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Synopsis: The consumption of alcoholic liquor on unlicensed 
premises is prohibited in Kansas with certain 
exceptions. One such exception permits consumption 
on private property by the person owning or leasing 
that property and the person's guests, as long as 
"no charge is made for the serving or mixing of any 
drink or drinks of alcoholic liquor or for any 
substance mixed with any alcoholic liquor" and no 
sale of alcoholic liquor is made in violation of 
K.S.A. 1987 Supp. 41-803. K.S.A. 1987 Supp. 
41-719(b)(2), as amended. This exception would 
authorize the owner or lessee of private property 
to hold a banquet as a money-making project and 
serve alcoholic liquor at such function if no money 
charged for admission is used to defray the costs 
of providing the alcoholic liquor or mixes and the 
individuals admitted to the banquet are personally 
known to the owner/lessee of the premises. Cited 
herein: K.S.A. 1987 Supp. 41-719, as amended by L. 
1988, ch. 165, §3; K.S.A. 1987 Supp. 41-803. 



Dear Mrs. Trigg: 

As Seward County Attorney you request our interpretation of 
K.S.A. 1987 Supp. 41-719(b)(2) as it applies to the following 
situation: 

"A non profit organization holds a banquet as part of a money 
making project. The attendees of the banquet must pay for the 
meal by purchasing tickets for that function. The alcohol and 
mix that is served at the meal is donated by a friend or 
member and none of the ticket proceeds are paid to the friend 
or member and no consideration is paid to the friend or 
member. A commercial entity is donating the mix and it will 
be announced at the banquet that this commercial entity is the 
one who donated the mix." 

You question first whether this would constitute a conditional 
sale of alcoholic liquor in violation of K.S.A. 1987 Supp. 
41-719(b)(2), and second whether the fact that an individual 
is assessed an admission charge necessarily precludes him from 
being considered a "guest" under K.S.A. 1987 Supp. 
41-719(b)(2). 

The statute in question provides in pertinent part: 

"(b) No person shall drink or consume 
alcoholic liquor on private property 
except: 

"(2) upon private property by a person 
occupying such property as an owner or 
lessee of an owner and by the guests of 
such person, if no charge is made for the 
serving or mixing of any drink or drinks 
of alcoholic liquor or for any substance 
mixed with any alcoholic liquor and if no 
sale of alcoholic liquor in violation of 
K.S.A. 41-803 and amendments thereto takes 
place. . . ." K.S.A. 1987 Supp. 41-719. 

We assume that the property upon which the banquet is to be 
held is private property owned or leased by the non-profit 
organization. 

In determining whether the distribution and consumption of 
"free beer" at a dance where a cover charge was required to 



enter the premises was actually a conditional sale of cereal 
malt beverages, this office opined as follows: 

"[I]t is clear that a sale under these 
definitions only occurs when some part of 
the entrance fee paid by the dance 
participant goes to offset the cost of the 
beer being dispensed. When the 'free 
beer' is paid for by some part of the 
entry ticket, such that there is a direct 
relationship for payment of the beer, a 
sale as legally defined occurs. Hence a 
transfer of ownership of the property has 
occurred under these facts necessitating 
the acquisition of a retail license. When 
no part of the 'cover charge' is used to 
pay for the beer being consumed or to 
reimburse the funds from which the beer is 
purchased, or when the beer is contributed 
by a third party without receipt of 
consideration, then no transfer of 
ownership occurs for a price and hence no 
retail sale is consummated. Under these 
facts no retail license is required." 
Attorney General Opinion No. 80-52. See 
also Attorney General Opinion No. 84-51; 
VII Opinions of the Attorney General 652 
(1971); V Opinions of the Attorney General 
362 (1965). 

While the above-cited opinions speak to the "sale" of cereal 
malt beverages, we believe the logic is applicable in 
determining whether alcoholic liquor is sold, conditionally or 
otherwise. Thus, if none of the admission charge collected is 
used to pay for the alcoholic beverages or "any substance 
mixed with any alcoholic liquor," the situation you describe 
would not be a conditional sale in violation of K.S.A. 1987 
Supp. 41-719(b)(2). Further, such circumstances would not 
constitute a sale of alcoholic liquor in violation of K.S.A. 
1987 Supp. 41-803. 

The term "guest" is not defined in the liquor control act, 
K.S.A. 41-101 et seq., or the club and drinking 
establishment act, K.S.A. 41-2601 et seq. The Kansas 
Administrative Regulations promulgated by the Alcoholic 
Beverage Control Division of the Department of Revenue used to 
define "guest," for purposes of determining who could enter 
the premises of a private club accompanied by a member, as 



requiring that the member be "acquainted with the guest and 
not be a total stranger before the time that the privilege of 
access is extended." K.A.R. 14-18-4 (as amended May 1, 
1982). This provision was amended in 1987 to state: 

"To be a guest of a member, the two 
individuals shall have known each other 
for a significant period time measured in 
days, weeks or months prior to admittance 
to the club." K.A.R. 14-18-4, repealed 
May 1, 1988. 

Though these provisions are no longer in force and applied 
only to licensed clubs, we believe they serve as a basis for 
interpreting K.S.A. 1987 Supp. 41-719(b)(2) as requiring that 
the "guest" be personally known to the "owner" prior to the 
time of admittance. See Attorney General Opinions No. 
85-13, 84-51. Such an interpretation is necessary to prevent 
circumvention of state licensing requirements and operation of 
"open saloons" in dry counties. Thus, as long as tickets are 
sold only to individuals personally known to the "owner" of 
the premises, and not to the general public, the fact that 
admission is charged does not preclude such individuals from 
being "guests" as that term is used in K.S.A. 1987 Supp. 
41-719(b)(2). 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Julene L. Miller 
Deputy Attorney General 
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