988 U.S. Code. Cong. & Ad. News 
3071, 3078. See also Texas Attorney 
General Opinion No. DM-32 (Aug. 6, 1991). 

25 U.S.C. § 465 further defines the method for acquiring new 
lands for the benefit of Indian tribes. See also 25 
U.S.C. §§ 467, 468. 

Thus, 25 U.S.C. § 2719 authorizes use of land acquired in 
trust for an Indian tribe outside the tribe's existing 
reservation for tribal gaming purposes if, upon consultation 
with the tribe and state and local officials, the secretary of 
the interior and the state governor determine that locating a 
gaming establishment on such lands would be in the best 
interests of the tribe and would not be detrimental to the 
community surrounding the proposed site. This opinion does 
not address the question of whether the United States Congress 
has authority to determine which branch of state government 
may make the determination required by 25 U.S.C. § 
2719(b)(1)(A). 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Julene L. Miller 
Deputy Attorney General 
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