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Services--Jurisdiction of Capitol Area Security 
Patrol 

Synopsis: Members of the capitol area security patrol may 
exercise their law enforcement powers only on or 
about property or buildings owned by the State with 
limited exceptions. Cited herein: K.S.A. 8-1404; 
8-1506; K.S.A. 1989 Supp. 22-2202; K.S.A. 22-2401a; 
22-2408; 75-4503; 75-4506; 75-4509; 76-726; L. 
1972, ch. 332, §§ 88, 91; L. 1976, ch. 394, § 5. 

* 

Dear Colonel Pickert: 

As superintendent of the highway patrol, you are by statute 
required to supervise and manage the capitol area security 
patrol. K.S.A. 75-4503(a). In this supervisory capacity, you 
request our opinion regarding the powers and duties of the 
capitol area security patrol. 

Your initial question concerns the jurisdiction of the capitol 
area security patrol. K.S.A. 75-4503(b) provides as follows: 



"Members of the capitol area security 
patrol shall have the powers and authority 
of peace, police and law enforcement 
officers while wearing the prescribed 
badge of office and while on duty on or  
about any state owned property or 
building in Shawnee county, Kansas, 
except the Kansas state reception and 
diagnostic center, the Kansas neurological 
institute, the youth center at Topeka, the 
Topeka state hospital, the state 
correctional-vocational training center, 
and property of the Kansas national 
guard." (Emphasis added). 

You question whether the capitol area security patrol may 
exercise law enforcement functions on or about property or 
buildings operated or controlled by the State, or in which a 
state agency is housed, but which is not owned by the State. 

In our opinion, capitol area security patrol officers may 
exercise law enforcement powers when on duty and wearing the 
appropriate badge, but only when on or about property or 
buildings actually owned by the State. In reaching this 
conclusion we have relied on statutory construction rules 
directing that we read provisions of the statute in pari  
materia with other provisions therein and with related 
provisions in other statutes. Easom v. Farmers Ins. Co., 
221 Kan. 415, 421, 422 (1977); Flowers v. Marshall, 208 Kan. 
900 (1972). The statutory provision in question lists 
specific properties and buildings which are excepted from the 
term "state-owned property" as used in that section. All of 
the properties currently listed are in fact owned by the 
State. Properties which have in the past been listed and 
subsequently removed from the list were also owned by the 
State. See L. 1976, ch. 394, § 5. Further, the same 
enactment which created the capitol area security patrol and 
limited its jurisdiction to state-owned property also added 
the language to what is now K.S.A. 75-4506 which prohibits 
parking on "state owned or operated property." L. 1972, 
ch. 332, §§ 88, 91 (emphasis added). Other statutes dealing 
with the jurisdiction of law enforcement officers specifically 
provide for the authority to exercise law enforcement 
functions on property owned, operated by or under the control 
of the entity for which the services are provided. K.S.A. 
76-726(a)(i); 22-2401a(2)(a). We therefore believe the 
legislature intended to limit the jurisdiction of capitol area 



security patrol officers to property and buildings owned by 
the State. 

Your second question involves the authority of capitol area 
security patrol officers in the following situations: 

"1. Follow-up investigations   of criminal activities committed 
on or about State property. The situation arises when a 
CASP law enforcement officer may not be in fresh pursuit 
but, pursuant to a criminal investigation that occurred on or 
about State property, would develop a suspect or additional 
witnesses and would need to interview those individuals off of 
State property. The question is: 'What authority does the 
CASP law enforcement officer have in follow-up 
investigations once he is removed from on or about State 
property?' 

"2. What is the authority of a CASP law enforcement officer 
in a primary response police operation to State property? The 
situation arises where CASP law enforcement officers patrol 
between Forbes Field, the Capitol Area Complex, and 
Historical Society. I believe the authority of CASP law 
enforcement officers and the protection afforded to law 
enforcement officers in operation of marked law enforcement 
vehicles while done in a reasonable manner (State v.  
Simpson, 11 Kan.App.2d) would be within the purview of 
exercising their authority on or about State property as long 
as they are responding as part of their police function to 
State property. 

"3. What is the authority of a CASP law enforcement officer 
while between State properties and not in a primary response 
mode? This is routine police patrol driving back from 
Forbes Field to the Capitol Area Complex, and what authority 
they have as law enforcement officers." 

In general, the conclusions reached above are responsive to 
these concerns. Capitol area security patrol officers have no 
more law enforcement powers than a private citizen would have 
when outside of their jurisdiction. This is not to say that a 
capitol area security patrol officer absolutely cannot 
interview witnesses off of state owned property in a follow-up 
investigation. As long as the officer clearly identifies 
himself as capitol area security and does not attempt to force 
the interview, we see no reason why he cannot conduct one. 
Such officer may not, however, arrest, serve warrants, or 
perform other functions in a law enforcement capacity. 
[Compare K.S.A. 76-726(a)(2) and 22-2401a(3)(b) which 



specifically authorize university police officers to 
investigate and arrest persons anywhere within the city where 
the officers' jurisdiction is located for violations occurring 
within their jurisdiction.] 

As noted in your request letter, the question of authority in 
primary response situations appears to be covered by State v.  
Simpson, 11 Kan.App.2d 666 (1987) and K.S.A. 8-1506. 
K.S.A. 8-1506 provides as follows: 

"(a) The driver of an authorized emergency 
vehicle, when responding to an emergency 
call or when in the pursuit of an actual 
or suspected violator of the law, or when 
responding to but not upon returning from 
a fire alarm, may exercise the privileges 
set forth in this section, but subject to 
the conditions herein stated. 

"(b) The driver of an authorized 
emergency vehicle may; 

"(1) Park or stand, irrespective of the 
provisions of this article; 

"(2) Proceed past a red or stop signal or 
stop sign, but only after slowing down as 
may be necessary for safe operation; 

"(3) Exceed the maximum speed limits so 
long as such driver does not endanger life 
or property; 

"(4) Disregard regulations governing 
direction of movement or turning in 
specified directions; and 

"(5) Proceed through toll booths on roads 
or bridges without stopping for payment of 
tolls, but only after slowing down as may 
be necessary for safe operation and the 
picking up or returning of toll cards. 

"(c) The exemptions herein granted to an 
authorized emergency vehicle shall apply 
only when such vehicle is making use of an 
audible signal meeting the requirements of 
K.S.A. 8-1738 and visual signals meeting 



the requirements of K.S.A. 8-1720, except 
that an authorized emergency vehicle 
operated as a police vehicle need not be 
equipped with or display a red light 
visible from in front of the vehicle. 

"(d) The foregoing provisions shall not 
relieve the driver of an authorized 
emergency vehicle from the duty to drive 
with due regard for the safety of all 
persons, nor shall such provisions 
protect the driver from the consequences 
of reckless disregard for the safety of 
others." 

"Authorized emergency vehicle" is defined by K.S.A. 8-1404 as 
"such fire department vehicles, police vehicles and ambulances 
as are publicly owned. . . ." Thus, if a capitol area 
security patrol officer is driving an authorized emergency 
vehicle when responding to an emergency call to perform 
official duties on state owned property, he is entitled to 
exercise the privileges set forth in K.S.A. 8-1506. When not 
in a primary response mode or if not driving an authorized 
emergency vehicle, the capitol area security officer has no 
more law enforcement authority outside of state owned property 
than does a private citizen. 

You next ask whether K.S.A. 75-4503(c) and 75-4509 vest 
capitol area security patrol officers with authority to 
enforce Topeka municipal ordinances on state owned property, 
and whether capitol area security patrol officers may, under 
K.S.A. 22-2408, serve a written notice to appear in place of 
making an arrest in the circumstances delineated by that 
statute. K.S.A. 75-4503(c) provides that "[a]ll persons 
arrested by a member of the capitol area security patrol shall 
be turned over to the sheriff of Shawnee county, Kansas 
. . . except in cases of the violation of the ordinances of 
the city of Topeka, any such person may be turned over to the 
police department of the city of Topeka to be dealt with by it 
in the same manner as other persons arrested by police 
officers of the Topeka police department." K.S.A. 75-4509 
provides that "[e]xcept in cases of violation of the 
ordinances of the city of Topeka, all prosecutions commenced 
for any violation by a person arrested by a member of the 
capitol area security patrol shall be brought in the district 
court of Shawnee county. . . ." We believe these statutes 
clearly authorize capitol area security patrol officers to 
enforce Topeka municipal ordinances on state owned property. 



However, we believe Shawnee county sheriff's officers and 
Topeka police officers have concurrent jurisdiction to perform 
their respective responsibilities on such state owned property 
pursuant to K.S.A. 22-2401a, regardless of whether request for 
assistance has been made by the patrol. See Attorney 
General Opinion No. 82-274. Care should be taken by the 
different law enforcement entities not to disrupt the 
investigation and activities of others. K.S.A. 22-2408 
provides in part: 

"(1) Except as otherwise provided in 
subsection (6) of this section, whenever a 
law enforcement officer detains any person 
without a warrant, for any act punishable 
as a misdemeanor, and such person is not 
immediately taken before a magistrate for 
further proceedings, the officer may serve 
upon such person a written notice to 
appear in court." 

"Law enforcement officer" is defined in K.S.A. 1989 Supp. 
22-2202(13) as "any person who by virtue of office or public 
employment is vested by law with a duty to maintain public 
order or to make arrests for violation of the laws of the 
state of Kansas or ordinances of any municipality 
thereof. . . ." Again, we believe capitol area security 
patrol officers clearly fall within this definition and thus 
may take advantage of the provisions of K.S.A. 1989 Supp. 
22-2408. 

In conclusion, members of the capitol area security patrol may 
exercise their law enforcement powers only on or about 
property or buildings owned by the State with limited 
exceptions. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Julene L. Miller 
Deputy Attorney General 
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