
September 21, 1984 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 84- 99 

The Honorable Jack H. Brier 
Secretary of State 
State Capitol, 2nd Floor 
Topeka, Kansas 	66612 

Re: 	Elections -- Voting Procedure -- Write-In Candidates; 
Use of Stickers Bearing Name of Candidate 

Synopsis: Although two Kansas statutes contained in the chapter 
dealing with elections provide that electors wishing 
to vote for a write-in candidate shall "write" the 
vote in the provided space (K.S.A. 25-213, 25-2903), 
other statutes in the same chapter allow electors to 
"insert" (K.S.A. 25-612, 25-2021, 25-2116) or "affix" 
such votes. (K.S.A. 25-1330). No statute specifically 
prohibits the use of prepared stickers or labels which 
contain the name of a candidate who is conducting a 
write-in campaign. Where such a sticker or label is 
attached to a ballot in such a manner as to make the 
intent of the voter clear, a valid vote has been cast 
and the expression of the voter's will should be given 
effect. Cited herein: K.S.A. 25-213, 25-612, as 
amended by L. 1984, ch. 139, §2, 25-1330, 25-2021, 
25-2116, 25-2903. 

Dear Mr. Brier: 

As Secretary of State for Kansas, you are the chief election 
officer of the state. In this capacity, you request our opinion 
on a question involving the use of labels or stickers in the gen-
eral election. The stickers would contain the name of a candidate 



who is running a write-in campaign and would be attached to the 
official ballot by those persons wishing to vote for such person. 
In the absence of any Kansas statutes or case law on this subject, 
you inquire whether the use of labels or stickers would be legal 
(i.e. could any votes cast using this procedure be included in 
the candidate's total). 

Our research has revealed no less than five statutes which are 
contained in the chapter of the Kansas Statutes Annotated which 
deals with elections (Chapter 25) that speak to the casting of 
write-in votes. Two of the five, K.S.A. 25-213 and 25-2903, use 
only the word "write" in describing the manner by which a voter 
may indicate his or her choice of a candidate whose name is not 
printed on the ballot. The latter statute is contained in the 
article entitled "Voting Procedure," and states: 

"Except as otherwise provided by law, if a voter 
desires to vote for a person whose name is not on 
the ballot, the voter shall write the name of such 
person in the blank space, if any is provided, 
under the appropriate title of the office. Fail-
ure to make a cross or check mark in the square 
to the right of such name shall not invalidate 
that portion of the ballot unless it is impos-
sible to determine the voter's intention. If no 
blank space is provided for writing in the name 
of a person whose name is not on the ballot, 
voters may not vote for any person whose name is 
not on the ballot." 

However, a third statute, K.S.A. 25-612, as amended by L. 1984, 	- 
ch. 139, sec. 2, contained in the article entitled "Official Ballots," 
states in part as follows: 

"Except for presidential candidates and governor 
and lieutenant governor, blank spaces shall be 
left at the end of the list of candidates for 
each different office equal to the number to be 
elected thereto, in which the voter may insert  
the name of any person not printed on the ballot  
for whom the voter desires to vote for such  
office." (Emphasis added.) 

Other statutes which also employ the broader term "insert" include 
K.S.A. 25-2021 (school board elections) and K.S.A. 25-2116 (city 
elections). Even more latitude is provided by K.S.A. 25-1330, 
which concerns the casting of write-in votes using a voting 
machine. Therein, it is provided that write-in ballots shall be 
"deposited, written or affixed" by the elector. While it is not 



clear that the use of the word "affix" was intended to specif-
ically permit the use of labels or stickers, it is obvious that 
something besides the casting of a hand-written vote was at least 
contemplated, for otherwise the language would be surplusage, a 
result to be avoided if possible. American Fidelity Ins. Co. v.  
Employers Mutual Casualty Co., 3 Kan.App.2d 245 (1979), Appeal  
of Armed Forces Co-op Insuring Assn., 5 Kan.App.2d 787 (1981). 

The question of whether write-in votes which employ the use of 
stickers or labels should be considered valid has arisen on 
numerous occasions in other states, with a number of appellate 
decisions rendered. Our research has indicated that in almost 
every case in which the use of labels or stickers was disallowed, 
the basis for the denial lay either in the failure of the voter 
to properly apply the label or sticker in accordance with a 
specific statute [Petition of Keogh-Dwyer, 211 A.2d 778 (N.J. 
1965), In re Election of Supervisor in Springfield Twn., Mercer  
Cnty., 399 Pa. 37, 159 A.2d 901 (1960)], or because of a 
statutory prohibition against the use of such items. Bayne v.  
Board of Elections, 396 N.Y.S.2d 690, 58 A.D.2d 863 (1977). 
Only in a very few cases has the use of stickers or labels been 

- prohibited as a matter of public policy, or their usage strictly 
controlled. McFarland v. Spengler, 248 Pac. 521 (Cal. 1926), 
State ex rel. v.. District Court, 3rd Judicial District, 167 Mont. 
477, 539 P.2d 1182 (1975). 

In light of the number of decisions from other jurisdiction which 
reach the contrary result (i.e. the use of stickers or labels 
is permitted, absent some other fact which would call into 
question the intent of the voter), the preceeding line of cases 
would appear to clearly be the minority rule. In Devine v.  
Wonderlich, 268 N.W.2d 620 (Iowa 1978), the court construed 
the words "insert in writing" to allow the use of stickers for 
a write-in candidate, even where there was some deviation in 
the placement of the sticker. Id., at 626. In the case of Pace  
v. Hickey, 236 Ark. 792, 370 S.W.2d 66 (1963), the Arkansas 
Supreme Court reaffirmed an earlier holding which had allowed 
the use of stickers or rubber stamps as merely another means 
of allowing electors to express their will. Yet another de-
cision, Kamins v. Board of Elections, 324 A.2d 187 (D.C.App. 
1974), concluded that, in the absence of a statutory prohibition, 
the use of stickers should be permitted, even when the voting 
machines which were in use could not physically handle them, 
thus requiring manual counting. See also, Burns v. Rodman, 
342 Mich. 410, 70 N.W.2d 793 (1955), In re Manchester Town  
Election, 115 Vt. 230, 55 A.2d 612 (1947). 

Although, as previously noted, no Kansas cases have dealt with 
the issue of the use of labels or stickers, Kansas courts have 



traditionally reached results in election cases which favor giv-
ing effect to the ascertainable intent of the voter, rather than 
a strict construction of election laws. In the early case of 
Clark v. Comm'rs of - Montgomery County, 33 Kan. 202 .(1885), 
Justice Johnston stated for the court: 

"The leading consideration, and the one on which 
the decision of the case must turn, is, what was 
the will of the electors casting these ballots? 
In determining the intention of voters, election 
boards as well as courts should be guided by the 
language of the ballots cast, interpreted in 
the light of the circumstances surrounding the 
election. If the terms used by the voter upon 
his ballot are so vague and uncertain as not to 
disclose his purpose, it should be rejected; but 
on the other hand, if the terms employed by him 
on his ballot, though not technically acurate, 
are such as to make known his will beyond a 
reasonable doubt, effect must be given to it." 
202 Kan. at 204. 

This emphasis on substance over form has been continuously present 
in Kansas decisions concerning challenges to elections. See, 
e.g., Wall v. Pierpoint, 119 Kan. 420 (1925), Johnson v. Russell, 
160 Kan. 96 (1945), Kimsey v. Board of Education, 211 Kan. 618 
(1973). 

Based upon the above, it is our opinion that the use of labels or 
stickers by persons voting for write-in candidates should not 
invalidate either the person's vote in the particular race or 
the entire ballot which is cast. To be sure, the placement of 
a sticker or label must be close enough to the space designated 
for the write-in to show the elector's intention. If the 
sticker or label covers words on the ballot which are not material, 
is upside down, extends over the edge of the ballot, is too wide 
for the spot designated, or is out of alignment with the printed 
portion of the ballot, the intent of the voter should still pre-
vail. 	However, if the sticker is affixed next to the wrong of- 
fice or is placed in such a way that it is not clear which of- 
fice is being referred to, the intent of the voter is not clear 
and the sticker should not be given effect, although the entire 
ballot is not voided. (For cases discussing each of these de-
viations in placement, see Devine v. Wonderlich, supra, 268 N.W.2d 
at 626.) Given the multiplicity of ways in which a label or 
sticker could be affixed, the legislature may well wish to provide 
guidance to your office and county election officials through 
an enactment in this regard at the next session. 



In conclusion, although two Kansas Statutes contained in the 
chapter dealing with elections provide that electors wishing to 
vote for a write-in candidate shall "write" the vote in the 
provided space (K.S.A. 25-213, 25-2903), other statutes in the 
same chapter allow electors to "insert" (K.S.A. 25-612, 25-2021, 
25-2116) or "affix" such votes. (K.S.A. 25-1330). No statute 
specifically prohibits the use of prepared stickers or labels 
which contain the name of a candidate who is conducting a write-
in campaign. Where such a sticker or label is attached to a 
ballot in such a manner as to make the intent of the voter clear, 
a valid vote has been cast and the expression of the voter's 
will should be given effect. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Jeffrey S. Southard 
Deputy Attorney General 
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