
ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL 

	

September 14, 1989 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 89- 116 

Tom C. Hitchcock, Executive Secretary 
Kansas State Board of Pharmacy 
Landon State Office Bldg., Room 513 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Public Health -- Regulation of Pharmacists -- 
Definitions; Prescription Order 

Public Health -- Examination, Licensure and 
Regulation of Nursing -- Advanced Registered Nurse 
Practitioners; Transmitting Prescription Orders 

Public Health -- Healing Arts; Physicians' 
Assistants -- Transmitting Prescription Orders 

Synopsis: Physicians' assistants and advanced registered 
nurse practitioners may not originate a 
prescription order, as they are not practitioners 
within the meaning of the pharmacy act. However, 
these health care providers may transmit 
prescription orders pursuant to written protocols. 
The transmitted order is a prescription order as 
defined by the pharmacy act. An order may be 
transmitted through a note written by the health 
care provider, and the signature of that person is 
neither required nor prohibited by the pharmacy 
act. The pharmacist may refuse to fill the 
prescription if, in the pharmacist's professional 
judgment and discretion, it is believed that the 
prescription should not be filled. Cited herein: 
K.S.A. 65-1129; 65-1130 (Ensley 1985); K.S.A. 
65-1130, as amended by L. 1989, ch. 192, § 1; 
K.S.A. 65-1626 (Ensley 1985); K.S.A. 1988 Supp. 



65-1626, as amended by L. 1989, ch. 192, § 2; 
K.S.A. 1988 Supp. 65-1637(a), 65-2896e; K.S.A. 
65-4101; L. 1989, ch. 192, S 1; L. 1986, ch. 
236, S. 1; K.A.R. 60-11-104; 60-11-104a; 68-20-18; 
21 C.F.R. § 1306.05. 

* 

Dear Mr. Hitchcock: 

As Executive Secretary for the Kansas State Board of Pharmacy, 
you have requested our opinion regarding a pharmacist's 
obligation to fill a prescription when an order has been 
transmitted in written form and signed by an advanced 
registered nurse practitioner (ARNP) or a physicians' 
assistant (PA). Your question arises from the uncertainty of 
these health care providers' authority which attended an 
amendment to the pharmacy act in 1986. Subsequent legislation 
clarifies this authority. 

Only a "practitioner" may prescribe drugs. See Kansas 
Attorney General Opinion No. 86-125. Prior to the effective 
date of L. 1986, ch. 236, § 1, a practitioner was defined as 
follows: 

"'Practitioner' means a person licensed to 
practice medicine and surgery, dentist, 
podiatrist, veterinarian, scientific 
investigator or other person licensed, 
registered or otherwise authorized by law 
to administer, prescribe and use 
prescription-only drugs in the course of 
professional practice or research." 
K.S.A. 65-1626(t) (Ensley 1985). 

The statute was amended to read: 

"'Practitioner' means a person licensed to 
practice medicine and surgery, dentist, 
podiatrist, veterinarian, scientific 
investigator or other person licensed, 
registered  or otherwise authorized by 
law expressly licensed or registered  
to administer, prescribe and use 
prescription-only drugs in the course of 
professional practice or research." 
K.S.A. 65-1626(t) (L. 1986, ch. 236, 
1). 



Based on the amended language of the above-noted statute, and 
based upon the practice acts for the ARNP's and PA's, we 
stated that ARNP's 

"may not issue prescription orders 
pursuant to a physician's standing orders 
or protocol because they have not been 
granted such authority by the statutes and 
regulations under which they are 
licensed. Physicians' assistants, 
however, are expressly authorized by 
statute to practice medicine under the 
direction and supervision of a physician. 
Since the practice of medicine includes 
the act of prescribing medicine, we 
conclude that physicians' assistants may 
issue prescription orders under the 
direction and supervision of a 
physician." Attorney General Opinion No. 
86-125, at page 8. 

Following our 1986 opinion, the physicians' assistants act was 
amended to clarify the nature of a PA's authority to 
prescribe. It now states in part: 

"A physician's assistant may not 
prescribe  drugs but may transmit  a 
prescription order for drugs pursuant to a 
written protocol as authorized by the 
responsible physician. " K.S.A. 1988 
Supp. 65-2896e (emphasis added). 

The underscored terms were not defined by the legislature. 

Regarding ARNP's, the Kansas state board of nursing 
clarified the nurse practitioners' expanded role by 
promulgating K.A.R. 60-11-104a. The existing nursing 
regulations had included in the scope of expanded practice the 
authority to "manage the medical plan of care prescribed for 
the client, based on protocols or guidelines" which the 
attending physician and nurse practitioner had adopted. 
K.A.R. 60-11-104(f). Since the language of this regulation 
did not expressly license an ARNP to administer, prescribe 
or use prescription-only drugs, ARNP's were not 
practitioners within the meaning of the pharmacy act. The new 
regulation gives the express authority, but only to the extent 
the prescription order originates from a written protocol. 
The authority cited for the regulation is K.S.A. 65-1129 
(general rule-making authority) and K.S.A. 65-1130 (Ensley 



1985) (specific rule-making authority regarding ARNP's). 
The legislature expressed concern that the nursing regulation 
exceeded the agency's authority. See Minutes, Joint 
Committee on Administrative Rules and Regulations, December 9, 
1988, page 13. The Legislature subsequently amended K.S.A. 
65-1130, adding language nearly identical to that used for the 
physicians' assistants (provider may transmit order pursuant 
to protocol, but may not prescribe). See L. 1989, ch. 
192, § 1. Once again, the terms "transmit" and "prescribe" 
are not defined by statute. See K.S.A. 65-1130, as amended 
by L. 1989, ch. 192, § 1. 

With this background, we address the issue of whether a 
pharmacist may fill a prescription order which is 
transmitted in writing and signed by a PA or an ARNP. To 
simplify the issue, we assume that the prescription order does 
not involve a controlled substance, as defined by K.S.A. 
65-4101(e). 

Generally, pharmacists are under a duty to fill a prescription 
in strict compliance with a prescription order. See K.S.A. 
1988 Supp. 65-1637(a). A prescription order is defined as: 

"(1) An order to be filled by a 
pharmacist for prescription medication 
issued and signed by a practitioner in 
the authorized course of professional 
practice; or (2) an order transmitted to 
a pharmacist through word of mouth, note, 
telephone or other means of communication 
directed by such practitioner." K.S.A. 
1988 Supp. 65-1626(y), as amended by L. 
1989, ch. 192, § 2 (emphasis added). 

From the language employed by the legislature in amending the 
PA statute in 1987 and the ARNP statute this last session, 
it is clear that those categories of health care providers are 
not to be considered "practitioners" within the meaning of the 
pharmacy act. Therefore, subsection (y)(1) of the 
above-quoted definition does not apply. However, subsection 
(y)(2) uses language which corresponds to the language of the 
specific practice acts. As with the PA and ARNP practice 
acts, the term "transmit" is not defined in the pharmacy act. 
We believe that subsections (y)(1) and (y)(2) of the 
definition and the practice acts distinguish between the 
origination of a prescription order by a practitioner and the 
conveyance of such order. The definition also makes clear 
that the order may be conveyed through a variety of media. 



In summary, a physician's order for prescription medication 
which is transmitted to a pharmacist is a prescription order. 
The practice acts regulating PA's and ARNP's authorize 
those health care providers to receive their direction 
regarding a practitioner's order from the written protocol. 
In relaying an order from a protocol to a pharmacist, whether 
by verbal or written message, a prescription order is created, 
and a pharmacist is authorized to fill the prescription. By 
transmitting the physician's order in this manner, the ARNP 
or PA is not prescribing, as prohibited by statute. 

The form of the written note does not appear to be regulated 
by the pharmacy act or by regulations of the pharmacy board. 
In comparison, state and federal law both dictate the elements 
of a prescription order for controlled substances. See 
K.A.R. 68-20-18 and 21 C.F.R. § 1306.05. For controlled 
substance prescriptions, a practitioner must sign the order 
when an oral order is not permitted. In effect, this is a 
mandated verification that the order was given by a person 
entitled to issue the prescription order. Our review of the 
federal and state pharmacy laws reveals no similar requirement 
for non-controlled prescription medications. Therefore, from 
the pharmacists perspective, the presence or absence of a 
PA's or ARNP's signature is of no legal consequence. The 
licensing board of either of the classes of health care 
providers may make requirements regarding the form of 
transmitting the prescription order. Such requirements should 
be perceived as regulating the PA or ARNP, and not the 
pharmacist. 

Having determined that a pharmacist is authorized to fill a 
prescription order transmitted, in writing, by an ARNP or 
PA, we next look at the degree to which the pharmacist is 
required to fill such prescription. We need not reach the 
question of whether a pharmacist, without cause, may decline 
to fill a prescription. A pharmacist may decline to fill a 
prescription if, in the pharmacist's professional discretion, 
such prescription should not be filled. See, e.g., K.S.A. 
1988 Supp. 65-1637. It appears that the refusal must arise 
out of professional judgment and discretion. One writer notes 
that a pharmacist may refuse to fill or refill a prescription 
because the pharmacist may "(1) not have the prescribed drug 
in stock; (2) suspect that the prescription is forged or is 
fictitious writing; (3) distrust his or her ability to fill 
the prescription; (4) believe that the prescription will be 
harmful to the patient due to error on [the] part of the 
prescriber; and (5) (in the case of a refill) know that the 
refilling of the prescription violates the law." Pharmacy  
Law Digest (Facts and Comparisons) Looseleaf Service, at 



CL-57 (July, 1988). The writer goes on to say that, in 
refusing to fill the prescription, the pharmacist should avoid 
commenting on the professional ability of the prescriber, as 
civil liability may arise out of defamatory remarks. Id. 

In conclusion, the statutes upon which Attorney General 
Opinion No. 86-125 was based have been amended. In light of 
those amendments, it is our opinion that physicians' 
assistants and advanced registered nurse practitioners may not 
originate a prescription order, as they are not practitioners 
within the meaning of the pharmacy act. However, these health 
care providers may transmit a prescription order pursuant to 
written protocols. A prescription order may be transmitted 
through a note written by the health care provider, and a 
signature of that person is neither required nor prohibited by 
the pharmacy act. The pharmacist may refuse to fill the 
prescription if, in the pharmacist's professional judgment and 
discretion, it is believe that the prescription should not be 
filled. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Mark W. Stafford 
Assistant Attorney General 
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