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Synopsis: A health care provider who ceases to render 
professional services in Kansas and who receives an 
inactive license from the Board of Healing Arts is 
not required to maintain liability insurance under 
K.S.A. 1984 Supp. 40-3402, as amended by L. 1985, 
Ch. 166, §2, or pay the annual surcharge under 
K.S.A. 1984 Supp. 40-3404, as amended by L. 1985, 
Ch. 166, §3. A health care provider renders 
professional services in Kansas within the meaning 
of K.S.A. 1984 Supp.40-3402(a), as amended, by 
performing in Kansas any services which are not 
incidental and irregular in his or her capacity as 
a physician. Cited herein: K.S.A. 1984 Supp. 
40-3401; 40-3402, as amended by L. 1985, Ch. 166, 
§2; 40-3404, as amended by L. 1985, Ch. 166, §3; 
K.S.A. 65-2802; 65-2868; 65-2877. 



Dear Mr. Strole: 

On behalf of the Board of Healing Arts you request our opinion 
concerning health care provider insurance. You first ask 
whether K.S.A. 1984 Supp. 40-3402(a), as amended by L. 1985, 
Ch. 166, §2, applies to physicians who reside in Kansas and 
who are licensed as "inactive" by the Board of Healing Arts, 
but who continue to practice in Missouri or another bordering 
state. 

K.S.A. 1984 Supp. 40-3402(a), as amended by L. 1985, Ch. 166, 
§2 provides: 

"A policy of professional liability 
insurance approved by the commissioner and 
issued by an insurer fully authorized to 
transact business in this state in which 
the limit of the insurer's liability is 
not less than $200,000 per occurrence, 
subject to not less than a $600,000 annual 
aggregate for all claims made during the 
policy period, shall be maintained in 
effect by each resident health care 
provider as a condition to rendering 
professional service as a health care 
provider in this state, unless such health 
care provider is a self-insurer . . . ." 

Subsection (b) of that statute prohibits a nonresident health 
care provider who is not a self-insurer from rendering 
professional services in Kansas unless such provider maintains 
the requisite insurance. Read together, these two 
subsections demonstrate a legislative intent to prohibit any 
health care provider, regardless of where he or she may 
reside, from rendering professional service in Kansas without 
maintaining the statutorily mandated malpractice insurance. 
This requirement bears a reasonable relationship to the 
protection of the health and welfare of Kansas citizens. See 
State ex rel. Schneider v. Liggett, 223 Kan. 610 Syl. 12 
(1978). Conversely, a health care provider, i.e. a person 
licensed to practice a branch of the healing arts by the 
Kansas Board of Healing Arts, is not required to obtain the 
requisite insurance unless he or she proposes to furnish 
professional services as a health care provider in this 
state. Attorney General Opinion No. 77-216. 



Although the licensing statutes, K.S.A. 65-2801 et seq., 
do not expressly provide for the issuance of inactive licenses 
by the Board of Healing Arts, you advise that the board 
distinguishes between active and inactive licenses. The board 
will place an active license on inactive status if the 
licensee executes and files with the board an affidavit 
stating that the licensee will not engage in the active 
practice of the healing arts in Kansas during the term of the 
license. This practice appears to reflect the statutory 
determination that the maintenance of liability insurance 
coverage is not a condition precedent to issuance of a license 
by the Board of Healing Arts, but is a condition precedent to 
the actual rendering of professional services by a health 
care provider. See K.S.A. 1984 Supp. 40-3402, as amended by 
L. 1985, Ch. 166, §2; K.S.A. 65-2801 et seq . 

Under the current statutory scheme, a health care provider is 
not precluded from ceasing to render professional services in 
Kansas, receiving an inactive license from the Board of 
Healing Arts, and subsequently dropping the professional 
liability insurance coverage otherwise required by K.S.A. 1984 
Supp. 40-3402(a), as amended by L. 1985, Ch. 166, §2. Such a 
health card provider would appear to fall within the 
definition of an "inactive health care provider" in K.S.A. 
1984 Supp. 40-3401(g). An "inactive health care provider", 
because he or she does not propose to furnish services as a 
health care provider in Kansas, is not required to maintain 
insurance under K.S.A. 1984 Supp. 40-3402, as amended, or pay 
the annual surcharge under K.S.A. 1984 Supp. 40-3404, as 
amended. 

You next inquire what constitutes "rendering professional 
services" in the State of Kansas. The Health Care Provider 
Insurance Act, K.S.A. 1984 Supp. 40-3401 et seq., does not 
define or describe that terminology, and our research has 
disclosed no Kansas court decisions which address the current 
statutory language. The question whether a health care 
provider is rendering professional services in Kansas is a 
question of fact to be determined on a case by case basis from 
all surrounding circumstances. Accordingly, this office is 
reluctant to make generalizations. However, we do find some 
guidance in the Healing Arts Act, K.S.A. 65-2801 et seq., 
which includes a definition of the "practice of healing arts." 

K.S.A. 65-2868 provides: 

"For the purpose of this act the following 
persons shall be deemed to be engaged in 



the practice of the healing arts: 
Persons who hold themselves out to the 
public as being engaged in or who maintain 
an office for the practice of the healing 
arts as defined in K.S.A. 65-2802." 

K.S.A. 65-2802(a) states: 

"The healing arts include any system, 
treatment, operation, diagnosis, 
prescription, or practice for the 
ascertainment, cure, relief, palliation, 
adjustment, or correction of any human 
disease, ailment, deformity, or injury, 
and includes specifically but not by way 
of limitation the practice of medicine and 
surgery; the practice of osteopathic 
medicine and surgery; and the practice of 
chiropractic." 

The Healing Arts Act further provides that the practice of 
healing arts shall not be construed to include certain 
persons. Among the persons expressly excluded are: 

"Practitioners of the healing arts 
licensed in another state when and while 
incidentally called into this state in 
consultation with practitioners licensed 
in this state, or residing on the boarder 
of a neighboring state, duly licensed 
under the laws thereof to practice a 
branch of the healing arts, but who do not 
open an office or maintain or appoint a 
place to regularly meet patients or to 
receive calls within this state." K.S.A. 
65-2872(j). 

Although the physicians of whom you speak reside in Kansas and 
therefore do not fall within the express language of this 
exclusion, the language expresses the legislative intent not 
to view incidental and irregular consultations, meetings with 
patients, or receipt of calls in Kansas by a physician 
licensed and regularly practicing elsewhere as the practice of 
healing arts in Kansas. In our judgment, the same guidelines 
would apply to the "rendering of professional services" in 
Kansas by a physician. Accordingly, any services rendered in 
Kansas in one's capacity as a physician which are not 
incidental and irregular are prohibited without previously 



obtaining an "active" license from the Board of Healing Arts 
and maintaining the requisite liability insurance. 

In conclusion, a health care provider who ceases to render 
professional services in Kansas and who receives an inactive 
license from the Board of Healing Arts is not required to 
maintain liability insurance under K.S.A. 1984 Supp. 40-3402, 
as amended by L. 1985, Ch. 166, §2, or pay the annual 
surcharge under K.S.A. 1984 Supp. 40-3404, as amended by L. 
1985, Ch. 166, §3. A health care provider renders 
professional services in Kansas within the meaning of K.S.A. 
1984 Supp.40-3402(a), as amended, by performing in Kansas any 
services which are not incidental and irregular in his or her 
capacity as a physician. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Kathryn Gardner 
Assistant Attorney General 
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