
September 4, 1984 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 84- 90  

Dr. Harold L. Blackburn 
Commissioner of Education 
Kansas Department of Education 
120 East Tenth Street 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Schools--Provisions Related to Common-School 
Districts--School Residence; Attendance Eligibility 

Synopsis: A child who lives in Missouri with one of his or 
her parents is not assured of the right to attend 
public schools in Kansas even though the child's 
other parent is a resident of Kansas. -However, 
the child may be granted the right to attend public 
school in this state. Cited herein: K.S.A. 1983 
Supp. 72-1046, as amended by L. 1984, ch. 261, 
§3; K.S.A. 72-1046a, as amended by L. 1984, ch. 261, 
§4. 

* 

Dear Commissioner Blackburn: 

You seek our opinion on whether a certain child is eligible 
to attend the public schools in Kansas, given the following 
facts. The child is of school age. The child's parents are 
divorced, with the father living in Missouri, and the mother 
residing in Kansas. The child lives with the father and 
visits the mother on an occasional basis. 

K.S.A. 1983 Supp. 72-1046, as amended by Laws 1984, chapter 
261, section 3, in relevant part provides: 



"Any child who has attained the age of 
eligibility for school attendance may 
attend school in the school district in 
which the child lives if . . . the child 
lives with a resident of the district and 
the resident is the parent . . . of the 
child . . . ." (Emphasis added.) 

We believe the above-quoted provisions of this statute are 
clear and unambiguous in relation to the factual situation you 
present. Those provisions require that a child "live with" his 
or her parent in the state of Kansas to be assured of the right 
to attend the public schools of this state. In the situation 
you present, it is a matter of fact that the child does not 
live with his or her parent in the state of Kansas. Consequently, 
the child is not assured of eligibility to attend the public 
schools of this state. 

However, we note the provisions of K.S.A. 72-1046a, as amended 
by Laws 1984, chapter 261, section 4. This statute, in part 
relevant to your inquiry, provides; 

"The board of education of any unified 
school district is hereby authorized to 
permit pupils who are not residents of the 
school district to enroll in and attend the 
schools of the district. . . . [T]he board 
of education may charge such pupils tuition, 
or may permit such pupils to attend school 
without tuition charge, as the board of 
education may determine." 

Under this statute, the child could be permitted to attend 
public school in Kansas. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Rodney J. Bieker 
Assistant Attorney General 
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