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The Honorable Elaine R. Hassler 
State Representative, Sixty-Eighth District 
Route 2 
Abilene, Kansas 	67410 

Re: 	Counties and County Officers -- Licenses -- 
Transient Merchant Licensing Act; Exemptions 

Synopsis: "Flea markets" are exempt from the licensure 
requirements imposed by the Transient Merchant 
Licensing Act [L. 1985, ch. 94, §3(j)]. An antique 
show sponsored by a non-profit organization where 
out-of-state dealers sell antiques is a type of 
"flea market," and such dealers need not be 
licensed as transient merchants in order to 
transact business, nor does the organization itself 
need to be licensed. 	L. 1985, Ch. 	94, §3(e). 
Cited herein: 	L. 	1985, Ch. 	94, §§.2, 	3, 8. 

Dear Representative Hassler: 

You request our interpretation of Section 3 of the Transient 
Merchant Licensing Act (L. 1985, ch. 94). Specifically, you 
ask whether out-of-state antique dealers who participate in 
antique shows sponsored by non-profit organizations are 
exempt from the licensure requirements imposed by the act. 
You advise that while antique dealers profit from sales 
consummated at such shows, the sponsoring organization donates 
revenues from admission charges to charities. 



The Transient Merchant Licensing Act imposes licensure 
requirements for "transient merchants" desiring to transact 
business in any county in this state. Section 2 of the act 
defines the terms "transient business" and "transient 
merchant" as follows: 

"(b) 'Temporary or transient business' 
means any business conducted for the sale 
or offer for sale of goods, wares, 
merchandise or services which is carried 
on in any building, structure, motor 
vehicle or railroad car, or on any real 
estate, for a period of less than six  
months in each year. 

"(c) 'Transient merchant' means any 
person who engages in, does or transacts 
any temporary or transient business in the 
state, either in one locality or in 
traveling from place to place in the 
state, and includes merchants who, for the 
purpose of carrying on such business, 
hire, lease, use or occupy any building, 
structure, motor vehicle, railroad car or 
real estate." (Emphasis added.) 

Under the above-quoted definition, an out-of-state antique 
dealer is a transient merchant if the dealer does not operate 
at a business location in this state for at least six months 
in each year. Thus, unless otherwise exempted under the 
act, such a dealer must obtain a license prior to transacting 
business in any county in this state. Requirements for 
licensure are found in Section 8 of the act, and include a 
license fee of $250 and a bond of the lesser of 5% of the 
whole value of the goods offered for sale or $2,500. 

In regard to antique shows sponsored by non-profit 
organizations, section 3(j) of the act provides in part that 
"flea markets" are exempted from licensure and regulatory 
requirements. The term "flea market" is not defined by the 
act, and we must therefore conclude that the legislature used 
the term according to its natural and ordinary meaning. 
Roda v. Williams, 195 Kan. 507 (1965), Syl. 13. In this 
regard, the term "flea market" has been defined as follows: 



"A usu. open-air market for secondhand 
articles and antiques." Websters' New  
Colleqiate Dictionary, 1973. 

Under the above-quoted definition, the term "flea market" 
may properly be used to refer to either an indoor or outdoor 
market, although it "usually" refers to an outdoor market. In 
the absence of any indication to the contrary, it is our 
opinion that the legislature intended to exempt any market 
which could properly be referred to as a "flea market," 
including indoor markets. As the antique show about which you 
inquire appears to fit the definition of a flea market, i.e.  
a market for secondhand articles and antiques, in our opinion 
dealers who sell antiques at such a show are exempt from the 
requirements of the Transient Merchant Licensing Act. 

You also inquire if the sponsoring organization must be 
incorporated as a non-profit entity in order to claim the 
exemption under subsection (j) of Section 3. Alternatively, 
you ask if subsection (e) of the same section, which exempts a 
"general sale, fair, auction or bazaar sponsored by any 
church, religious or nonprofit organization," would apply. In 
our opinion, subsection (e) contains no requirement that the 
organization have completed the formalities of filing with the 
Secretary of State as a non-for-profit corporation under 
either K.S.A. 17-1701 et seq. or the general corporation 
laws of this state. Further, while subsection (e) would 
exempt the organization itself from being subject to the act, 
reference must be made to subsection (j) to determine if 
merchants participating in such sales can also be exempt. As 
we have concluded above, in the case of flea markets, a 
participating merchant would be exempt, given the intent of 
the legislature as expressed through the various exemptions 
set forth in the subsection. As a further indication of such 
intent, we note that while the Arkansas law from which the 
Kansas act was adapted contains the same reference to 
religious, charitable and non-profit groups as appears in 
subsection (e), the language of subsection (j) is unique to 
Kansas. See Ark. Stat. §§71-5604. 

In conclusion, "flea markets" are exempt from the licensure 
requirements imposed by the Transient Merchant Licensing Act 
[L. 1985, ch. 94, §3(j)]. An antique show sponsored by a 
non-profit organization where out-of-state dealers sell 
antiques is a type of "flea market," and such dealers need not 



be licensed as transient merchants in order to transact 
business, nor does the organization itself need to be 
licensed. L. 1985, Ch. 94, §3(e). 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Terrence R. Hearshman 
Assistant Attorney General 
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