
September 12, 1985 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 85-117 

The Honorable Wint Winter, Jr. 
State Senator, 2nd District 
P.O. Box 1200 
Lawrence, Kansas 66044 

Re: 	Counties and County Officers--Licenses--Transient 
Merchant Licensing Act; Exemptions; Fairs Conducted 
for Amusement or Entertainment 

Synopsis: Fairs conducted primarily for amusement or entertain-
ment are exempt from the licensure requirements imposed 
by the Transient Merchant Licensing Act [L. 1985, ch. 94, 
§3(d)]. Persons who attend an event which can be termed 
such a fair for the purpose of displaying and selling 
art objects and handcrafted items, together with the 
raw materials used to make such objects and items, 
are accordingly also exempt from the act. Cited herein: 
L. 1985, ch. 94, §3. 

* 

Dear Senator Winter: 

As State Senator for the Second District, which consists of the 
northern portion of Douglas County, you request our opinion on an 
exemption which is contained within the Transient Merchant 
Licensing Act (L. 1985, ch. 94). Specifically, you inquire 
concerning the treatment to be given to craftspersons or artisans 
who attend regularly scheduled fairs and crafts festivals, and who 
produce art objects and handcrafted items for sale there, 
together with the raw materials used in making such items 



(leather, beads, wool, etc.). You inform us that some counties 
are interpreting the act so as to require such persons to obtain 
a license and post a bond prior to transacting business -, and 
state that you do not believe that the act was intended to be so 
applied. 

The Transient Merchant Licensing Act imposes licensure 
requirements for "transient merchants" desiring to transact 
business in any county in this state. Section 2 of the act 
defines the terms "transient business" and "transient merchant" 
as follows: 

"(b) 'Temporary or transient business' means 
any business conducted for the sale or offer 
for sale of goods, wares, merchandise or 
services which is carried on in any building, 
structure, motor vehicle or railroad care, or 
on any real estate, for a period of less than  
six months in each year. 

"(c) 'Transient merchant' means any persons 
who engages in, does or transact any temporary 
or transient business in the state, either in 
one locality or in traveling from place to 
place in the state, and includes merchants 
who, for the purpose of carrying on such 
business, hire, lease, us or occupy any 
building, structure, motor vehicle, railroad 
car or real estate." (Emphasis added.) 

Under the above-quoted definition, an artisan or craftsperson is 
a transient merchant if he or she does not operate at a business 
location in this state for at least six months in each year. 
Thus, unless otherwise exempted under the act, such a person must 
obtain a license prior to transacting business in any county in 
Kansas. Requirements for licensure are found in Section 8 of the 
act, and include a license fee of $250 and a bond of the lesser 
of 5% of the whole value of the goods offered for sale or $2,500. 

The legislature, in section 3 of the act, has provided a number 
of exemptions from the licensure requirements. Although 
contained in 10 subsections, the exemptions are actually much 
more numerous, given the language of some subsections which 
contain multiple exemptions. For example, no less than three 
different exemptions appear for various types of fairs. 
Subsection (d) exempts "fairs and convention center activities 
conducted primarily for amusement or entertainment," while 
subsection (g) includes fairs "sponsored by any church, religious 
or nonprofit organization" and subsection (j) exempts state or 



county fairs. A specific exemption also appears for 
craftspersons, for subsection (g) states that the act shall not 
apply to "sales of crafts or items by hand and sold or offered 
for sale by the person making such crafts or handmade items." 

It is our understanding that some have interpreted the language 
of subsection (g) to allow craftsperson and artisans to be exempt 
only when they are engaged in the sale of their own items, and 
not when they sell craft supplies which they have not made 
themselves. In our opinion, when reading all of the exemptions 
contained in section 3, such a reading of the act is incorrect. 
As was noted in Attorney General Opinion No. 85-107 [which 
interpreted subsection (j) to exempt state and county fairs], it 
would be incongruous to exempt such fairs and yet include vendors 
or exhibitors at such fairs within the act. While the 
legislature has not included a definition of the term "fair" in 
the act, the term is not unusual or one possessing a technical 
meaning, and should be construed in its ordinary sense, i.e. a 
gathering held at a specified time and place containing displays, 
competitions and entertainments. American Heritage Dictionary, 
p. 471 (1976). Accordingly, if a craftsperson or artisan 
appears at a fair (which need not be the state fair or a county 
fair) that is exempt under subsection (d) of Section 3, he or she 
should likewise be exempt. 

In conclusion, fairs conducted primarily for amusement or 
entertainment are exempt from the licensure requirements 
imposed by the Transient Merchant Licensing Act [L. 1985, ch. 
94, §3(d)]. Persons who attend an event which can be termed such 
a fair for the purpose of displaying and selling art objects and 
handcrafted items, together with the raw materials used to make 
such objects and items, are accordingly also exempt from the act. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Jeffrey S. Southard 
Deputy Attorney General 
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