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Synopsis: A regulatory agency cannot promulgate a policy 
statement in lieu of a regulation if the policy 
statement is intended to create or affect rights 
and obligations of persons subject to the agency's 
control. Additionally, all amendments or 
modifications of a regulation are subject to the 
filing and publishing requirements in article 4, 
chapter 77 of the Kansas Statutes Annotated. Cited 
herein: K.S.A. 1988 Supp. 65-6129; K.S.A. 77-415; 
K.S.A. 1988 Supp. 77-421; 77-436. 

* 	 * 	 * 

Dear Mr. Orth: 

As Chairman of the Kansas Emergency Medical Services Board you 
make several inquiries regarding the promulgation of 
regulations. First, you inquire whether the Board can 
implement and enforce policies in those areas not specifically 
required by statute to be covered by rules and regulations. 
You indicate that you would like to promulgate statements of 



policy in regard to areas specifically identified by statute 
as requiring approval or prescription by the Board. See, 
e.g., K.S.A. 1988 Supp. 65-6129. 

Initially we note that whether a statute specifically 
"requires" the promulgation of a regulation is not 
determinative of whether a regulation is necessary nor is it 
determinative of whether a policy statement will suffice. 
Thus your inquiry is whether the Board can promulgate and 
enforce policy in lieu of regulations. 

Generally regulations differ from policy statements in both 
procedure and effect. Procedurally, a regulation is subject 
to the filing act, K.S.A. 77-415 et seq., that includes 
a publishing requirement. A policy statement (which is not a 
regulation) is not subject to this procedure. Substantively, 
a regulation imposes rights and obligations and has the force 
and effect of law, and a statement of policy does not. See 
Attorney General Opinion 89-114 (enclosed) setting forth the 
criteria to determine whether a directive issued by an agency 
is a statement of policy or a regulation; see also, State  
of Alaska v. U.S. Dept. of Transportation, 868 F.2d 441, 
445-447 (D.C. Cir. 1989) and Limerick Ecology Action v.  
U.S. Nuclear Regulatory Commission, 869 F.2d 719, 733-735 
(3rd Cir. 1989). Thus, while a regulatory agency such as 
the Emergency Medical Services Board may promulgate general 
statements of policy, such statements are not enforceable as 
rules and regulations that affect rights or create obligations 
upon those affected. See K.S.A. 77-425 "any rule and 
regulation not filed and published as required by this act 
shall be of no force or effect. . . ." 

The distinction between statements of policy and regulations 
is confusing in that most regulations are statements of policy 
whereas clearly not all statements of policy are regulations. 
This clouded distinction is evidenced by the statutory 
definition of a rule or regulation found in subsection (4) of 
K.S.A. 77-415: 

"(4) 'Rule and regulation,' rule,' 
'regulation' and words of like effect mean 
a standard, statement of policy or general 
order, including amendments or revocations 
thereof, of general application and having 
the effect of law, issued or adopted by a 
state agency to implement or interpret 
legislation enforced or administered by 
such state agency or to govern the 



organization or procedure of such state 
agency." 

Subsection (4) also provides, in paragraphs (a) through (s), 
circumstances where a regulation is not a regulation within 
the definition provided. It states in part: 

"A rule and regulation as herein defined 
shall not include any rule and regulation 
which: (a) Relates to the internal 
management or organization of the agency 
and does not affect private rights or 
interest; (b) is an order directed to 
specifically named persons or to a group 
which does not constitute a general class 
and the order is served on the person or 
persons to whom it is directed by 
appropriate means. The fact that the 
named person serves a group of unnamed 
persons who will be affected does not make 
such an order a rule or regulation; . . . 
(o) is a form, the content or substantive 
requirements of which are prescribed by 
regulation or statute; (p) is a pamphlet 
or other explanatory material not intended 
or designed as interpretation of 
legislation enforced or adopted by a state 
agency but is merely informational in 
nature." 

Presumably if a policy statement comes within any of these 
exceptions (a) through (s) (note we cite only a partial list), 
it's promulgation does not trigger the filing and publishing 
requirements under K.S.A. 1988 Supp. 77-420 and 77-421. 
(However, subsection (c) of K.S.A. 1988 Supp. 77-436 requires 
all rules and regulations specifically excluded from the 
definition of a rule and regulation be reviewed by the Joint 
Committee on Administrative Rules and Regulations.) While not 
within the statutory definition of a regulation, policy 
statements within these exceptions may be valid. See Clark  
v. Ivy, 240 Kan. 195 (1986) involving an original mandamus 
action wherein the Kansas Supreme Court found that in spite of 
the failure to file and publish the policy in question as a 
regulation, the policy was nonetheless valid against 
petitioner because he had received actual notice of its 
adoption. But cf. Aircraft Steel and Supply Co. v.  
State Commission of Revenue and Taxation, 173 Kan. 524, 531 



(1952) (in dicta the court questions whether a policy not 
filed with the revisor of statutes is legally enforceable.) 

Thus, if the policy statement is intended to affect the rights 
and obligations of persons subject to the Board's control, it 
must be promulgated as a regulation pursuant to K.S.A. 77-415 
et seq. Conversely, if the policy statement is not 
intended to affect such rights and obligations or fits within 
one of the exceptions in K.S.A. 77-415, the policy statement 
is not subject to the filing and publishing requirements in 
K.S.A. 77-415 et sea.; it is however subject to 
subsection (c) of K.S.A. 1988 Supp. 77-436, review by the 
Joint Committee on Administrative Rules and Regulations. 
Therefore, while there is nothing to preclude you from 
promulgating statements of policy generally, in our opinion 
they cannot be promulgated in lieu of regulations that affect 
the rights of and place obligations on licensees under your 
jurisdiction. 

Your second question is whether a regulation adopting a 
national association standard may be drafted without a date 
specific, thus obviating the need to change the regulation 
every time the Board desires to modify the standard adopted. 
You cite the example of K.A.R. 109-10-1. It states in part: 
"(a) the approved curriculum for first responder programs 
shall be the department of transportation curriculum H.S. 900 
025 as modified by the board and as in effect on January 1, 
1989." You indicate you would like to change it to: "(a) 
the approved curriculum for first responder programs shall be 
the department of transportation curriculum H.S. 900 026 as 
annually approved by the board." 

Reduced to simple terms, your inquiry is whether an amendment 
or modification of a regulation is subject to the rules and 
regulations procedure in K.S.A. 77-415 et seq. In 
short, amendments or modifications of regulations are subject 
to this act. K.S.A. 1988 Supp. 77-416 requires every state 
agency file with the secretary of state every rule and 
regulation adopted by it and every amendment and revocation  
thereof. See K.S.A. 1988 Supp. 77-421 notice and comment 
requirements applicable to an amendment of a regulation. 
See also North American Safety Valve Industries v.  
Wolgast, 672 F.Supp. 488, 493 (1987) (changes in inspection 
code previously adopted from private group as regulations not 
effective as amended regulations until submitted to state 
officials.) Thus, it is our opinion that adopting a 
regulation without a date specific would not obviate the need 
to change the regulation because any modification of the 



standard adopted by the regulation would require amending the 
regulation and thus trigger the filing and publishing 
requirements in article 4, chapter 77 of Kansas Statutes 
Annotated. (We note your question may also pose an unlawful 
delegation of legislative authority question that we have not 
addressed. See Attorney General Opinion No. 87-41.) 

In conclusion, it is our opinion that a policy statement 
cannot be promulgated in lieu of a regulation if the policy 
statement is intended to impose rights and create obligations 
on persons subject to the Board's control. In addition, any 
amendment or modification of a regulation is subject to the 
filing and publishing requirements in article 4, chapter 77 of 
Kansas Statutes Annotated. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Guen Easley 
Assistant Attorney General 
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