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Synopsis: Under the provisions of K.S.A. 14-201, officers 
appointed and confirmed in the cities of the second 
class hold their offices for a term of one year and 
until their successors are appointed and 
qualified. A city governing body may not vary the 
one year term of office prescribed thereby (except 
by adoption of a valid charter ordinance), and an 
appointment of a chief of police for a six-month 
probationary period is valid for the full statutory 
period (one year) prescribed by K.S.A. 14-201. 
Cited herein: K.S.A. 14-201; 14-308. 

* 

Dear Mr. Heilman: 

You request our opinion concerning appointment of a chief of 
police by the city of Council Grove. You have provided the 
following information regarding the subject appointment: 

"BACKGROUND: As a result of the resignation of the acting 
chief of police, the City Council of the City of Council Grove 
during its regular meeting on February 16, 1987, appointed a 
new chief of police. A copy of the pertinent portion of the 
Minutes of that City Council Meeting are attached hereto and 
marked as Exhibit No. 1. As can be seen from the Exhibit, the 



president of the City Council, acting in the absence of the 
Mayor, made a temporary appointment of a chief of police 'to 
be on a six month probation period'. This appointment was 
approved by a motion, second and unanimous vote. 

"In April of 1987, the Mayor which [sic] was absent from the 
February 16, 1987, meeting did not run for re-election. As a 
result of this, a new Mayor was elected and at the time of his 
election, he did not make any appointments regarding the chief 
of police because of the six month probation period. 

"It appears that when the six month probation period ends, the 
majority of the Council will want to retain the chief of 
police. However, it appears that the Mayor will not want to 
retain the chief of police." 

Your question is whether the chief of police would be 
considered "appointed and confirmed" and continue to hold his 
office in the event that the mayor would fail to appoint him 
chief of police at the termination of his "probationary 
period." 

K.S.A. 14-201 relates to appointment of city officers in 
cities of the second class, and provides, in pertinent part, 
as follows: 

"The mayor shall appoint, by and with the 
consent of the council, a municipal judge 
of the municipal court, a city  
marshal-chief of police, city clerk, 
city attorney, and may appoint police 
officers and any other officers deemed 
necessary. Any officers appointed and  
confirmed shall hold their offices for a  
term of one year and until their  
successors are appointed and qualified." 
(Emphasis added.) 

As present statutes applying to cities of the second class do 
not provide for filling of vacancies in appointive offices for 
unexpired terms, the one year term of office prescribed by the 
above quoted statute applies at whatever time an officer is 
appointed, and the fact that an officer resigns before the 
expiration of his term does not shorten the term of the next 
incumbent. State ex rel. v. Wentworth, 55 Kan. 298, 304 
(1895). Accordingly, upon resignation of the acting chief of 
police in Council Grove, the governing body was required under 



K.S.A. 14-201 to appoint a new chief of police for a term of 
one year. 

Regarding the authority of the council president to appoint a 
chief of police, K.S.A. 14-308 prescribes that in the case of 
temporary absence of the mayor, "the president of the council 
for the time being shall exercise the office of mayor, with 
all the rights, privileges and jurisdiction of the mayor." 
Although the statute does not specifically so provide, it is 
our opinion that the president of the council may, in the 
temporary absence of the mayor, make an appointment under 
K.S.A. 14-201. See 3 McQuillin, Municipal  
Corporations(3rd Ed.) §12.73. 

In accordance with the above, the president of the council had 
authority to appoint a chief of police for a term of one  
year, and the council had authority to confirm such an 
appointment at the February 16, 1987, meeting of the governing 
body. However, there is no authority for a six-month 
probationary appointment under K.S.A. 14-201. The effect of 
such appointment was considered in Hale v. Bischoff, 53 
Kan. 301, 306 (1894), wherein the court stated as follows: 

"The rule is, that where, by the correct 
construction of a city charter, the term 
of a city officer is fixed at two years, 
and a person is appointed to the office 
for one year only, the appointment is 
valid for the full statutory period." 

In accordance with the rule laid down in the Bischoff  
case, it is our opinion that the chief of police appointed at 
the February 16, 1987, meeting of the governing body holds his 
office for a term of one year from that date. 

In summary, it is our opinion that under the provisions of 
K.S.A. 14-201, officers appointed and confirmed in the cities 
of the second class hold their offices for a term of one year 
and until their successors are appointed and qualified. A 
city governing body may not vary the one year term of office 
prescribed thereby (except by adoption of a valid charter 
ordinance), and an appointment of a chief of police for a 



six-month probationary period is valid for the full 
statutory period (one year) prescribed by K.S.A. 14-201. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Terrence R. Hearshman 
Assistant Attorney General 
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