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Counties 

Synopsis: A county is not required to provide ambulance 
services. If the county does provide services, it 
may not do so in any part of the county in which a 
taxing district already provides ambulance 
services, but must reimburse the taxing district a 
proportionate share of funds determined pursuant to 
statute. Cited herein: K.S.A. 19-261; L. 1988, 
ch. 261, §§12, 13 (to be codified at K.S.A. 65-6112 
and K.S.A. 65-6113). 

Dear Mr. Retter: 

As City Attorney for the City of Concordia, you have requested 
our opinion concerning L. 1988, ch. 261 (1988 Subs. for H.B. 
2639, to be codified at K.S.A. 65-6112 and K.S.A. 65-6113). 
That act allows municipalities, as defined by section 12(p) of 
the act, to establish, operate and maintain an emergency 
medical or ambulance service. Specifically, you inquire 
whether a county may defeat the duty to reimburse a taxing 
district within the county for expenses incurred by such 
taxing district operating an emergency medical or ambulance 
service by not budgeting either general fund or special levy 
moneys for ambulance services within the county. 



Your question arises from the language of section 13 of the 
act. Subsection (a) authorizes a municipality to establish, 
operate and maintain an emergency medical or ambulance 
service. A municipality is defined by section 12(p) as a 
"city, county, township, fire district or ambulance service 
district." Funding for the service may be provided using 
money from the general fund or from a special fund for which a 
maximum three mill tax is levied pursuant to section 13(b). 
L. 1988, ch. 261, §13(a). Subsection (d) states in part: 

"In the case of a county, the board of 
county commissioners shall not provide 
ambulance service under the provisions of 
this act in any part of the county which 
receives ambulance service, but the county 
shall reimburse any taxing district which 
on the effective date of this act provides 
ambulance services to such district with 
its proportionate share of the county 
general fund or special tax levy fund 
budgeted for ambulance services within the 
county. . . ." L. 1988, ch. 261, §13(d). 

You ask whether the county could circumvent this section by 
not budgeting moneys for ambulance services from the general 
fund or special tax levy fund, even though the reimbursement 
provisions are preceded by mandatory language. 

In Reeves v. Board of Johnson County Comm'rs,  226 Kan. 
397 (1979), the Court applied the rule of statutory 
construction in holding that a duly noticed public hearing is 
a prerequisite to a township's zoning board's recommendation, 
stating, 

"[w]here a statute is susceptible to more 
than one construction, it must be given 
that construction which, when considered 
in its entirety, gives expression to its 
intent and purpose, even though such 
construction is not within the strict 
literal interpretation of the statute." 
226 Kan. at 402. 

We believe that, in considering the act in its entirety, the 
apparent mandatory language can be placed in proper context. 
The act does not place a duty on counties to provide ambulance 
services. The language of section 13(a) is nearly parallel to 
the repealed language of K.S.A. 19-261 (Ensley, 1981). We 



opined in Kansas Attorney General Opinion No. 82-163 that 
providing ambulance services was discretionary. We find no 
language in the new act which requires an alternate outcome. 
The reimbursement provisions apply only when the county 
actually provides such a service. Subsection 13(d) therefore 
requires reimbursement to the taxing district supplying the 
service that the county would be providing but for the other 
municipality's efforts. This avoids a duplication of effort 
on the part of various units of government. If, on the other 
hand, the county elects not to budget general fund money or 
special fund money derived from the authorized mill levy, then 
such determination would be based on the decision not to 
provide the service in the county, and subsection 13(d) would 
not apply. 

In conclusion, it is our opinion that a county is not required 
to provide ambulance services. If the county does provide the 
services, it may not do so in any part of the county in which 
a taxing district already provides ambulance services, but 
must reimburse the taxing district a proportionate share of 
funds determined pursuant to statute. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Mark W. Stafford 
Assistant Attorney General 
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