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Re: 
	

State Departments; Public Officers, Employees -- 
Department of Social and Rehabilitation Services --
Licensing of Social Workers; Limitations on Private 
Practice of Social Work 

Synopsis: K.S.A. 75-5353 prohibits a person from engaging in 
the private practice of social work [as that term is 
defined by K.A.R. 1984 Supp. 102-2-1(b)] unless he 
or she is a licensed master social worker and has had 
two years experience. As adoption assessments under 
K.S.A. 59-2278(c) as amended are to be performed by a 
"licensed" social worker, such assessments could be 
made either by a social worker in private practice 
under K.S.A. 75-5353, or by a social worker employed 
by the court or another employer. If the latter 
situation exists, the social worker is not 
self-employed and does not have to meet the 
requirements of K.S.A. 75-5353. Cited herein: 
K.S.A. 59-2278, as amended by 1985 Senate Bill No. 
69; 75-5347; 75-5351; 75-5353; K.A.R. 1984 Supp. 
102-2-1. 

* 

Dear Representative Sprague: 

As State Representative for the 73rd District, which includes 
the City of McPherson and a portion of McPherson County, you 
request our opinion concerning the performance of adoption 



assessments pursuant to K.S.A. 59-2278, as amended by 1985 
Senate Bill No. 69. Specifically, you inquire whether the 
making of such assessments by a licensed social worker 
constitutes the private, independent practice of social work as 
that term is used by K.S.A. 75-5353. The latter statute 
prohibits such practice except by individuals who meet the 
qualifications imposed therein, and makes a violation a Class B 
misdemeanor. In that you inform us that performance and 
completion of adoptions in McPherson County are contingent upon 
our opinion, we have attempted to expedite our response. 

As amended, K.S.A. 59-2278 concerns the procedure for adoption 
of a child in this state, and provides at subsection (c) that: 

"Promptly upon the filing of the petition by a 
petitioner who is not a stepparent, the court  
shall require the petitioner to obtain an  
assessment by a court designated social worker  
licensed to practice social work in Kansas or 
by a licensed child-placing agency of the 
advisability of the adoption. The petitioner 
shall file with the court, not less than 10 
days before the hearing on the petition, a 
report of the assessment and, if applicable, 
the information filed under section 2. If 
there is no licensed social worker or licensed 
child-placing agency available to make the 
social assessment and report to the court, the 
court may use the department of social and 
rehabilitation services for that purpose. The 
costs of making the assessment and report may 
be assessed as court costs in the case as 
provided in article 20 of chapter 60 of the 
Kansas Statutes Annotated and amendments 
thereto. In making the assessment, the social  
worker, child-placing agency or department of  
social and rehabilitation services is  
authorized to observe the child and to contact  
the agency or individuals consenting to the  
adoption and confirm and, if necessary, 
clarify any genetic and medical history filed  
with the petition. This information shall be  
made a part of the report to the court. The  
report to the court by the social worker,  
child-placing agency or department of social  
and rehabilitation services shall include the  
results of investigation of the adopting  
parents, their home and their ability to care  
for the child." (Emphasis added.) 



It may be noted from the above that the assessment is to be made 
by a social worker "licensed to practice social work in Kansas," 
and that the assessment involves the social worker's 
observations, interviews and investigation into the various 
factors which the court must consider in determining the ability 
of the prospective parents to care for the child. Clearly, this 
process constitutes "social work practice" as that term is 
defined by K.S.A. 75-5347(b). 

Under K.S.A. 75-5347 et e2  a., several different levels of 
licensed social workers are established. K.S.A. 75-5351 sets 
forth three classes (Baccalaureate social worker, Master social 
worker and Specialist social worker), each of which has different 
requirements. However, in that K.S.A. 59-2278(c) as amended does 
not distinguish between the three different groups, but instead 
refers generally to social workers "licensed" to practice in 
Kansas, in our opinion any one of the three groups is initially 
eligible to make such assessments. However, care must be taken 
to comply with the requirements of K.S.A. 75-5353, which states: 

"(a) No person may engage in the private, 
independent practice of social work unless he 
or she is: 

"(1) Licensed under this act as a master 
social worker; and 

"(2) Has had two years' supervised experience 
as a licensed social worker in the method to 
be offered in private practice subsequent 
thereto. 

"(b) Any violation of this section shall 
constitute a class B misdemeanor." 

"Private, independent practice of social work" is in turn defined 
by K.A.R. 1984 Supp. 102-2-1(b) to mean "the provision of 
social work services by a social work practitioner working as a 
self-employed person." 

From the above, it would appear that the provisions of K.S.A. 
75-5353 are triggered when persons who have only a baccalaureate 
social worker license engage in social work practice while 
self-employed. Presumably, if such persons were employed by the 
court, by a state or local government agency or by a private 
corporation or individual, they would not be self-employed, and 
so would not be in "private, independent practice." Accordingly, 
the mere fact that adoption assessments are made is not 



determinative of whether K.S.A. 75-5353 is applicable. Rather, 
the facts surrounding the individual social worker's employment 
should be examined to see if he or she is self-employed and so 
engaged in private, independent practice. 

In conclusion, K.S.A. 75-5353 prohibits a person from engaging 
in the private practice of social work [as that term is defined 
by K.A.R. 1984 Supp. 102-2-1(b)] unless he or she is a licensed 
master social worker and has had two years experience. As 
adoption assessments under K.S.A. 59-2278(c) as amended are to 
be performed by a "licensed" social worker, such assessments 
could be made either by a social worker in private practice under 
K.S.A. 75-5353, or by a social worker employed by the court or 
another employer. If the latter situation exists, the social 
worker is not self-employed and does not have to meet the 
requirements of K.S.A. 75-5353. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Jeffrey S. Southard 
Deputy Attorney General 
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