
October 9, 1985 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 85 - 136 

Frederick J. Works 
Immel & Immel 
P.O. Box 766 
Iola, Kansas 	66749 

Re: 	Waters and Watercourses -- Water Districts -- Rural 
Water Districts -- Definitions; Participating Member 

Synopsis: A person is eligible to serve on the board of 
directors of a rural water district if he or she is 
a "participating member" in the district, with this 
term including persons who own land within the 
district and who have subscribed to one or more 
benefit units. While a person purchasing land on 
contract holds an equitable interest in that land, 
he or she does not have fee simple title. Due to 
the nature of the right involved (i.e.  the right 
to vote), and the silence of the statutes as to 
whether this right may be shared, the right to vote 
in district matters should be exercised by the 
holder of fee simple title. Cited herein: K.S.A. 
60-1102; 82a-612; 82a-614; 82a-618; 82a-622; 
82a-626; 82a-1021; E. 1978, ch. 230. 

Dear Mr. Works: 

As an associate in the law firm of Immel and Immel, which 
represents the City of Elsmore, you request our opinion on a 
question involving the board of directors of a rural water 
district. Specifically, you inquire whether a person who is 
purchasing land on contract (which land is located within the 



district) and who has subscribed to a benefit unit of the 
district is eligible to serve on the board of directors. The 
district in question is Rural Water District No. 2, and is 
located in Neosho and Allen counties. 

The controlling statutes in this area are found at K.S.A. 
82a-612 et seq.,  which is a 1957 act providing for the 
establishment and operation of rural water districts. The 
governing body of such a district is the board of directors, 
who are selected pursuant to K.S.A. 82a-618 from among the 
participating members of the district at the annual meeting. 
K.S.A. 82a-626. The term "participating member" is defined at 
K.S.A. 82a-612 to mean "an individual, firm, partnership, 
association or corporation which owns land located within a 
district and which has subscribed to one or more benefit units 
of such district." In your case, there is no question that 
the individual has subscribed to a benefit unit and is current 
in his payments. This last requirement regarding payments is 
found in the district's section of the by-laws which defines 
"participating member," and is not at issue here. 

Rather, the sole question presented for our opinion is whether 
an individual who meets all of the other requirements for a 
participating member may be denied a seat on the board of 
directors because he is purchasing land on contract, instead 
of being a holder of fee simple title. We initially note that 
K.S.A. 82a-612 et seq.  does not contain the language found 
in another, related act which answers this question. K.S.A. 
82a-1021(e), which is contained in the Groundwater Management 
District Act, expressly states that "eligible voter" refers to 
the fee owner, although a buyer on contract may, upon 
agreement of the parties, be designated as the party entitled 
to vote. However, as this act was not enacted at the same 
time as the rural water district act and relates to a 
different subject matter, K.S.A. 82a-1021 is not in pari  
materia  with K.S.A. 82a-612, and therefore is not 
controlling, although it does indicate how the legislature has 
addressed this question in a similar set of statutes. 

Our research has indicated that in at least one area of Kansas 
law the courts have construed the term "owner" to include 
purchasers on contract. Prior to its amendment in 1978 by L. 
1978, ch. 230, §3, the mechanics' lien law, K.S.A. 60-1102, 
provided that notice of the filing of a lien statement must be 
given to the "owner" of the property subject to the lien, with 
the statute silent as whether owners of equitable interests 



were included in the category of owners. In holding that they 
were so included, the court in a number of cases declined to 
give a "narrow construction" to the word "owner" so as to 
limit it to the holder of the fee title. Toler v.  
Satterwhaite, 200 Kan. 103 (1967), Schwaller Lumber Co.  
Inc. v. Watson, 211 Kan. 141 (1973), Sutherland Lumber Co.  
v. Due, 212 Kan. 658 (1973). Essentially, the court in these 
decisions found that since the equitable owners could be 
subject to and liable for any lien created, they had a right 
to notice. While there could only be one debt, payment could 
be sought for a variety of parties. 

However, two factors lead us to conclude that this line of 
cases should not be applied here. First, the act indicates 
that, for purposes of both formation of the district (K.S.A. 
82a-614) and attachment of adjoining land (82a-622), the tax 
rolls of the county "shall be prima facie evidence of title 
and of the name and address of the owners of land." While 
purchasers on a contract for deed may be obligated by the 
terms of that contract to pay into escrow the real property 
taxes which are due, they are not normally listed on the tax 
rolls, and so would not be owners of land under these statutes. 

Second, in the present situation the "thing" at issue is the 
right to vote, rather than potential liability for a debt. 
While a buyer on contract may contribute all or part of the 
cost of the benefit unit or units which have been subscribed 
by a particular parcel of land, he or she cannot share in the 
one vote to which the landowner is entitled. The right to 
cast a vote in the district's affairs cannot be split, nor 
should it be multiplied. If the latter were the case, a fee 
owner who sold a number of small parcels on contract could be 
joined in casting his or her vote by each of the contract 
purchasers who had subscribed to a benefit unit. If the 
former were allowed, would the vote be shared equally, or on 
the basis of the degree to which the contract for deed had 
been performed? Clearly, this is an area which needs to be 
addressed by the legislature, perhaps on the basis of the 
procedure already in place for groundwater management 
districts as noted above. 

In conclusion, a person is eligible to serve on the board of 
directors of a rural water district if he or she is a 
"participating member" in the district, with this term 
including persons who own land within the district and who 
have subscribed to one or more benefit units. While a person 



purchasing land on contract holds an equitable interest in 
that land, he or she does not have fee simple title. Due to 
the nature of the right involved (i.e. the right to vote), 
and the silence of the statutes as to whether this right may 
be shared, the right to vote in district matters should be 
exercised by the holder of fee simple title. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Jeffrey S . Southard 
Deputy Attorney General 
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