
February 9, 1984 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 84- 12 

The Honorable Ronald R. Hein 
State Senator, Twentieth District 
Room 120-S, State Capitol 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Taxation--Kansas Retailers' Sales Tax--Tax 
Imposed 

Taxation--Kansas Compensating Tax--Imposition 
of Tax 

Synopsis: The removal of a new or used vehicle from a stock 
of vehicles (held for resale) by a licensed vehicle 
dealer, and registration of the vehicle in the 
dealership name, does not constitute a sale at 
retail under the provisions of K.S.A. 1983 Supp. 
79-3602(e). However, where such registration 
of a vehicle occurs, compensating tax is due 
pursuant to the provisions of K.S.A. 79-3703, 
K.A.R. 92-20-3, and K.A.R. 1983 Supp. 92-19-43. 
Also, in computing said tax, the dealer may not 
claim credit for a trade-in allowance given by 
the dealer in the transaction whereby the dealer 
acquired the vehicle. Cited herein: K.S.A. 8-136, 
K.S.A. 1983 Supp. 79-3602, 79-3603, K.S.A. 79-3618, 
79-3702, 79-3703, 79-3704, 79-3705a, K.A.R. 92-19-11, 
92-19-25, K.A.R. 1983 Supp. 92-19-43, K.A.R. 92-20-3. 

Dear Senator Hein: 

You request our opinion as to whether Kansas retailers' sales 
tax is imposed upon registration of a vehicle, by a licensed 

 



vehicle dealer, under certain circumstances. Specifically, 
you inquire as to whether the tax is imposed where a dealer 
"exchanges vehicles," i.e. where the dealer takes a vehicle 
which is presently registered, places it back into his inventory, 
and registers another vehicle with the same license plate. Your 
specific questions are as follows: 

"1. When a dealer removes a new or used 
vehicle from his stock of vehicles (all held 
for resale) and registers and tags the same 
in the dealership name, is there a sale at 
retail? 

"2. From whom does the dealer purchase the 
new vehicle in a retail sale--when he pays no 
consideration to his dealership? 

"3. Why isn't the dealer to be given credit 
for a trade-in allowance if in fact there is 
a retail sale under the above given set of 
facts?" 

The above-stated questions must be answered by referring to 
the pertinent sales tax and compensating use tax statutes and 
regulations of this state. Subsection (a) of K.S.A. 1983 Supp. 
79-3603 levies a "tax at the rate of 3% upon gross receipts 
received from the sale of tangible personal property at retail" 
within the state of Kansas. The term "sale" is defined (in 
part) as including "the exchange of tangible personal property, 
as well as the sale thereof for money, and every transaction, 
conditional or otherwise, for a consideration, constituting 
a sale." K.S.A. 1983 Supp. 79-3602(c). The term "sale at 
retail" is defined as "all sales m ade within the state of 
tangible personal property . . . for use or consumption and not 
for resale." K.S.A. 1983 Supp. 79-3602(e). 

Pursuant to authority granted by K.S.A. 79-3618, the Secretary 
of Revenue has adopted regulations for administration of the 
Kansas Retailers' Sales Tax Act. In this regard, two regulations 
of the Department of Revenue are pertinent to your inquiry. K.A.R. 
92-19-11 relates to property purchased for resale, but used by 
the purchaser, and provides as follows: 

"If a wholesaler or retailer takes tangible 
personal property from a stock of goods to 
use for personal consumption or for gifts, 
he shall enter on his books the amount of 



the cost of all tangible personal property 
so removed from stock for his personal 
consumption or as gifts, and, as the ultimate 
consumer, shall pay the tax thereon." (Emphasis 
added.) 

K.A.R. 1983 Supp. 92-19-43 relates to vehicles acquired by a 
vehicle dealer for resale, which vehicles are subsequently 
registered by the dealer. Said regulation provides as follows: 

"(a) The registration of a vehicle by a 
licensed vehicle dealer pursuant to the 
provisions of article 1 of chapter 8 of 
Kansas Statutes Annotated shall consti-
tute the taking of tangible personal  
property from a stock of goods within  
the meaning of K.A.R. 92-19-11 and amend-
ments thereto. Except as provided in 
subsections (b) and (c), sales tax shall 
be due and payable to the county treasurer 
at the time the dealer makes application 
for the registration of the vehicle. 

"(b) Nothwithstanding the provisions of 
subsection (a), whenever a vehicle is regis-
tered by a licensed vehicle dealer for the 
purpose of subsequently leasing the vehi-
cle, sales tax shall be collected by the 
licensed vehicle dealer on each lease pay-
ment made by the lessee. At the time of 
making application for registration, the 
dealer shall provide the county treasurer 
with a resale exemption Certificate pursuant 
to K.A.R. 92-19-25. 

"(c) Whenever a vehicle which has been 
registered by a licensed vehicle dealer, 
and upon which the sales tax has been paid, 
is sold or is otherwise transferred in a 
taxable transaction within 15 days from the 
date the vehicle was registered by the dealer, 
the taking of the vehicle from a stock of 
goods and the subsequent transfer shall be 
deemed to constitute a single transaction 
for sales tax purposes. Upon the subsequent 
transfer, the dealer shall collect the sales 
tax from the ultimate consumer and may apply 
for credit from the director of taxation 
for the tax paid by the dealer to the 
county treasuer." (Emphasis added.) 



K.S.A. 79-3703 imposes compensating tax upon using or consuming, 
within the state of Kansas, any article of tangible personal 
property (whether purchased within or without the state of 
Kansas). K.S.A. 79-3702 defines the term "use" as "the exercise 
within this state by any person of any right or power over 
tangible personal property incident to the ownership of that 
property, except that it shall not include processing, or the 
sale of property in the regular course of business, and except 
storage as hereinafter defined." Pursuant to K.S.A. 79-3704, 
any article of tangible personal property, the sale or use of 
which has already been subjected to a tax equal to or in excess 
of the compensating tax, is exempt from said tax. K.S.A. 79-3705a 
provides, in part, that the person using, consuming or storing 
tangible personal property in this state shall pay the compensating 
tax where the same is not collected or collectible by the retailer. 
Finally, under the provisions of K.A.R. 92-20-3, sales tax rules 
and regulations also apply to compensating tax. 

Responding, now, to your first question, it is our opinion that 
when a dealer removes a new or used vehicle from his stock of 
vehicles (all held for resale) and registers the same in the 
dealership name, such action does not constitute a sale at retail 
under the provisions of K.S.A. 1983 Supp. 79-3602(e), for the 
reason that a sale cannot occur without the participation of two 
parties (a seller and a buyer). However, it is necessary to 
consider whether the registration of such a vehicle constitutes 
a taxable use under the Kansas Compensating Tax Act. 

It is well settled that the Kansas Retailers' Sales Tax Act 
and the Kansas Compensating Tax Act are complementary and 
supplemental to one another, and must be construed together. 
Consumers Cooperative Ass'n v. State, 174 Kan. 461 (1953). 
Additionally, it is a basic principle of the sales tax act 
that the tax is borne by the ultimate consumer and that no 
article should have to carry more than one sales tax. 
Southwestern Bell Tel. Co. v. State, 168 Kan. 227, 233 (1949). 
In this regard, it must be recognized that where a motor vehicle 
dealer acquires a vehicle for resale, no sales tax is imposed 
on said transaction because the dealer represents that the 
sale is not for use or consumption, and because the dealer claims 
a resale exemption (see K.A.R. 92-19-25). However, where a 
dealer registers and tags the vehicle in the dealership name, 
it is clear that such action establishes that the vehicle was 
not acquired for resale, but for use or consumption, since 
such registration is not required to demonstrate and display 
the vehicle for purposes of resale. See K.S.A. 8-136. Ac- 
cordingly, where such registration occurs, it is our opinion 
that compensating tax is due under the provisions of K.S.A. 
79-3703, 79-3705a, K.A.R. 1983 Supp. 92-19-43, K.A.R. 92-19-25 
and K.A.R. 92-20-3. 



In regard to your second question, the taxable event giving 
rise to imposition of the compensating tax is not the sale of 
tangible personal property, but the use of such property within 
the state of Kansas. As stated above, the registration of a 
vehicle by a motor vehicle dealer establishes such a use, and 
the tax is imposed upon the consideration paid by the taxpayer 
for the property. Although a dealer pays no consideration to 
his dealership when he removes a vehicle from inventory, the 
vehicle was undoubtedly acquired by the dealer for a consideration 
(either cash or trade-in allowance), and it is the latter 
consideration upon which the tax is levied. 

Finally, in response to your third question, both the Kansas 
Retailers' Sales Tax Act and the Kansas Compensating Tax Act 
permit the deduction of a trade-in allowance from the tax base. 
See K.S.A. 1983 Supp. 79-3602(h) and K.A.R. 92-20-4. However, 
in our judgment, these laws and regulations cannot be reasonably 
interpreted as permitting such a deduction where a dealer is 
dealing with himself, i.e. where a dealer takes a vehicle which 
is presently registered, places it back into his inventory, and 
registers another vehicle with the same license plate. 

Additionally, in our judgment, where a dealer is removing 
(from inventory) a vehicle taken as a trade-in, the dealer may 
not claim such a deduction based upon any trade-in allowance 
given by the dealer in the transaction whereby the dealer 
acquired the vehicle. Presumably, the dealer would have 
already claimed the deduction in a previous month's report 
of gross receipts [see K.S.A. 1983 Supp. 79-3602(h)], and in 
our opinion, the dealer may not claim a second deduction based 
upon the same trade-in allowance. Further, in our judgment, 
the allowance of a deduction under the circumstances you describe 
would violate the basic principle upon which the sales tax and 
compensating use tax are based, i.e. that the ultimate consumer 
bears the tax. In our opinion, a licensed vehicle dealer is the 
ultimate consumer, with respect to a vehicle which is registered 
by the dealer, and is liable for payment of sales or compensating 
tax upon registration of a vehicle. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Terrence R. Hearshman 
Assistant Attorney General 
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