
ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL 

	 September 21, 1989 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 89- 119  

The Honorable Bill Graves 
Secretary of State 
2nd Floor, State Capitol 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Census--Census Data for Reapportionment of 
Senatorial and Representative Districts--Definitions 

Synopsis: L. 1989, ch. 257 requires the secretary of state to 
obtain, data to make specified adjustments to the 
federal decennial census. The provisions of L. 
1989, ch. 257 dealing with residency of college 
students are applicable to all individuals who are 
enrolled in nine or more credit hours and to all 
individuals seeking an academic degree at a 
university or college. The act does not apply to 
those individuals not seeking an academic degree 
who are enrolled in fewer than nine credit hours 
and those individuals attending a proprietary 
school or vocational-technical school. Cited 
herein: K.S.A. 72-4919; K.S.A. 1988 Supp. 72-4412; 
L. 1989, ch. 257. 

Dear Secretary Graves: 

You request our opinion regarding an interpretation of certain 
terms in L. 1989, ch. 257. Specifically you question whether 
the provisions of L. 1989, ch. 257 are applicable to those 
individuals attending a proprietary school or 
vocational-technical school. You also question whether a high 
school student enrolled for college credit or an individual 



enrolled in continuing education courses falls within the 
act. 

"College" is defined in L. 1989, ch. 257, §2 as "a public or 
private postsecondary educational institution, including 
community colleges, which offers two year or four year 
educational programs." Two factors of this definition work to 
exclude proprietary schools and vocational-technical schools 
from application of the provisions of L. 1989, ch. 257. 
First, the legislature concentrated on the educational aspects 
of an institution to bring it within the definition. Second, 
by expressly including community colleges within the 
definition, proprietary schools and vocational-technical 
schools were impliedly excluded. 

A proprietary school is defined in K.S.A. 72-4919(a) as "any 
business enterprise operated for a profit, or on a nonprofit 
basis, which maintains a place of business within the state  
of Kansas, or solicits business within the state of Kansas, 
and which is not specifically exempted by the provisions of 
this act. . . ." (Emphasis added.) Although proprietary 
schools offer and maintain courses of instruction or study, 
these courses do not include the educational diversity 
generally associated with a college course of study. Because 
a proprietary school lacks the educational feature of a 
college, proprietary schools are not included in the 
definition of "college" in L. 1989, ch. 257, §2. 

The goal of vocational education is to "prepare individuals 
for gainful employment as semi-skilled or skilled workers or 
technicians or subprofessionals . . . or to prepare 
individuals for enrollment in advanced technical education 
programs . . ." through vocational or technical training or 
retraining. K.S.A. 1988 Supp. 72-4412. Vocational-technical 
schools do not provide the education necessary in acquiring 
baccalaureate or higher degrees or for preparation for 
employment in professional occupations. Vocational-technical 
schools provide training rather than education, and therefore 
are distinguishable from "college" as defined in L. 1989, ch. 
257, §2. 

The maxim expressio unius est exclusio alterius also 
works to exclude proprietary schools and vocational-technical 
schools from the definition of "college" under L. 1989, ch. 
257, §2. The maxim provides that the express mention of one 
matter excludes other similar matters not mentioned. 82 
C.J.S. Statutes §333, p. 668. By expressly including 
community colleges in the definition of "college", the 



legislature impliedly excluded proprietary schools and 
vocational-technical schools. 

The purpose of L. 1989, ch. 257 is to assist in adjusting the 
census through a determination of the residency of students. 
Therefore, the term "student" should be liberally construed to 
include all individuals enrolled in nine or more credit hours 
and all individuals seeking an academic degree. The 
determination of whether an individual is seeking an academic 
degree is purely subjective and could, therefore include high 
school students enrolled in college-level courses. It is not 
necessary for individuals seeking an academic degree to be 
enrolled in nine or more credit hours to fall under the 
provisions of L. 1989, ch. 257. Individuals enrolled in less 
than nine hours of continuing education courses do not fall 
within the definition of "student" as they are deemed to have 
already received their academic degree. Taking into 
consideration the purpose of the act, the only individuals not 
included in the definition of "student" are those enrolled in 
fewer than nine credit hours who are not seeking an academic 
degree. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAW 
Attorney General of Kansas 

Richard D. Smith 
Assistant Attorney General 
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