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ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 88- 16  

The Honorable Leroy F. Fry 
State Representative, One Hundred Fifth District 
Statehouse, Room 272 West 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Public Health -- Solid and Hazardous Waste; 
Hazardous Wastes -- Location of Disposal Facilities 

Synopsis: State regulation of hazardous materials must not be 
inconsistent with federal law. Local legislation 
regulating hazardous waste must not be inconsistent 
with state and federal law. Thus, a county 
ordinance prohibiting a hazardous waste incinerator 
within the county's borders would not be a valid 
exercise of home rule powers, and a popular vote of 
local electors may not be required prior to 
granting a permit to a hazardous waste treatment 
facility. 

State requirements may be more stringent than those 
imposed by federal law, as long as the state law is 
consistent with federal law. The proximity of a 
natural area or endangered species habitat is a 
factor to be considered in granting a facility 
permit. A state may prohibit siting a facility in 
close proximity to such an area or habitat, subject 
to constitutional considerations. The state may 
not place a surcharge or ban on incineration of 
out-of-state waste. Cited herein: K.S.A. 1987 
Supp. 19-101a; K.S.A. 32-501; 32-506; 65-3430; 

65-3436; K.S.A. 
74-6607; 

I, § 8, cl. 
3; 42 U.S.C. §§ 6901; 6926(b); 6929; 9601, 9614 

65-3433; 65-3434; K.S.A. 	1987 Supp. 
65-3438; 74-6601; 74-6603; 	74-6604; 
74-6609; 76-338; U.S. 	Const., Art. 



(1986); 49 U.S.C. §§ 1801; 1805; 1811 (1986); 40 
C.F.R. § 271.4 (1986). 

Dear Representative Fry: 

As Representative for the One Hundred Fifth District, you have 
requested our opinion concerning the treatment of hazardous 
waste. Specifically, you have inquired about several issues 
regarding the siting of hazardous waste incinerators. 

As a general overview, the treatment, storage and disposal of 
hazardous waste is regulated under authority of the Resource 
Conservation and Recovery Act of 1976, Pub.L. 89-272, Title 
II (now codified at 42 U.S.C. § 6901 et seq. ., 

hereinafter referred to as RCRA). Pursuant to 42 U.S.C. § 
6926(b), a state may operate its own hazardous waste program 
in lieu of the federal program if the state plan is approved. 
The State of Kansas operates its own program, codified at 
K.S.A. 65-3430 et seq., final federal authorization of 
which was effective on October 17, 1985. 50 Fed. Reg. 
40377, October 3, 1985. This approval is subject to the 
federal regulatory program if federal law, specifically the 
Hazardous and Solid Waste Amendments of 1984, Pub.L. 98-616, 
is more stringent. If state law is more stringent, however, 
then it controls, 50 Fed. Reg. 40378, October 3, 1985, 
though state law may not be so strict as to be in conflict 
with the congressional objectives of providing a safe and 
responsible means of handling hazardous waste. 

I. Your first question is whether a county may use its zoning 
power to prohibit the location of hazardous waste incinerators 
within the county. County home rule powers are established by 
K.S.A. 1987 Supp. 19-101a. Subsection (a)(1) of that 
statute states that counties are subject to legislative acts 
having uniform applicability to all counties. In Missouri  
Pacific Railroad v. Board of Greeley County Comm'rs, 231 
Kan. 225 (1982), the court held that counties were empowered 
to perform local legislation as may be appropriate. However, 
if the state legislature manifests a clear intention that the 
state law is applicable throughout the state, then the local 
body is preempted from enacting ordinances which are 
conflicting. 231 Kan. at 227. We believe that such intent 
is manifest in the hazardous waste statutes. The secretary of 
health and environment issues permits to treatment 
facilities. K.S.A. 65-3433(a). A local ordinance, permit or 
other requirement may not prohibit construction or 
modification of, or transportation to a facility, K.S.A. 1987 



Supp. 65-3436(a), or prohibit the operation of such a 
facility. K.S.A. 65-3438. 

As in Missouri Pacific Railroad, the legislature has enacted 
a comprehensive regulatory framework, and has manifested an 
intent to preempt local action which would nullify a state 
permit. While the term "local" is not defined for purposes of 
this act, it is our opinion that it includes counties. It is 
therefore our opinion that a county could not enact a 
resolution, through its zoning powers or otherwise, 
prohibiting a hazardous waste treatment facility within its 
borders. 

II. Your second question is whether the state could enact 
legislation requiring local approval of the siting of the 
facility. In Stablex Corp. v. Town of Hooksett, 18 
ERC 1671 (N.H. S.Ct. 1982) it was held that a local 
ordinance requiring a positive popular vote prior to 
constructing a hazardous waste facility was preempted by New 
Hampshire law. The question of federal preemption was not 
raised. Federal preemption was raised, however, in ENSCO  
v. Dumas, 807 F.2d 743, 25 ERC 1486 (8th Cir. 1986), 
when the court struck a county ordinance banning storage, 
treatment or disposal facilities within its borders. While 42 
U.S.C. § 6929 (quoted infra, at page 4) prevents the 
conclusion that all state and local regulation is preempted, 
such regulation is invalid to the extent it conflicts with 
federal law. A voter approval requirement could effectively 
nullify any chance of a facility being sited in the state. 
This would be contrary to the Congressional findings in 
RCRA, i.e., there is a need for safe disposal and treatment 
of hazardous waste. A law authorizing a practical ban on such 
waste would result in its handling in a manner not deemed safe 
by Congress and the EPA. 807 F.2d at 745. Therefore, it is 
our opinion that to the extent that requiring a popular vote 
prior to granting a facility a permit conflicts with the 
Congressional purpose of RCRA, such a law would be preempted 
by federal law. 

III. Your next inquiry is whether it would be permissible 
for the State to expand on current environmental criteria set 
by the EPA for siting of hazardous waste incinerators, 
including more stringent emission standards for incineration. 
We have previously cited 42 U.S.C. § 6929 which retains a 
certain amount of authority in state and local governments. 
That section of the federal act states in relevant part: 

"Nothing is this chapter shall be 
construed to prohibit any State or 
political subdivision thereof from 



imposing any requirements, including those 
for site selection, which are more 
stringent than those imposed by 
[regulations promulgated under RCRA]." 
42 U.S.C. § 6929 (1986). 

In City of Philadelphia v. New Jersey, 437 U.S. 617, 57 
L.Ed. 2d 475, 11 ERC 1770 (1978), the Court held that, while 
a New Jersey statute prohibiting importation of out-of-state 
waste violated the Commerce Clause, based upon a prior version 
of §6929, the state law was not preempted. The requirement of 
consistency has been adopted by the EPA in the form of 
regulation 40 C.F.R. § 271.4. That section requires that to 
obtain approval, a state program must be consistent with 
federal law. Subsection (b) of that regulation provides: 

"Any aspect of state law or of the state 
program which has no basis in human health 
or environmental protection and which acts 
as a prohibition on the treatment, storage 
or disposal of hazardous waste in the 
state may be deemed inconsistent." 40 
C.F.R. § 271.4(b) (1986). 

Based on the foregoing, it is our opinion that more stringent 
emission standards which have a basis in human health or 
environmental protection would be a valid exercise of state 
power. Such standards would be inconsistent with federal law 
if they were not based on health or environmental protection 
concerns, and if they served as a practical ban on any 
facility being sited in the state. 

IV. Your third and fifth questions have been consolidated 
as they are closely related. You ask whether it would be 
permissible to deny the siting of a facility within a certain 
radius of a natural area listed on the Kansas Biological 
Survey's natural heritage inventory, and whether the natural 
and scenic areas preservation act or the nongame and 
endangered species conservation act affect the siting decision. 

The Kansas Biological Survey is operated by the University of 
Kansas, and is established pursuant to K.S.A. 76-338. The 
powers and duties of the Survey are outlined in the natural 
and scientific areas preservation act, K.S.A. 74-6601 et 
sec. One function of the Survey is to develop an inventory 
of natural and scientific areas. K.S.A. 74-6607(e). Natural 
and scientific areas are defined by K.S.A. 74-6603(a). 
According to the statutory definition, such an area need not 
be kept completely natural and undisturbed. An area may be 
deemed suitable for inclusion in the state system of natural 



and scientific preserves and formally dedicated as such. 
K.S.A. 74-6604, 74-6609. A preserve is defined as an area 

"to be maintained as nearly as possible in 
its natural condition and to be used in a 
manner and under limitations consistent 
with its continued preservation, without 
impairment, disturbance, or artificial 
development except that deemed necessary 
for scientific research, education, or 
public interpretation of the area." 
K.S.A. 74-6603(b). 

The nongame and endangered species conservation act, K.S.A. 
32-501 et seq., empowers the Department of Wildlife and 
Parks to develop information and list wildlife whose continued 
existence is in jeopardy. One aspect of the act includes the 
commission's authority to acquire land or aquatic habitats for 
the conservation of endangered species. K.S.A. 32-506. 

General reference appears in the hazardous waste statutes 
which reflects environmental concerns. See, e.g., K.S.A. 
65-3434. While citation to the specific acts discussed above 
is not made, the probable effect on the environment is one 
factor to be included in the public notice which is required 
prior to a public hearing on a proposed facility. It would 
appear that environmental concerns are important 
considerations in approving a facility application. In short, 
we believe that the proximity of a natural and scientific area 
or preserve, or the presence of an endangered species do not 
automatically result in denial of an application for a permit, 
however, such factors are important considerations. 

In addition, we believe that legislation could require that a 
facility not be sited within a certain distance from an area 
listed on the natural heritage inventory. We stated 
previously that 42 U.S.C. § 6929 allows a state to impose 
requirements which are more stringent than those imposed by 
federal law, subject to the provisions of 40 C.F.R. § 271.4 
mandating consistency with federal law. As noted, state 
programs having no basis in health or environmental protection 
may be deemed inconsistent. In our opinion, a state law would 
be valid if based on a legislative finding that, in order to 
protect the environment, no hazardous waste facility may be 
constructed near such an area. Caution should be used, 
however, to avoid vagueness or use of an arbitrary distance. 

VI. Your sixth question is whether it would be permissible to 
amend the state statutes to (1) allow local legislation which 
requires reporting shipments of waste to local law enforcement 



for escort service, (2) mandate the creation of an 
environmental trust fund in the name of the locality to cover 
accidents, and (3) provide for civil liability for third party 
claims. 

We have previously noted that local law may not be 
inconsistent with federal law. Further, state and local 
legislation is restricted by the Commerce Clause of the United 
States Constitution. Regarding local regulation of hazardous 
waste transportation, we note that Congress has enacted the 
Hazardous Materials Transportation Act, 49 U.S.C. §§ 1801 et 
seq. (1986). Pursuant to that act, the United States 
Secretary of Transportation is authorized to promulgate rules 
and regulations for handling hazardous materials. 49 U.S.C. § 
1805. We know of no regulation specifically dealing with law 
enforcement escorts for carriers. The act specifically 
provides that the state and its political subdivisions may 
regulate such transportation to the extent such laws are not 
inconsistent with federal law. 49 U.S.C. § 1811. See 
generally, City of New York v. U.S. Dept. of Transp., 
715 F.2d 732 (2d Cir. 1983); National Tank Truck Carriers  
v. City of New York, 677 F.2d 270 (2d Cir. 1982). A state 
or local government may petition the secretary for a 
determination of whether a statute or ordinance is preempted. 
49 U.S.C. § 1811(b). 

A further constraint on local legislation is state law which 
specifically deals with transportation of hazardous waste, 
either by statute or by regulations promulgated by the Kansas 
Corporation Commission or Kansas Department of 
Transportation. Currently, state law prohibits a local 
ordinance which restricts transportation to a facility. 
K.S.A. 1987 Supp. 65-3436(a). 

Regarding costs to cover liability compensation, cleanup and 
emergency response for hazardous waste accidents, Congress 
enacted the "Superfund" legislation known as CERCLA, 42 
U.S.C. §§ 9601 et seq. As originally enacted, ambiguity 
resulted in varying interpretations of section 114 of the act, 
codified at 42 U.S.C. § 9614. Section 114(c) prohibited 
states from requiring contribution to any fund, the purpose of 
which was to compensate for response costs or damages 
otherwise compensable under CERCLA. This provision was held 
to preempt state law in part. See generally, Exxon Corp.  
v. Hunt, 	U.S. 	89 L.Ed.2d 364 (1986). Section 114(c) 
was amended by P.L. 99-499, the Superfund Amendments and 
Reauthorization Act of 1986 (SARA) (codified in scattered 
sections throughout Title 42), to clarify that states were 
preempted only to the extent that they could not require 
contribution to funds, the purpose of which was to pay costs 



or damages actually compensated by the Superfund. 1986 U.S. 
Code Cong. & Ad. News 2865-66. States are not preempted 
from imposing requirements for liability regarding hazardous 
substances which are in addition to CERCLA. 42 U.S.C. § 
9614(a). While a trust fund could therefor be created for the 
benefit of the locality, and while liability for third party 
claims could be provided for, such legislation would be 
subject to the provisions of CERCLA. 

VI. Your final question is whether a state may place a higher 
surcharge on out-of-state waste or prohibit incineration of 
out-of-state waste at a state or privately owned facility. We 
believe that such action would violate the Commerce Clause of 
the United States Constitution, U.S. Const., Art. I, § 8, 
cl. 3. 

In City of Philadelphia v. New Jersey, 437 U.S. 617, 57 
L.Ed.2d 475, 11 ERC 1770 (1978), the issue of state 
protectionism in light of the commerce clause was squarely 
addressed. It was held that a statute prohibiting the 
importation of hazardous waste burdened interstate commerce 
and was therefore unconstitutional. We find no reason why the 
rule laid down in that case would not still obtain. 

Even if such a requirement were to survive constitutional 
scrutiny, we believe that the state program may have 
difficulty obtaining federal approval. As previously noted, a 
state program must be consistent with the federal program. By 
regulation, 

"[a]ny aspect of the State program which 
unreasonably restricts, impedes, or 
operates as a ban on the free movement 
across the State border of hazardous 
wastes from or to other States for 
treatment, storage, or disposal at 
facilities authorized to operate under the 
Federal or an approval State program shall 
be deemed inconsistent." 40 C.F.R. § 
271.4(a) (1986). 

In Attorney General Opinion No. 87-43, we stated that the rule 
announced in Washington State Bldg. & Const. Trades v.  
Spellman, 684 F.2d 627 (9th Cir. 1982), cert.  
denied, 461 U.S. 913, 77 L.Ed.2d 282 (1983) was abrogated to 
some extent by subsequent amendments to the Low-Level 
Radioactive Waste Policy Amendments Act of 1985, Pub. L. 
99-240. Therefore, it was our opinion that out-of-state 
disposal could be restricted subject to exceptions. Opinion 
No. 87-43, at page 12. We are not inconsistent with our 



previous opinion when we adhere to City of Philadelphia  
because of our previous reliance on federal law requiring 
states' individual responsibility for their own low-level 
radioactive waste. But for the Congressional action, the rule 
in Spellman  would have prevailed. 

VII. In conclusion, it is our opinion that state and local 
legislation regarding hazardous materials may not be 
inconsistent with federal law nor may local legislation in 
this area be inconsistent with state law. Thus, a county 
ordinance prohibiting a hazardous waste incinerator within its 
borders would not be a valid exercise of its home rule powers, 
and a popular vote prior to granting a permit to an applicant 
is invalid as it is contrary to the Congressional purpose of 
RCRA. The state may require more stringent emission 
standards for facilities than what federal law requires, so 
long as state law is not inconsistent with federal law. The 
proximity of a natural area listed on the Biological Survey's 
Natural Heritage Inventory, or the presence of an endangered 
species are factors which may be taken into consideration in 
granting a permit. A state law which prohibits the siting of 
a facility near an area described on such inventory, or which 
would be near a habitat of an endangered species, may be valid 
as it is based on environmental protection. The state may not 
place a surcharge on, or prohibit, incineration of 
out-of-state waste at a state or privately owned facility. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Mark W. Stafford 
Assistant Attorney General 
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