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Association -- Tax Levy; Protest Petition and 
Election 

Taxation -- Limitation on Tax Levies -- Limit on 
Levy for General Expenses 

Synopsis: The Shawnee county board of county commissioners 
may fund the Shawnee county fair association 
pursuant to K.S.A. 1987 Supp. 2-162 or K.S.A. 
79-1946. The correct procedure is dependent upon 
the statutory authority employed. K.S.A. 1987 
Supp. 2-162 procedures are not required unless a 
tax levy is made pursuant to that authority. Cited 
herein: Kan. Const., Art. 11, §§ 1 and 5; 
K.S.A. 2-127, 2-128, 2-129; K.S.A. 2-130; K.S.A. 
1987 Supp. 2-158; 2-162; K.S.A. 19-212; 79-1946 and 
79-2934. 

* 

Dear Mr. Martin: 

As Shawnee County Counselor you request our opinion regarding 
the legality of using Shawnee county general fund moneys for 
the purpose of supporting the Shawnee county fair 
association. You specifically ask whether it is correct to 
fund the reasonable and ordinary operating expenses of the 



Shawnee county fair association from the Shawnee county 
general fund and whether levying for such expenditures first 
requires a resolution pursuant to K.S.A. 1987 Supp. 2-162. 

"Local taxation involves two distinct acts of legislation, 
that by the state giving power to tax, and that by the local 
legislative authority levying the tax under the power given." 
84 C.J.S., Taxation,  § 352 (1954). Article 11, § 1 of the 
Kansas Constitution allows the state legislature to authorize 
tax levies. Power in the local authorities to levy a tax has 
been expressly conferred by the legislature pursuant to K.S.A. 
1987 Supp. 2-162 and K.S.A. 79-1946. Thus, Shawnee county has 
the authority to levy a tax pursuant to the terms of those 
statutes. (Shawnee county also has authority to levy under 
other statutes not relevant to this discussion.) 

K.S.A. 1987 Supp. 2-162 states in pertinent part: 

"The board of county commissioners of  
Shawnee county may levy an annual tax of  
not to exceed 2/10 of one mill upon all  
the taxable tangible property within the  
county for the purpose of funding the  
budget of the Shawnee county fair 
association.  . . . 	No levy shall be 
made for such purposes until a resolution 
authorizing the making of such levy has 
been adopted by the board of county 
commissioners and published for two 
consecutive issues in the official county 
paper. Whereupon, such levies may be made 
unless a petition in opposition thereto 
signed by not less than 5% of the 
qualified electors of the county. . . ." 
(Emphasis added). 

K.S.A. 79-1946 states: 

"The board of county commissioners of each 
of the several counties is hereby 
authorized to fix a rate of levy annually 
to meet and defray the current general  
expenses of the county  and to pay a 
portion of the principal and interest on 
bonds issued under the authority of K.S.A. 
12-1774, and amendments thereto, by any 
city located in such county, subject to 
limitations described according to the 



assessed tangible valuation or a total 
population as follows- 	" (Emphasis 
added). 

In construing statutes, courts assume that the legislature did 
not intend to enact useless or meaningless legislation. City  
of Olathe v. Board of Zoning Appeals, 10 Kan. App. 29, 
218 (1985). Enactment of K.S.A. 1987 Supp. 2-158 et seq. 
gave Shawnee county special authority regarding its county 
fair association. This enactment does not contain limiting 
language dictating that henceforth this act shall be the sole 
source of authority concerning governmental interaction with 
the Shawnee county fair association. Rather, it appears to 
create additional authority by which to organize and fund this 
particular fair association. The choice to use other 
authority does not render this legislation useless; it remains 
a viable alternative available to Shawnee county. Local 
governments often have at their disposal alternate funding 
mechanisms by which to raise revenue. Again, K.S.A. 1987 
Supp. 2-162 does not contain language specifically 
establishing this levy as the sole source for county funding 
of the Shawnee county fair. Unless contrary to law, where the 
legislature has provided more than one levy authority for a 
particular purpose or fund, the taxing entity may choose the 
authority under which to levy. 

Shawnee county proposes to fund the Shawnee county fair 
association pursuant to the levy authorized by K.S.A. 
79-1946. Article 11, § 5, of the Kansas Constitution limits 
the disposition of funds resulting from a tax levy: 

"No tax shall be levied except in pursuance 
of a law, which shall distinctly state the 
object of the same; to which object only  
such tax shall be applied." (Emphasis 
added). 

K.S.A. 79-2934 further limits the expenditure of moneys raised 
pursuant to a tax levy: "No part of any fund shall be 
diverted to any other fund. . . ." Where money is raised by a 
levy of taxes for a specific purpose, it may not be diverted 
to or spent for another purpose. See School District v.  
Clark County Comm'rs, 155 Kan. 636, 639 (1942); State ex  
rel. Scheider v. City of Topeka, 227 Kan. 115, 120 
(1980). If a tax is levied, expenditures from the fund thus 
created must comply with the provisions of the constitution 
and applicable statutes. Barten v. Turkey Creek Watershed  
District No. 32, 200 Kan. 489, 506 (1968). See also 85 



C.J.S., Taxation, § 1057 (1954). The issue thus becomes 
whether moneys raised pursuant to authority granted by K.S.A. 
79-1496 may be properly expended for the purpose of funding 
the Shawnee county fair association. 

Pursuant to K.S.A. 79-1946, counties may fix an annual rate of 
levy "to meet and defray the current general expenses of the 
county. . . ." Previous Attorney General opinions discuss 
county use of general funds. See e.g. 88-65, 85-181, 
83-80, 81-168, 80-242, 79-257 and 76-277. These opinions 
evidence that the phrase "general fund" does not have a very 
definite or widely recognized meaning. 

"Current expenses" is defined as "[the] ordinary, regular, 
recurring, and continuing expenditures for the maintenance of 
property, the carrying on of a business, an office, municipal 
government, etc." Blacks Law Dictionary 345 (5th ed. 
1979). Kansas cases discussing current expense include: 
Smith v. Haney, 73 Kan. 506, 509 (1906) (Building a 
county courthouse is not a current expense); State ex rel.  
Faukner v. Board of Com'rs of Cowley County, 86 Kan. 
201, 212 (1911) (tax for a county road is not a current 
expense); State ex rel. v. Thomas County Comm'rs, 122 
Kan. 850, 854 (1927) (Paying bounty on jack rabbits from 
general fund permissible); State ex rel. Jackson v. Board of  
County Comm'rs, 77 Kan. 527 (1908) (erecting courthouse 
allowed out of surplus general funds); See also  
Atchison, T & S.F. Ry. Co. v. City of Topeka, 95 Kan. 
747 (1915). Cases from other jurisdictions discuss the 
meaning of current expense: Aaronson v. Smiley, 285 P. 
59, 62 (Okl. 1929) (a library fund tax is a current 
expense); Sessler v. Portlow, 27 S.E. 2d 829, 832, 
(W.Va. 1943) (overdraft from county fund moneys spent in 
prior year is not a current expense); Taylor v. Mayo, 110 
U.S. 330, 4 S.Ct. 147, 28 L.Ed. 163 (1883) (current expenses 
are ordinary expenses as the term is used in a contract); 
Central of Georgia Ry. Co. v. Wright, 139 S.E. 890, (Ga. 
1927) (levy of tax by county for support of poor cannot be 
classified as current expenses which are absolutely necessary 
in carrying on government); and Mitchell v. City of St.  
Paul, 130 N.W. 66, 67 (Minn. 1911) (advertising the city is 
not a current expense). These and other cases do not provide 
a clear general rule as to what represents a "current expense" 
of the county. Thus, each situation must be determined based 
on its own particular facts. 

K.S.A. 19-212 allows the board of county commissioners to 
determine county business. The Shawnee county fair 



association is not an agency of Shawnee county. See 
Attorney General Opinion No. 88-48. However, it is an entity 
given statutory recognition and allowed to use county tax 
moneys. K.S.A. 1987 Supp. 2-158 et seq. 

Attorney General Opinion No. 79-257 recognizes that general 
funds can be properly expended to provide a public service to 
county residents of the kind that the county could provide in 
the absence of the funded organization. The tendency of 
authority in more recent years has been to allow local 
authorities a wider range in undertaking to promote the public 
welfare or enjoyment. 56 Am. Jur. 2d, Municipal  
Corporations, § 202 (1971). It can be fairly argued by the 
county officials given the authority to make such decisions 
that this fair is a public service and that it represents a 
regular continuing expense of Shawnee county. 

K.S.A. 2-130 permits expenditure from the general fund in 
order to support county fair associations: 

"In any county where the county 
commissioners prefer to pay the county aid 
provided herein from the general fund, no 
special levy shall be required." 

Prior to enactment of K.S.A. 1987 Supp. 2-158 et seq., 
Shawnee county used general fund moneys pursuant to this 
statute to support the fair. We note that K.S.A. 2-130 allows 
expenditures to be made from the general fund as authorized by 
K.S.A. 2-129, which requires compliance with K.S.A. 2-127 and 
2-128. While we may question the discretionary choice not to 
use the special legislation enacted for the benefit of Shawnee 
county, we find no statutory language or legislative history 
prohibiting such a decision. It is therefore our opinion that 
the Shawnee county board of county commissioners may levy a 
tax pursuant to either K.S.A. 1987 Supp. 2-162 or K.S.A. 
79-1946 in order to fund the Shawnee county fair association. 

The remaining question concerns the correct tax levy 
procedures. K.S.A. 1987 Supp. 2-162 provides for publication 
of the resolution authorizing a levy and allows a protest 
petition to be filed. K.S.A. 79-1946 allows a levy without 
publication or opportunity to protest unless there is a 
proposed increase in the mill levy. You question whether 
K.S.A. 1987 Supp. 2-162 procedures must be followed when 
funding the Shawnee county fair association pursuant to a 
K.S.A. 79-1946 levy. 



Legislative history indicates that K.S.A. 1987 Supp. 2-158 
et seq. was enacted to allow greater flexibility in the 
administration and funding of the Shawnee county fair 
association. Neither legislative history nor K.S.A. 1987 
Supp. 2-158 et seq. indicate that procedures set forth 
under K.S.A. 1987 Supp. 2-162 are exclusive or mandatory. It 
is therefore our opinion that the correct levy procedure is 
dependent upon the statutory authority employed. 	K.S.A. 1987 
Supp. 2-162 procedures are not required unless a tax levy is 
being made pursuant to that statute. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Theresa Marcel Nuckolls 
Assistant Attorney General 
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