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Synopsis: A holder of a cereal malt beverage license may 
partition his building in such a way that the area 
in which cereal malt beverages are sold is 
permanently divided from another area in which 
dances are held. Depending upon the description of 
the premises in the license application, the county 
commission may issue a cereal malt beverage license 
for either the entire building or only the 
partitioned area in which sales occur. In either 
event, the licensee is responsible for seeing that 
persons under the legal age do not consume, 
purchase or possess cereal malt beverages in or 
about the place of business, which includes the 
area partitioned off for dancing. A failure to do 
so may result in the revocation of the owner's 
license. Cited herein: K.S.A. 41-719; 41-2602; 
41-2608; 41-2704 and 41-2708, both as amended by L. 
1985, ch. 171. 

Dear Mr. Ludwig: 

As Mitchell County Attorney, you have requested our opinion 
concerning the desire of a licensed tavern owner to divide his 
premises with a permanent and complete partition, with the 



south side used as a tavern and the north side used as a dance 
facility. The tavern owner wishes to have his license cover 
only the south side of the building, although the entire 
location was designated as a tavern in a previous license. 
The owner acknowledges that persons under the legal drinking 
age will attend the dances, but will be hand-stamped to 
prevent them from entering the tavern or purchasing cereal 
malt beverages. Individuals from the tavern will be able to 
enter the dance facility and take their drinks with them. 

You first inquire whether the tavern owner may conduct his 
business in the manner described. If the county commission 
determines that the dance facility and tavern are two distinct 
places of business, and the description of the place of 
business in the license application includes only the south 
side of the premises, a license for only the tavern portion of 
the building may be issued. If such a license is approved, 
there is no statutory prohibition on maintaining a dance area 
in a separate part of the facility and allowing persons of all 
ages to attend. As opposed to the laws regulating private 
clubs (K.S.A. 41-719, 41-2602, 41-26087, nothing in the cereal 
malt beverage statutes precludes persons of legal age from 
bringing beer into the dance portion of the building, as long 
as the purchase was completed in the tavern. In this regard, 
see City of Baxter Springs v. Bryant, 226 Kan. 383 
(1979), where a city's attempt to prohibit dancing on the 
premises of a cereal malt beverage licensee were found to be 
unreasonable and so void. 

A second possible concern stems from the fact that cereal malt 
beverages would be permitted in the dance facility. The 
county commission has expressed fears that this practice would 
allow those under the legal drinking age to have easy access 
to beer, leaving possession and consumption by such 
individuals hard to control. The applicable law in this area 
is found at K.S.A. 41-2704(e), as amended by L. 1985, ch. 171, 
§6, which states: 

"No licensee shall permit a person under 
the legal age for consumption of cereal 
malt beverage to consume or purchase any  
cereal malt beverage in or about a place  
of business, and no licensee shall permit  
a person under the legal age for  
consumption of cereal malt beverage to  
possess cereal malt beverage in or about a  
place of business, except that a 
licensee's employee who is not less than 



18 years of age may dispense or sell 
cereal malt beverage . . . ." (Emphasis 
added.) 

The dance facility clearly falls within the scope of "in or 
about a place of business." The dance area is in the same 
building as the tavern and is separated from it by only a 
partition. Because the dance facility is "in or about" the 
tavern, it is the duty of the licensee to in effect "police" 
those under the legal age who attend dances and insure that 
they do not consume, purchase or possess beer either in this 
area or in the tavern itself. If a licensee violates this 
statute, his license may be revoked. K.S.A. 41-2708(a)(2) and 
(5), as amended by L. 1985, ch. 171, §7. If revoked, state 
law prohibits the issuance of a new license for six months. 
K.S.A. 41-2708(c), as amended. 

In conclusion, a holder of a cereal malt beverage license may 
partition his building in such a way that the area in which 
cereal malt beverages are sold is permanently divided from 
another area in which dances are held. Depending upon the 
description of the premises in the license application, the 
county commission may issue a cereal malt beverage license for 
either the entire building or only the partitioned area in 
which sales-occur. In either event, the licensee is 
responsible for seeing that persons under the legal age do not 
consume, purchase or possess cereal malt beverages in or about 
the place of business, which includes the area partitioned off 
for dancing. A failure to do so may result in the revocation 
of the owner's license. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Jeffrey T. Southard 
Deputy Attorney General 
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