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Prohibited 

Synopsis: Users of tobacco products and boards of education 
are both regulated by L. 1988, Ch. 229, § 1. 
Individuals may not use tobacco products in school 
buildings, and boards of education may not allow 
the use of tobacco products in school buildings. 
School buildings are defined by the act as enclosed 
structures, and do not include buildings used for 
residences or buildings leased by boards for 
non-school sponsored activities. The prohibition 
does not extend to school grounds which are not 
school buildings. Cited herein: K.S.A. 1987 Supp. 
21-4009; K.S.A. 72-8205, 72-8211, 72-8212, 72-8225; 
L. 1988, Ch. 229, § 1 (to be codified at K.S.A. 
72-53,107). 

Dear Dr. Boyles: 

As Superintendent of Schools, U.S.D. No. 402, you have 
requested our opinion regarding L. 1988, Ch. 229, sec. 1 
(to be codified at K.S.A. 72-53,107) which prohibits the use 
of tobacco products in public school buildings. Specifically, 



you inquire whether there are exceptions to be the act, and 
whether the prohibition applies outside of school buildings. 

Prior to July 1, 1987, the use of tobacco products in school 
buildings had been left to local school board regulation. 
With the adoption of K.S.A. 1987 Supp. 21-4009, et seq., 

 smoking is prohibited in public places, which includes 
educational facilities, unless an area is designated as a 
smoking area. Subject to local regulation, the person in 
charge has discretion in designating any percentage of the 
premises as a smoking area. See Attorney General Opinion 
No. 87-89. This discretion is now limited, however, by 
Chapter 229, which states in relevant part: 

"The use of tobacco products in any school 
building is hereby prohibited. No board of 
education of any school district shall 
allow any person to use tobacco products in 
any school building." L. 1988, Ch. 229, 

1(a). 

Chapter 229 therefore regulates tobacco users and school 
boards. Further, the law applies to use of tobacco products 
in general, and is not limited to smoking. The purpose of the 
act is to address the "hypocrisy of curriculum in schools 
which teach the detrimental effects of tobacco consumption, 
then offer a designated smoking area for teachers and on some 
occasions for students." Minutes,  House Committee on Public 
Health and Welfare, page 1, February 18, 1988. 

Chapter 229 prohibits the use of tobacco products in school 
buildings. School buildings are defined as 

"any enclosed building used for pupil 
attendance purposes by the board of 
education of a unified school district. 
The term school building does not include 
a building, or part thereof, used for 
residential purposes or leased from the 
school district for non-school sponsored 
activities." L. 1988, Ch. 229, § 1(b). 

There are no exceptions to the prohibition, however some 
structures are excluded from the definition of school 
building. First, an enclosed building used for residential 
purposes, or a part of a building so used, is not a school 
building within the meaning of the act. For example, boards 
of education of unified school districts are authorized to 



maintain teacherages for faculty living quarters. K.S.A. 
72-8211. It would appear that a teacherage is not a school 
building for purposes of chapter 229, whether the teacherage 
is a separate structure or is part of a structure used for 
pupil attendance purposes. Secondly, if a board leases a 
structure or part of a structure to another for non-school 
sponsored activities, then that structure is not a school 
building for purposes of chapter 229. Boards are authorized 
to enter into contracts as lessors of property by K.S.A. 
72-8225. 

Regarding your second question, the statute only speaks to 
enclosed buildings. No mention is made of school property 
other than school buildings. This issue was discussed by 
conferees appearing before the House Committee on Public 
Health and Welfare. See Committee Minutes, February 18, 
1988, Attachments No. 3, 8 and 10. While the committee did 
clarify the definition of a school building, it did not expand 
the prohibition to include all school grounds. This is a 
matter still within a school board's authority. See K.S.A. 
72-8205(c), 72-8212(d). 

In conclusion, it is our opinion that users of tobacco 
products and boards of education are both regulated by L. 
1988, Ch. 229, § 1. Individuals may not use tobacco 
products in school buildings, and boards of education may not 
allow the use of tobacco products in school buildings. School 
buildings are defined by the act as enclosed buildings, and do 
not include buildings used for residences or buildings leased 
by boards for non-school sponsored activities. The 
prohibition does not extend to school grounds which are not 
school buildings. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Mark W. Stafford 
Assistant Attorney General 
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