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Synopsis: A physician, when utilizing his own staff to 
provide home health services for a patient at the 
patient's residence, is subject to the requirements 
of the home health agency statutes and regu-
lations. These laws apply to solo practitioners 
as well, when an agency relationship between doctor 
and staff exists. These laws do not apply when the 
doctor personally provides these home health 
services. Cited herein: K.S.A. 65-2837, as 
amended by L. 1986, ch. 229, §42(b)(26); 65-5101; 
65-5102; 65-5112; K.A.R. 28-51-100 et sea. 
(temporary, effective July 1, 1985). 

Dear Mr. Hamm: 

As Special Assistant to the Secretary of the Department of 
Health and Environment, you request our opinion regarding 
K.S.A. 65-5101 et seq., also known as the Home Health 
Agency Act. Specifically you ask whether a physician, 
utilizing his own staff to treat a patient at the patient's 
residence, is subject to the requirements of the Act. 
Further, you ask whether a solo practitioner can be an "agency 
or organization" under the definition of "home health agency." 



K.S.A. 65-5102 states: 

"No home health agency, including medicare 
and medicaid providers, shall provide one 
or more of the home health services 
specified in subsection (c) of K.S.A. 
65-5101 or shall hold itself out as 
providing such home health services or as 
a home health agency unless it is licensed 
in accordance with the provisions of this 
act." 

K.S.A. 65-5101 states in part: 

"(b) 'home health agency' means a public 
or private agency or organization or a 
subdivision or subunit of such agency or 
organization that provides for a fee one 
or more home health services at the 
residence of a patient . . . ; 

"(c) 'home health services' means any of 
the following services provided at the 
residence of the patient on a full-time, 
part-time or intermittent basis: Nursing, 
physical therapy, nutritional or dietetic 
consulting, occupational therapy, 
respiratory therapy, home health aid or 
medical social service;" 

For a physician to be subject to the home health agency 
statutes and regulations, he must be a "public or private 
agency or organization" under the definition of "home health 
agency." K.S.A. 65-5101(b). An "agency" is a fiduciary 
relationship whereby one person is authorized to represent or 
act for another, generally or in particular matters. United  
Packinghouse Workers of America v. Maurer-Neuer, Inc.,  272 
F.2d 647, cert. den. 4 L.Ed.2d 555 (C.A. Kan. 1960). Agency 
is implied if it appears from statements and other relevant 
circumstances that the intention was to "clothe" the agent 
with such an "appearance of authority" that others would rely 
upon the agent's acts as being authorized by the principal. 
Shawnee State Bank v. North Olathe Indus. Park, Inc., 
228 Kan. 231 (1980). 	A physician can be an agency. See 
Morris v. Francisco,  238 Kan. 71 (1985) (a surgeon was held 
liable for the acts of a resident); McCullough v. Bethany  
Medical Center,  235 Kan. 732 (1984) (a physician or surgeon 
is liable for the acts of his assistants); 8 Wigmore, 
Evidence  §2382 (McNaugton rev. 1961) (statements made to 
a nurse as physician's agent may be privileged communi-
cations). Therefore, if the circumstances surrounding a 



physician's actions are such as to imply the existence of an 
agency, the physician is the principal in an agency 
relationship. 

K.S.A. 65-5112(a) states: 

"The provisions of this act shall not 
apply to individuals who personally 
provide one or more home health services 
if such persons are not under the direct 
control and doing work for and employed by 
a home health agency." 

The common law concept of agency, coupled with the fact that 
the only exemption in the Act, K.S.A. 65-5112, applies only to 
one working on the basis of his or her own licensure, e.g.  
the physician himself, leads us to conclude that physicians 
using their own staff to treat their own patients at the 
patient's residence are subject to the Act. Further, it is 
our opinion that the Act applies to all physicians, whether or 
not they are solo practitioners. 

When a physician sends members of his staff to the homes of 
his patients for the purpose of providing home health 
services, an agency relationship exists. Therefore, all 
physicians who act in such a manner are subject to the 
requirements of the home health agency statutes and 
regulations. See K.S.A. 65-5101 et seg ., and K.A.R. 
28-51-100 et seq.  (temporary, effective July 1, 1985). 
See also L. 1986, ch. 229, §42(b)(26), which defines 
"unprofessional conduct" as a delegation of authority by a 
doctor to someone the doctor knows or should know is not 
qualified. 

In conclusion, a physician, when utilizing his own staff to 
provide home health services for a patient at the patient's 
residence, is subject to the requirements of the home health 
agency statutes and regulations. These laws apply to solo 
practitioners as well. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Thomas Lietz 
Assistant Attorney General 
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