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Public Officers and Employees; Open Public Meetings 
-- Discussions Regarding Peer Review and Risk 
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Public Health -- Health Care Providers; Health Care 
and Peer Review -- Peer Review Committee Reports; 
Confidentiality and the Open Meetings Requirements 

Synopsis: Discussions by the governing body of a public 
hospital concerning records and reports mandated to 
be confidential under the risk management and peer 
review laws are not required to be discussed in an 
open meeting. Cited herein: K.S.A. 1988 Supp. 
65-4915; 65-4922; 65-4923; 65-4925; 74-8705; 
74-8804; 75-37,102; K.S.A. 75-4317; K.S.A. 1988 
Supp. 75-4318; 75-4319; K.A.R. 1987 Supp. 28-52-1; 
42 C.F.R. § 482.21. 

Dear Mr. Russell: 

As attorney for St. Luke's Hospital, a city-owned hospital in 
Wellington, Kansas, you have requested our opinion regarding 
the Kansas Open Meetings Act. Specifically, your question 
concerns the requirements of the open meetings law and the 



privileges granted reports and other records pursuant to the 
health care provider peer review and risk management laws. 

In 1984 the Kansas legislature adopted the health care 
provider peer review law, K.S.A. 1988 Supp. 65-4915. Federal 
government regulations require the governing body of a 
hospital to have quality assurance and peer review programs to 
participate in the federal Medicare program. 42 C.F.R. § 
482.21. "Peer review" is defined in K.S.A. 1988 Supp. 
65-4915(a)(3) to include the following functions: 

"(A) Evaluate and improve the quality of 
health care services rendered by health 
care providers; 

(B) determine that health services 
rendered were professionally indicated or 
were performed in compliance with the 
applicable standard of care; 

(C) determine that the cost of health 
care rendered was considered reasonable by 
the providers of professional health 
services in this area; 

(D) evaluate the qualifications, 
competence and performance of the 
providers of health care or to act upon 
matters relating to the discipline of any 
individual provider of health care; 

(E) reduce morbidity or mortality; 

(F) establish and enforce guidelines 
designed to keep within reasonable bounds 
the cost of health care; 

(G) conduct of research; 

(H) determine if a hospital's facilities 
are being properly utilized; 

(I) supervise, discipline, admit, 
determine privileges or control members of 
a hospital's medical staff; 



(J) review the professional 
qualifications or activities of health 
care providers; 

(K) evaluate the quantity, quality and 
timeliness of health care services 
rendered to patients in the facility; 

(L) evaluate, review or improve methods, 
procedures or treatments being utilized by 
the medical care facility or by health 
care providers in a facility rendering 
health care." 

The statute also provides for the confidentiality of peer 
review reports: 

"Except as provided by K.S.A. 60-437 and 
amendments thereto and by subsections (c) 
and (d), the reports, statements, 
memoranda, proceedings, findings and other 
records of peer review committees or 
officers shall be privileged and shall  
not be subject to discovery, subpoena or  
other means of legal compulsion for their  
release to any person or entity or be 
admissible in evidence in any judicial or 
administrative proceeding. Information 
contained in such records shall not be 
discoverable or admissible at trial in the 
form of testimony by an individual who 
participated in the peer review process. 
This privilege may be claimed by the legal 
entity creating the peer review committee 
or officer, or by the commissioner of 
issuance for any records or proceedings of 
the board of governors." K.S.A. 1988 
Supp. 65-4915(b). (Emphasis added). 

In addition, K.S.A. 1988 Supp. 65-4915(e) provides as follows: 

"A peer review committee or officer may  
report to and discuss its activities,  
information and findings to other peer 
review committees or officers or to a 
board of directors or an administrative 
officer of a health care provider without 
waiver of the privilege provided by 



subsection (b) and the records of all such 
committees or officers relating to such 
report shall be privileged as provided by 
subsection (b)." (Emphasis added). 

As part of the comprehensive medical malpractice legislation 
enacted by the legislature in 1986, all medical care 
facilities are required to establish and maintain an internal 
risk management plan. K.S.A. 1988 Supp. 65-4922. Each year 
the governing body of the facility is required to review its 
plan. K.A.R. 1987 Supp. 28-52-1. In general, risk management 
consists of mandatory reporting, investigation, and analysis 
of reportable incidents. See K.S.A. 1988 Supp. 65-4923. 
All risk management reports and records are mandated by K.S.A. 
1988 Supp. 65-4925(a) to be "confidential and privileged." In 
addition, the statute provides that no persons in attendance 
at any risk management meeting 

"shall be compelled to testify in any 
civil, criminal or administrative action, 
other than a disciplinary proceeding by 
the appropriate licensing agency, as to 
any committee discussions or 
proceedings." K.S.A. 65-4925(b). 

The Kansas Open Meetings Act (KOMA), K.S.A. 75-4317 et 
provides as follows: 

"Except as otherwise provided by state 
. . . law . . . all meetings for the 
conduct of the affairs of, and the 
transaction of business by, all 
legislative and administrative bodies and 
agencies of the state and political and 
taxing subdivisions thereof, including 
boards, commissions, authorities, 
councils, committees, subcommittees and 
other subordinate groups thereof, 
receiving or expending and supported in 
whole or in part by public funds shall be 
open to the public. . . ." K.S.A. 1988 
Supp. 75-4318(a). 

The board of directors of a city hospital is subject to the 
provisions of the KOMA and is required to hold open public 
meetings. Only those subjects listed in K.S.A. 1988 Supp. 
75-4319(b) may be discussed privately in executive session. 
The question presented is whether the governing body of a city 



hospital is required by the KOMA to discuss peer review and 
risk management reports in an open meeting. 

Several exceptions to the KOMA may be applicable to permit 
the board of directors to recess into executive session to 
discuss peer review and risk management reports: K.S.A. 1988 
Supp. 75-4319(b)(1), personnel matters of hospital employees; 
K.S.A. 1988 Supp. 75-4319(b)(2), consultation with the Board's 
attorney which would be deemed privileged in the 
attorney-client relationship; and K.S.A. 1988 Supp. 
75-4319(b)(5), matters relating to actions adversely or 
favorably affecting a patient of the hospital. However, as 
you pointed out in your letter, discussions of the records and 
reports in question may not fall under one of the specific 
listed exceptions. For example, if a report concerns a 
physician granted hospital privileges, the "personnel matters" 
exception would not apply as the physician is not a hospital 
employee. See Attorney General Opinion No. 87-10. However, 
we do not believe these discussions which do not fall under 
one of the listed exceptions must be held in open meeting. 

K.S.A. 1988 Supp. 75-4318(a) states that "[e]xcept as 
otherwise provided by law," meetings must be open to the 
public. Several Kansas statutes specifically exempt 
particular meetings from the KOMA requirements. See, 
e.g., K.S.A. 1988 Supp. 74-8705 ("meetings conducted by 
procurement negotiating committee" of the lottery commission 
"shall be exempt from the provisions" of the KOMA); K.S.A. 
1988 Supp. 74-8804(n),(o) (the racing commission "may recess 
for a closed or executive session" to discuss criminal history 
record information relating to criminal and background 
investigations as necessary to determine qualifications of 
licensees and applicants for licensure, and to negotiate with 
licensees and applicants regarding such information); K.S.A. 
1988 Supp. 75-37,102 (meetings by the procurement negotiating 
committee of the Department of Administration to conduct 
negotiations are not subject to the KOMA). 

The language of K.S.A. 1988 Supp. 65-4915 and K.S.A. 1988 
Supp. 65-4925 do not specifically exempt board discussions of 
peer review and risk management reports from the KOMA. 
However, given the language of these statutes, we believe it 
was the intent of the legislature that such discussions be 
exempt. Both statutes impose strict confidentiality 
requirements on the information contained in the reports. 
Requiring such information to be discussed in open meeting 
would thwart the purpose and intent of the risk management and 
peer review laws. Therefore, we conclude that discussions by 



a governing body of a public hospital concerning peer review 
and risk management reports are not required to be held in an 
open meeting pursuant to the KOMA, as such discussions by 
the Board are "otherwise provided by law" to be kept 
confidential. We note that before such private discussions 
can begin, the public body must first meet in open session. 
The private discussions cannot exceed the scope of K.S.A. 1988 
Supp. 65-4915 and K.S.A. 1988 Supp. 65-4925. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Rita L. Noll 
Assistant Attorney General 
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