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Synopsis: K.S.A. 14-1302 provides, in part, that no member of 
the board of commissioners of a second class city 
may hold any other city office. That prohibition 
does not, however, preclude a city commissioner from 
becoming a candidate for the office of mayor. 

K.S.A. 1984 Supp. 25-2110 provides, in part, that 
any person desiring to become a candidate for a 
city office elected at large must file a statement 
of candidacy with the city clerk  before the filing 
deadline. The requirement that the statement be 
filed with the city clerk is mandatory, and a person 
who files a statement of candidacy (for a city office) 
with the county election officer may not have his 
or her name placed on the ballot. Cited herein: 
K.S.A. 14-1302, 25-308, K.S.A. 1984 Supp. 25-2110. 



Dear Mr. McKay: 

You request our opinion concerning two questions arising from 
the efforts of a person holding the office of El Dorado Cit-
Commissioner tad become a candidate for the office of Mayor.  
First, you ask whether the commissioner, whose term of office 
will expire in 2 years, may become a candidate for mayor and 
retain his position as a commissioner. Second, you ask if 
the county clerk may place the commissioner's name on the 
ballot notwithstanding deficiencies (set forth below) in 
filing his statement of candidacy. 

In regard to your first question, K.S.A. 14-1302 provides, 
in part, that no member of the board of commissioners of a 
second class city shall hold any other city office. However, 
an authority, on the law of municipal corporations indicates 
that such a prohibition does not extend to seeking nomination 
to more than one office: 

"The statutory or constitutional provision 
prohibiting one person from filling two 
offices at one time does not preclude a 
candidate from seeking or accepting nom-
ination for more than one office, in the 
absence of prohibition thereof . . . It 
has also been held that the prohibitory 
laws that one person shall not hold two 
offices at the same time relate not to 
the situation on election day but on the 
day he qualifies to perform the duties of 
the office. Accordingly, an officer may 
be elected to another office and resign 
the first and then qualify for the second 
office." 3 McQuillin, Municipal Corporations  
(3rd Ed.) §12.66. 

In accordance with the above-quoted authority, it is our opinion 
that the prohibition against holding another city office set 
forth in K.S.A. 14-1302 does not preclude a city commissioner 
from becoming a candidate for the office of mayor. 

In regard to your second question, you advise that the commis-
sioner filed his statement of candidacy for the office of mayor 
with the county clerk, instead of the city clerk as required by 
K.S.A. 1984 Supp. 25-2110. You indicate that the county clerk 
"accepted such filing and the filing fee by mistake and is now 
using the procedure provided under K.S.A. 25-308 for placing 
the name of such candidate on the ballot," and ask whether the 
county clerk may place the commissioner's name on the ballot under 
these circumstances. 



Subsection (a) of K.S.A. 1984 Supp. 25-2110 provides in part 
as follows: 

"In cities of the first and second class, 
any person desiring to become a candidate 
fora city office elected at large shall  
file with the city clerk before the filing  
deadline a statement of such candidacy on a 
form furnished by the county election officer 
as specified by the secretary of state. The 
city clerk of any city upon receiving any 
filing under this section shall record the 
same and transmit it, together with the 
filing fee or petition herein provided, 
within three business days to the county 
election officer." (Emphasis added.) 

The Kansas Supreme Court has held that filing deadlines, such as 
that prescribed by the above-quoted statute, are mandatory, and 
that a declaration or statement of candidacy filed after the 
deadline is a nullity. See Bird v. Beggs, 116 Kan. 619 (1924); 
State ex rel. v. Lutz, 116 Kan. 621 (1924); Parsons v. Ryan, 
144 Kan. 370 (1936). Although the court has not considered 
the validity of a statement of candidacy filed in the wrong 
office, several Kansas Attorney General Opinions have indicated 
that a candidate for city office must file with the city clerk 
rather than the county election officer, and that such a 
candidate "does not enjoy the option of filing his statement 
[of candidacy] with any public officer other than that prescribed 
by statute." See Kansas Attorney General Opinion Nos. 73-74 
and 79-29; Letter Opinion dated January 28, 1969, published 
at VI Opinions of the Attorney General 341. Additionally, it 
is generally held that "statutory provisions requiring a 
petition, certificate or application of nomination to be filed 
with a specified officer within a stipulated period of time 
are mandatory." See 25 Am.Jur.2d, Elections 5140. Therefore, 
in our judgment the requirement that a candidate must file a 
statement of candidacy with the city clerk is mandatory, and 
a person who files such a statement with the county election 
officer may not have his or her name placed on the ballot. 

Although what has been said above is dispositive of your second 
question, it should be noted that K.S.A. 25-308 does not authorize 
the county clerk to place a candidate's name on the ballot where 
a statement of candidacy is not filed with the prescribed officer 
before the filing deadline. That statute only validates a 



declaration of intent filed "in apparent conformity with law," 
and, as noted above, filing in the wrong office does not so 
conform. 
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Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Terrence R. Hearshman 
Assistant Attorney General 
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