
ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL 

	
June 6, 1989 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 89- 69  

Duane F. Johnson 
State Librarian 
Kansas State Library 
State Capitol, Third Floor 
Topeka, Kansas 66612-1593 

Re: 	State Departments; Public Officers and 
Employees--State Library and Library 
Services--Regional System of Cooperating Libraries; 
Levy Authority 

Synopsis: A regional system of cooperating libraries may levy 
in a county within its boundaries due to the 
participation of a school district library located 
in the county. Territory of the county may be 
excluded from the system, and thus the tax, 
pursuant to K.S.A. 75-2550. Cited herein: K.S.A. 
75-2548; 75-2549b; 75-2550; 75-2551. 

* 

Dear Mr. Johnson: 

You request our opinion regarding the participation of a 
school district library in a regional system of cooperating 
libraries. You question whether such participation enables 
the regional system to levy in the county in which the school 
district is located. 

The regional system in question is the Northwest Kansas 
Library System (NWKLS). This system's territory includes 
the counties of Trego, Gove, Logan, Wallace, Graham, 
Sheridan, Thomas, Sherman, Norton, Decatur, Rawlins 



and Cheyenne. K.S.A. 75-2549b. The school district in 
question is located in Norton County. The school district 
library, and thus North County, was admitted to the NWKLS 
pursuant to the petition process of K.S.A. 75-2550. Its 
territory has not since been excluded from the system. 

K.S.A. 75-2548(b) defines "participating library" as a 
library that is cooperating or participating in a regional 
system of cooperating libraries. Subsection (e) defines 
"library" to include school libraries. Thus, the statute 
appears to contemplate the ability of a school district 
library to participate as a member of a regional system. The 
statutes do not differentiate between school district 
libraries and county, city or township libraries. 

K.S.A. 75-2551 provides in part: 

"The system board shall be subject to the 
cash basis and budget laws of the state. 
The budget of the system board shall be 
prepared, adopted and published as 
provided by law and hearing shall be held 
thereon in the first week of the month of 
August of each year. The tax levy made  
pursuant to the budget shall be certified  
to the county clerks of each county in the  
territory of the regional system of  
cooperating libraries. 

"Each system board is hereby authorized  
to levy not in excess of 3/4 mill of  
tax to be used for library purposes on 
all of the taxable property within the  
boundaries of the regional system of  
cooperating libraries that is not within a  
district supporting a library with funds  
of the district." 

In Opinion No. 73-312, Attorney General Schneider 
interpreted this language and concluded that "until [a taxing 
district] has been duly excluded from the regional system, it 
remains within the boundaries of the regional system, and is 
subject to its tax levy, notwithstanding it is also within a 
district which levies a tax for the support of another public 
library." VIII Opinions of the Attorney General, 132, 133 
(1973). See also Attorney General opinion No. 87-108. 
Other statutes indicate that all of the territory of a county 
which contains a participating library is included within the 



taxing district of the regional system except for territory 
which has been properly excluded. K.S.A. 75-2549; 75-2550. 
We believe the statutes are clear in authorizing the board of a 
regional system of cooperating libraries to levy in a county 
which is within its boundaries, regardless whether the only 
participating library in the county is a school district 
library. The only exception is for territory which has been 
properly excluded pursuant to K.S.A. 75-2550. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Julene L. Miller 
Deputy Attorney General 
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