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Synopsis:

Dear Ms,

State Boards, Commissions and Authorities ~--
Regulation of Psychologists; Licensure of
Psychologists -- Practice of Psychology; Exempt
Settings

A person with a Ph.D. in psychology who is

eligible for licensure is not required to be a
licensed psychologist or a registered masters level
psychologist (RMLP) if that person teaches
psychology for a state university or college.
However, a person hired by a state university or
college to provide psychological services to
students, or whose duties include providing such
services, must be either a licensed psychologist or
an RMLP. Cited herein: K.S.A. 1987 Supp.

74-5302; 74-5340; 74-5341; 74-5344, as amended by
L. 1988, ch. 304, § 10; K.S.A. 1987 Supp.

74-5362, as amended by L. 1988, ch. 304, § 6;
K.S.A. 1987 Supp. 74-7501.

* * *

Gabel:

As executive director of the Kansas behavioral sciences
regulatory board (BSRB), you have requested our opinion
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concerning the licensure of psychologists. The gquestion you
ask focuses on two fact situations:

"1. A person with a Ph.D. in psychology
who is eligible for licensure, is hired by
a Kansas university or college. His
duties are exclusively in the area of
providing psychological services to
students through a Student Health Center,
a Psychological Clinic, a Counseling
Center, or a program that is non-academic
and is clearly service oriented.

"2. A person with a Ph.D. in psychology
who is eligible for licensure, is hired by
a Kansas university or college. His
primary duties are in the area of
teaching, but part of his duties include
either providing services directly to
students or supervising students who
provide these services. The work may be
performed in either a setting such as
noted . . . above or in a field setting
outside the college/university."

Specifically, your question is whether, in the above
situations, the person is required to be licensed as a
psychologist.

One of the duties of the Board is to provide for and regulate
the licensure of psychologists. K.S.A. 74-5302; K.S.A.
74-7501 et seq. It is a class A misdemeanor for an
unlicensed person "to represent oneself to be a
psychologist." K.S.A. 1987 Supp. 74-5340; K.S.A. 1987 Supp.
74-5341. That term is defined in K.S.A. 1987 Supp. 74-5302:

"(b) 'Represents oneself to be a
psychologist' means that a person engages
in the practice of psychology for a fee,
monetary or otherwise, or holds oneself
out to the public by any title or
description of services incorporating the
word "psychologic,' 'psychological,'
'psychologist' or 'psychology' and under
such title or description offers to render
or renders services to individuals,
corporations or the public for a fee,
monetary or otherwise."
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K.S.A. 1987 Supp. 74-5344, as amended by L. 1988, ch. 304, §
10, lists instances in which licensure as a psychologist is
not required. One provision is pertinent to this opinion:

"Nothing contained in this act shall be
construed . . . (b) in any way to restrict
any person from carrying on any of the
aforesaid activities in the free
expression or exchange of ideas concerning
the practice of psychology, the
application of its principles, the
teaching of such subject matter and the
conducting of research on problems
relating to human behavior if such person
does not represent such person or such
person's services in any manner prohibited
by this act. . . ." (Emphasis added).

We believe the above provision is clear that a person who is
eligible for licensure as a psychologist is not required to be
licensed if that person is hired by a Kansas university or
college to teach psychology. You ask whether the person must
be licensed if he or she is hired by a university or college
to provide psychological services to students through a
student health center or clinic. 1In our opinion, such person
must either be licensed as a psychologist or registered with
the Board as a Registered Masters Level Psychologist

(RMLP) . Providing psychological services to students does
not constitute "teaching." The only other exemption from
licensure which applies is that concerning the practice of
psychology by an RMLP. K.S.A. 1987 Supp. 74-5344(c), (k), as
amended. K.S.A, 1987 Supp. 74-5362, as amended by L. 1988,
ch. 304, § 6, provides that psychologists employed by state
institutions are not required to be licensed to practice
psychology if they are registered with the Board as an

RMLP. Thus, a person hired by a state university or college
to provide psychological services to students must either be
an RMLP or a licensed psychologist.

The second fact situation you present to us includes two
questions. The first is whether a person with a Ph.D. in
psychology employed by a state university or college to teach
psychology and provide psychological services to students must
be licensed. As previously noted, while teaching is exempt,
providing psychological services to students is not.

Exemption for one activity does not provide an exemption for
another activity. Therefore, a "teacher" in this situation
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must be a licensed psychologist or an RMLP before he or she
can provide psychological services to students.

The second question which arises is whether the person must be
licensed if, in addition to teaching psychology in the
Cclassroom, the person supervises psychology students in their
practice of psychology pursuant to an internship or

practicum experience. In our opinion, such supervision
constitutes teaching. Therefore, the "teacher" is not
required to be licensed or registered with the Board.

In summary, a person with a Ph.D. in psychology who is
eligible for licensure is not required to be a licensed
psychologist or a registered masters level psychologist if
that person teaches psychology for a state university or
college. However, a person hired by a state university or
college to provide psychological services to students, or
whose duties include providing such services, must be either a
licensed psychologist or an RMLP.

Very truly yours,
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Rita L. Noll
Assistant Attorney General
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