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Synopsis: The board of directors of a public library district 
established pursuant to K.S.A. 12-1236 et 
seq., as the governing body of the library 
district, may elect to exempt the library district 
from the provisions of K.S.A. 1988 Supp. 79-5021 to 
79-5033, inclusive (the aggregate tax levy limit 
law) pursuant to K.S.A. 1988 Supp. 79-5036(c). The 
provisions of K.S.A. 19-101b which apply to a five 
or seven member board of county commissioners also 
apply to a seven member board of directors of a 
library district. Upon successfully exempting out 
of K.S.A. 1988 Supp. 79-5021 to 79-5033, inclusive, 
the library district will once again be subject to 
the levy limitations in existence prior to the 
reappraisal year. Cited herein: K.S.A. 12-1237; 
12-1238; K.S.A. 1988 Supp. 12-1247; K.S.A. 19-101b; 
K.S.A. 1988 Supp. 79-5022; 79-5036. 

Dear Mr. Johnson: 

On behalf of several public library districts, you request our 
opinion regarding a library district's use of K.S.A. 1988 



Supp. 79-5036(c) to exempt the library district from the 
provisions of K.S.A. 1988 Supp. 79-5021 to 79-5033, inclusive 
(the aggregate tax levy limit law). Your specific questions 
are: 

"1. May the library board elect to exempt the district from 
these provisions, or must the governing body of the 
municipality take this action on behalf of the library 
board? 

"2. If, on the basis of a library board's previously defined 
budget authority (A.G.O. 82-193), and on the basis of the 
identification of a library district as a municipality 
(A.G. Letter, April 20, 1966), the library board does 
have the authority under K.S.A. 1988 Supp. 79-5036(c) to 
take this action, must the vote of the board be unanimous 
in favor, two-thirds in favor, or a majority in favor? 

"3. What levy limitation, if any, prevails for the library 
levy following completion of an action to exempt?" 

K.S.A. 1988 Supp. 79-5036 provides as follows: 

"(a) The governing body of any city, in 
the year next following the year in which 
the valuations established under the 
program of statewide reappraisal are used 
as a basis for the levy of taxes or in any 
year thereafter, may elect, in the manner 
prescribed by and subject to the 
limitations of section 5 of article 12 of 
the Kansas Constitution, to exempt such 
city from the provisions of K.S.A. 1985 
Supp. 79-5021 to 79-5033, inclusive. 

"(b) The governing body of any county, in 
the year next following the year in which 
the valuations established under the 
program of statewide reappraisal are used 
as a basis for the levy of taxes or in any 
year thereafter, may elect, in the manner 
prescribed by and subject to the 
limitations of K.S.A. 19-101b, and 
amendments thereto, to exempt such county 
from the provisions of K.S.A. 1985 Supp. 
79-5021 to 79-5033, inclusive. 



"(c) The governing body of any other 
taxing subdivision subject to the 
provisions of K.S.A. 1985 Supp. 79-5021 to 
79-5033, inclusive, in the year next 
following the year in which the valuations 
established under the program of statewide 
reappraisal are used as a basis for the 
levy of taxes or in any year thereafter, 
may elect, in the manner prescribed by and 
subject to the limitations of K.S.A. 
19-101b, and amendments thereto, insofar 
as such section may be made applicable, to 
exempt such subdivision from the 
provisions of K.S.A. 1985 Supp. 79-5021 to 
79-5033, inclusive." 

Subsections (a) and (b) of this statute clearly apply to 
cities and counties respectively. Subsection (c) applies to 
"any other taxing subdivision subject to the provisions of 
K.S.A. [1988] Supp. 79-5021 to 79-5033, inclusive." In 
Attorney General Opinion No. 87-167 this office concluded that 
"a public library which can mandatorily require a city, county 
or township to levy a tax for library purposes is a taxing 
district and thus a taxing subdivision" subject to the 
provisions of K.S.A. 1988 Supp. 79-5021 to 79-5033, 
inclusive. Pursuant to K.S.A. 12-1237 and K.S.A. 1988 Supp. 
12-1247, the directors of the library district, as the 
district's governing body, can levy a tax for the maintenance 
of the library and, upon certifying the tax, require the 
county to collect the tax. See also  Attorney General 
Opinions No. 74-271; 82-193. Thus, in our opinion, a public 
library district established pursuant to K.S.A. 12-1236 et 
sea . is a taxing subdivision subject to K.S.A. 1988 Supp. 
79-5021 to 79-5033, inclusive, and is authorized to exempt 
itself from those provisions pursuant to K.S.A. 1988 Supp. 
79-5036(c). Further, this subsection places such authority in 
the governing body of the library district, as a separate 
taxing subdivision, and does not require cooperation or 
participation by the governing body of any other taxing 
subdivision. Thus, we believe the library district's 
governing body has the authority to act under K.S.A. 1988 
Supp. 79-5036 on its own, except as the procedures set forth 
in K.S.A. 19-101b otherwise require. 

You next ask whether, if a public library district can act on 
its own, the vote of the directors must be unanimous, 
two-thirds or a majority in favor to pass the resolution. 
K.S.A. 1988 Supp. 79-5036(c) provides that the governing body 



of a taxing subdivision other than a city or county proceed 
"in the manner prescribed by and subject to the limitations of 
K.S.A. 19-101b, and amendments thereto, insofar as such 
section may be made applicable." K.S.A. 19-101b provides in 
part: 

"(b) A charter resolution is a resolution 
which exempts a county from the whole or 
any part of an act of the legislature and 
which may provide substitute and 
additional provisions on the same 
subject. Such charter resolution shall be 
so titled, shall designate specifically 
the act of the legislature or part thereof 
made inapplicable to such county by the 
passage of the resolution and shall 
contain any substitute and additional 
provisions. Such charter resolution shall 
require the unanimous vote of all board 
members unless the board determines prior 
to passage it is to be submitted to a 
referendum in the manner hereinafter 
provided, in which event such resolution 
shall require a 2/3 vote of the board. In 
counties with five or seven county 
commissioners, such charter resolution 
shall require a 2/3 vote of all board 
members unless the board determines prior 
to passage it is to be submitted to a 
referendum in the manner hereinafter 
provided, in which event such resolution 
shall require a majority vote of the 
board. Every charter resolution shall be 
published once each week for two 
consecutive weeks in the official county 
newspaper. A charter resolution shall 
take effect 60 days after final 
publication unless it is submitted to a 
referendum in which event it shall take 
effect when approved by a majority of the 
electors voting thereon. 

"(c) If within 60 days of the final 
publication of a charter resolution, a 
petition signed by a number of electors of 
a county equal to not less than 2% of the 
number of electors who voted at the last 
preceding November general election or 100 



electors, whichever is the greater, shall 
be filed in the office of the county 
election officer demanding that such 
resolution be submitted to a vote of the 
electors, it shall not take effect until 
submitted to a referendum and approved by 
the electors. An election if called, 
shall be called within 30 days and held 
within 90 days after the filing of the 
petition. The board, by resolution, shall 
call the election and fix the date. Such 
resolution shall be published once each 
week for three consecutive weeks in the 
official county newspaper, and the 
election shall be conducted in the same 
manner as are elections for officers of 
such county. The proposition shall be: 
'Shall charter resolution No. 	  
entitled (title of resolution) take 
effect?' The board may submit any charter 
resolution to a referendum without 
petition in the same manner as charter 
resolutions are submitted upon petition, 
except elections shall be called within 30 
days and held within 90 days after the 
first publication of the charter 
resolution. Each charter resolution which 
becomes effective shall be recorded by the 
county election officer in a book 
maintained for that purpose with a 
statement of the manner of adoption, and a 
certified copy shall be filed with the 
secretary of state, who shall keep an 
index of the same." 

Pursuant to K.S.A. 12-1238 the board of directors of a library 
district is to be composed of seven members. We therefore 
believe that the provision of K.S.A. 19-101b applying to 
counties with five or seven commissioners would apply, 
requiring a two-thirds vote of all directors "unless the board 
[of directors] determines prior to passage it is to be 
submitted to a referendum . . . in which event such resolution 
shall require a majority vote of the board." 

Finally, you inquire what levy limitation, if any, prevails 
for the library district's levy following completion of an 
action to exempt. A successful action to exempt pursuant to 
K.S.A. 1988 Supp. 79-5036 exempts the taxing subdivision from 



the provisions of K.S.A. 1988 Supp. 79-5021 to 79-5033, 
inclusive. K.S.A. 1988 Supp. 79-5022 is the statute which 
suspends all existing statutory fund mill levy rates and 
aggregate levy limitations on taxing subdivisions. Once the 
taxing subdivision exempts itself from K.S.A. 1988 Supp. 
79-5022, the suspension is lifted and the limits in existence 
prior to the year of reappraisal are back in force. 

In conclusion, the board of directors of a public library 
district established pursuant to K.S.A. 12-1236 et seq.,  
as the governing body of the library district, may elect to 
exempt the library district from the provisions of K.S.A. 1988 
Supp. 79-5021 to 79-5033, inclusive (the aggregate tax levy 
limit law) pursuant to K.S.A. 1988 Supp. 79-5036(c). The 
provisions of K.S.A. 19-101b which apply to a five or seven 
member board of county commissioners also apply to a seven 
member board of directors of a library district. Upon 
successfully exempting out of K.S.A. 1988 Supp. 79-5021 to 
79-5033, inclusive, the library district will once again be 
subject to the levy limitations in existence prior to the 
reappraisal year. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Julene L. Miller 
Deputy Attorney General 
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