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Synopsis: A member of the state board of education who, 
because of redistricting, no longer resides in the 
district which elected the member may continue to 
serve on the state board of education until the 
member's term of office expires. Cited herein: 
K.S.A. 25-1911; 72-7503; 72-7504; Kan. Const., 
art. 6, S§ 2, 3; art. 10, § 1. 

* 

Dear Senator Vidricksen: 

As chairman of the senate committee on apportionment, you 
request our opinion regarding the impact of redrawing the 
districts of the state board of education (board). 
Specifically, you ask whether election of board members must 
be held in 1992 in those districts which, through 
redistricting, would no longer have a member of the board 



residing in the district or would have two or more members of 
the board residing in the district. 

The state board of education exists for the purpose of 
providing general supervision of public schools, educational 
institutions and all the educational interests of the state, 
except educational functions delegated by law to the state 
board of regents. Kan. Const., art. 6, § 2. The board 
consists of ten members with each member representing a 
district comprised of four contiguous senatorial districts. 
Kan. Const., art. 6, § 3. See also K.S.A. 25-1911; 
72-7503. 

Pursuant to article 10, section 1 of the Kansas Constitution, 
the senate will, at its regular session in 1992, reapportion 
senatorial districts. Because the districts of the state 
board of education are comprised of senatorial districts, 
reapportionment will ultimately result in redistricting the 
districts of the board. As a result of redistricting, the 
possibility exists that some members of the board will no 
longer reside in the districts from which the members were 
elected and that two or more members of the board will reside 
in the same district. 

Article 6, section 3 of the Kansas Constitution states in part: 

"(c) Subsequent redistricting shall not  
disqualify any member of [the state board  
of education) from service for the  
remainder of his term. Any member may be 
removed from office for cause as may be 
provided by law." (Emphasis added.) 

K.S.A. 72-7504 states that a vacancy in a board member 
position occurs upon the death of a board member, the removal 
of a board member, or the filing of a written resignation of a 
board member. The statute then contains language similar to 
that quoted above. 

"(c) In the event that any board member 
changes his or her residence outside of 
the district from which he or she was 
elected, such member shall promptly resign 
from the state board, and if such a member 
fails to resign he or she shall be subject 
to removal from office as provided by 
law. Any redistricting of board member  
districts which results in a board member  



residing outside of his or her board  
member district shall not be grounds for  
removal and shall not disqualify such  
member from service on the state board for  
the remainder of the term for which he or  
she was elected or appointed."  K.S.A. 
72-7504. (Emphasis added.) 

The fundamental rule of statutory construction is that the 
purpose and intent of the legislature govern when that intent 
can be ascertained from the statute. U.S.D. No. 279 v.  
Secretary of Kansas Dept. of Human Resources,  247 Kan. 
519, 527 (1990). In K.S.A. 72-7504, the legislature 
recognizes that a member of the board may no longer be a 
resident of the district which elected the member when: (1) 
the member himself transfers his residence to an area outside 
the district; or (2) through no action of the member, the 
boundaries of the district are redrawn, resulting in the 
member's residence being located outside the district. If a 
member of the board no longer resides in the district which 
elected the member due to redistricting, the member is not 
required to resign from the board nor does a vacancy on the 
board occur. Such a member may continue to serve on the board 
until the member's term of office expires. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Richard D. Smith 
Assistant Attorney General 
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