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Synopsis: The Kansas juvenile offenders code provides for two 
methods by which a juvenile offender may be 
released from a state youth center. If a juvenile 
offender is conditionally released pursuant to 
K.S.A. 38-1673, prior notice of the date and 
proposed conditions of release must be provided to 
the committing court. If a juvenile offender is 
discharged from commitment pursuant to K.S.A. 
38-1675, prior notice to the committing court is 
not required. Cited herein: K.S.A. 38-806 
(repealed, L. 1982, ch. 182, § 150); 38-1604; 
38-1673; 38-1675; 75-3336a; 76-2109 (repealed, L. 
1982, ch. 182, § 150); 76-2209 (repealed, L. 
1982, ch. 182, § 150); 76-2212 (repealed, L. 
1982, ch. 182, § 150); 76-2414 (repealed, L. 
1974, ch. 416, § 25). 



Dear Mr. Olander: 

As Shawnee County District Attorney you request our opinion 
regarding whether K.S.A. 38-1675 authorizes the discharge of 
juvenile offenders from the state youth center prior to age 21 
without appropriate conditions of release and without 15 days 
notice to the court as required in K.S.A. 38-1673 which 
addresses the procedure and supervision of a conditional 
release from the state youth center. 

K.S.A. 38-1675 provides as follows: 

"When a juvenile offender has reached the 
age of 21 years or has successfully 
completed the program at a state youth 
center together with any conditional 
release following the program, the 
superintendent in charge of the state 
youth center shall discharge the juvenile 
offender from any further obligation under 
the commitment. The discharge shall 
operate as a full and complete release 
from any obligations imposed on the 
juvenile offender arising from the offense 
for which the juvenile offender was 
committed." 

K.S.A. 38-1673 provides as follows: 

"(a) When a juvenile offender has 
satisfactorily completed the program at 
the state youth center to which the 
juvenile offender was committed or placed, 
the person in charge of the state youth 
center shall have the authority to release 
the juvenile offender under appropriate 
conditions and for a specified period of 
time. 

"(b) At least 15 days prior to releasing 
a juvenile offender as provided in 
subsection (a), the person in charge of 
the state youth center shall notify the 
committing court of the date and 
conditions upon which it is proposed the 
juvenile offender is to be released. 



"(c) Upon receipt of the notice required 
by subsection (b), the court shall review 
the proposed conditions of release and may 
recommend modifications or additions to 
the conditions. 

"(d) If, during the conditional release, 
the juvenile offender is not returning to 
the county from which committed, the 
person in charge of the state youth center 
shall also give notice to the court of the 
county in which the juvenile offender is 
to be residing." 

The issue, then, is whether the notice provisions mandated by 
K.S.A. 38-1673 whereby a juvenile may be conditionally 
released from the state youth center are also mandated when a 
juvenile offender is discharged from commitment under the 
provisions of K.S.A. 38-1675. In order to discern whether the 
notice requirement of K.S.A. 38-1673 is also a requirement of 
K.S.A. 38-1675, a review of the legislative history of both 
statutes is instructional. 

Looking to the June 1981 Kansas Judicial Council Bulletin, 
which contains a draft of the Kansas Juvenile Offender Code, 
the Comment to Section 1674 (which was enacted as K.S.A. 
38-1673) reads as follows: 

"This is a new section and is intended to 
resolve the disparity between the 
provision in the juvenile code contained 
in K.S.A. 1980 Supp. 38-806(c), which 
states that once the juvenile is 
adjudicated the court retains jurisdiction 
until age 21, or final discharge by the 
court, and K.S.A. 75-3336a, K.S.A. 1980 
Supp. 76-2414, and K.S.A. 76-2212 which 
say the superintendent of a youth center 
has authority to discharge a juvenile upon 
completion of the youth center program and 
such discharge is final." 

The last three statutes cited in the above judicial council 
comment appear to be incorrect citations. K.S.A. 75-3336a 
authorizes the secretary of social and rehabilitative services 
to establish and maintain residential care facilities for 
children, under the supervision and administration of the 
commissioner of youth services and authorizes the secretary to 



adopt necessary rules and regulations relating to the 
operation and management of residential care facilities. 
K.S.A. 1980 Supp. 76-2414 requires that any boy released from 
the Youth Center at Topeka or the Youth Center at Atchison be 
released on probation. K.S.A. 76-2212 authorized the 
superintendents of the youth centers at Topeka and at Atchison 
to "have full power to place any boy at the youth center of 
such superintendent at such employment and cause him to be 
instructed in such branches of useful knowledge as may be 
suitable to his years and capacity." Presumably, the authors 
of this judicial comment were referring to K.S.A. 76-2109 
(1977) and K.S.A. 76-2209 (1977) which do say the 
superintendent of a youth center has authority to discharge a 
boy or girl upon completion of the youth center program and 
such discharge is final. 

K.S.A. 38-1673 did resolve the existing statutory disparity by 
placing conditional release authority with the person in 
charge of the state youth center. However, to facilitate a 
better coordinated effort between local courts and SRS in 
returning a juvenile to the home community, notice to the 
committing court of any conditional release was required. 
(June, 1981 Kansas Judicial Council Bulletin, Comment 
following Section 1674). 

Under K.S.A. 38-1673 if a juvenile offender is to be released 
under appropriate conditions, the court must receive notice of 
the conditions and proposed release date. If a juvenile 
offender is so conditionally released, once he or she also 
fulfills the appropriate conditions and has been on release 
for a specified period of time, "the superintendent in charge 
of the state youth center shall discharge the juvenile 
offender from any further obligation under the commitment." 
K.S.A. 38-1675. 

Under K.S.A. 38-1673 the person in charge of the state youth 
center has the authority to conditionally release the 
juvenile offender once that juvenile offender has 
satisfactorily completed the program at the state youth 
center. However, the fact that a juvenile offender has 
satisfactorily completed the program does not require the 
person in charge of the state youth center to exercise his or 
her authority to conditionally release the juvenile offender. 
There may well be reasons which, in the discretion of the 
person in charge of the state youth center, warrant retaining 
the juvenile offender for a longer period of time, or there 
may be reasons which, in the discretion of the person in 
charge of the state youth center, warrant discharging a 



juvenile offender without any conditions of release. In the 
latter event, K.S.A. 38-1675 authorizes the superintendent in 
charge of the state youth center to discharge the juvenile 
offender from any further obligation under the commitment. 
The Kansas Judicial Council Bulletin Comment lends support to 
this position by stating, "this section . . . clarifies who 
has authority to discharge after the juvenile has been through 
the state youth center for a given offense or offenses." 

K.S.A. 38-1675 provides a mechanism whereby a juvenile 
offender may be discharged  from commitment, not released on 
specified conditions. Unlike a conditional release, a 
discharge "operates as a full and complete release from any 
obligations." K.S.A. 38-1575. The discharge from commitment 
statute derives from prior discharge statutes in the juvenile 
code, K.S.A. 76-2109 and K.S.A. 76-2209 (repealed, L. 1982, 
ch. 182, § 150), which also operated as a "full and complete 
release from all penalties and disabilities." 

K.S.A. 38-1675 does not contain any notice requirement 
provision like that specified in K.S.A. 38-1673, nor does 
K.S.A. 38-1675 refer in any manner to the notice requirement 
of K.S.A. 38-1673. As there is no legislative history from 
which to infer a notice requirement to the court upon a 
discharge from commitment, and as the plain language of the 
statute makes no reference to a notice requirement, we must 
conclude that notice to the committing court is not required 
by K.S.A. 38-1675. 

Further support for this position is found in the 
jurisdictional statute of the Kansas Juvenile Offender Code, 
K.S.A. 38-1604(c): 

"When jurisdiction is acquired by the 
district court over an alleged juvenile 
offender it may continue until the 
juvenile (1) has attained the age of 21 
years, (2) has been discharged by the 
court or (3) has been discharged under the 
provisions of K.S.A. 38-1675." 

This statutory jurisdictional language is a modification from 
that proposed and found within the June 1981 Judicial Council 
Bulletin which provided that the district court retained 
jurisdiction over a juvenile offender until the juvenile (1) 
attained the age of 21 or (2) had been discharged. That 
proposed jurisdictional section was a restatement of the then 
current law as found in K.S.A. 38-806 which gave authority for 



final discharge to the court. The jurisdictional statute as 
enacted by the Kansas legislature clearly changed the existing 
law by providing that the district court's jurisdiction could 
be terminated by the discharge from commitment section under 
the provisions of K.S.A. 38-1675. 

The reason for the notice requirement in K.S.A. 38-1573 is to 
allow the court the opportunity to review the proposed 
conditions of release and to make recommendations for 
modifications or additions. K.S.A. 38-1575 contemplates a 
full and complete release, and therefore without any 
conditions for the court to review. If the legislature 
determines that notice to the court, prior to a juvenile 
offender being discharged from commitment under K.S.A. 
38-1675, would be consistent with public policy, it is within 
the province of the legislature to enact such a requirement. 

In conclusion, the Kansas juvenile offers code provides for 
two methods by which a juvenile offender may be released from 
a state youth center. If a juvenile offender is conditionally 
released pursuant to K.S.A. 38-1673, prior notice of the date 
and proposed conditions of release must be provided to the 
committing court. If a juvenile offender is discharged from 
commitment pursuant to K.S.A. 38-1675, prior notice to the 
committing court is not required. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Camille Nohe 
Assistant Attorney General 
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