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Synopsis: It is our opinion that school districts using the 
member district system may make amendments to 
member district boundaries to correct errors or to 
make the boundaries more practicable. School 
boards are required to make changes in member 
district boundaries by adopting a resolution at the 
October meeting preceding the general election if 
such changes are appropriate. Appropriateness of 
redistricting is to be determined on the basis of an 
equal protection analysis, so that an elector's 
vote is not diluted in comparison to other 
electors. Cited herein: K.S.A. 19-204, 72-6769, 
72-8127; L. 1965, ch. 420, sec. 6. 

Dear Representative Bowden: 

As State Representative for the Ninety-Third District, you 
have requested our opinion regarding reapportionment of member 
district boundaries of unified school districts. 
Specifically, you ask whether the reapportionment provisions 
of K.S.A. 72-6769 are mandatory or discretionary. 

The statute in question states in relevant part: 



"The board of education of any school 
district may change the boundaries of 
board member districts, if any, within its 
school district, including any territory 
added thereto. The board is directed to 
make any appropriate changes in the member 
districts of the school district by 
resolution duly adopted at a meeting of 
the board in the month of October next 
preceding every regular election of board 
members of the school district. . . ." 

"Amendments to member district boundaries 
may be made to correct errors therein or 
to make the territory thereof more 
practicable. . . ." K.S.A. 72-6769. 

We do not believe the use of both permissive and mandatory 
language creates any ambiguity in the statute. 

The permissive language which appears in K.S.A. 72-6769 
authorizes school boards to change member district boundaries 
at times other than in October preceding the general election 
to accomplish the purposes set forth in the second paragraph 
of the statute. School districts are creations of the 
legislature, and have only those powers which are conferred by 
statute, specifically or clearly implied. Hobart v. U.S.D.  
No. 309, 230 Kan. 375, 383 (1981). Without the grant of 
authority contained in K.S.A. 72-6769, a school district would 
not be empowered to alter district member boundaries to 
correct errors or to make them more practicable. C.f., L. 
1965, ch. 420, sec. 6 (original version of statute, used 
phrase "is authorized to. . . ."). 

In contrast to discretionary redistricting, school boards are 
directed to make appropriate changes in the October meeting 
immediately preceding the general election. We have 
previously considered a similar statute which requires 
reapportionment of county commissioner districts at least once 
every three years. See Kansas Attorney General Opinion No. 
86-70 (construing K.S.A. 19-204). Based on Hayes v. Rogers, 
24 Kan. 143 (1880) and The State, ex rel. v. Labette  
County, 114 Kan. 726 (1923), we opined that the statute 
does not require automatic redistricting every three years, 
but rather it mandates that districts should be examined in 
light of the statutory criteria, and redrawn if necessary. We 
believe that the principles in our previous opinion apply to 
the language of K.S.A. 72-6769. If changes are appropriate, 



then the school board is directed to make those changes at the 
stated time. 

The statute does not give guidelines for determining what 
changes are appropriate. We are guided, however, by the equal 
protection standard of one-person, one-vote. In Reynolds v.  
Sims,  377 U.S. 533, 12 L.Ed.2d 506 (1964), this principle 
was extended to elections for state legislators. One-person, 
one-vote also applies to political subdivisions of the state. 
In Hadley v. Junior College District,  397 U.S. 50, 25 
L.Ed.2d 45 (1970), the Court stated: 

"If one person's vote is given less weight 
through unequal apportionment, his right 
to equal participation is impaired just as 
much when he votes for a school board 
member as when he votes for a state 
legislator. While there are differences 
in the powers of different officials, the 
crucial consideration is the right of each 
qualified voter to participate on an equal 
footing in the election process." 397 
U.S. at 55, 25 L.Ed.2d at 50. 

As we have recently noted, the Court 

"has been more flexible in variations from 
ideal apportionment in state 
representation than in federal 
representation. Compare Kirkpatrick  
v. Preisler,  394 U.S. 526, 531, 22 
L.Ed.2d 519, 525 (1969) (Congressional 
districts must be drawn to give one person 
one vote, only limited and unavoidable 
variances tolerated) with Mahan v.  
Howell,  410 U.S. 315, 324, 35 L.Ed.2d 
320, 330 (1973) (state redistricting plan 
to be judged by equal protection test, not 
by Kirkpatrick  standard)." Attorney 
General Opinion No. 88-111, at page 3. 

In comparison, K.S.A. 72-8127 contains similar redistricting 
language applicable to a school district in which there is 
located at least two first-class cities. That section gives 
guidelines for that type of district, stating: 

"Such board of education shall maintain 
such member district boundaries along 



"Such board of education shall maintain 
such member district boundaries along 
precinct lines insofar as practicable, and 
the territory of each member district 
shall, giving due regard to the population 
of each member district, correspond as 
nearly as may be to attendance areas of 
the senior high schools of the unified 
school district for the succeeding year." 
K.S.A. 72-8127. 

In conclusion, it is our opinion that school districts using 
the member district system may make amendments to member 
district boundaries to correct errors or to make the 
boundaries more practicable. School boards are required to 
make changes in member district boundaries by adopting a 
resolution at the October meeting preceding the general 
election if such changes are appropriate. Appropriateness of 
redistricting is to be determined on the basis of equal 
protection analysis, so that an elector's vote is not diluted 
in comparison to other electors. 

Very truly yours, 

ROBERT Tr. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Mark W. Stafford 
Assistant Attorney General 
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