
July 5, 1983 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 83- 105 

Lawrence Foth 
Executive Director 
Advisory Council for Vocational 

Education 
Kansas State Education Building 
120 East Tenth Street 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Federal Job Training Partnership Act--State 
Education Coordination and Grants--Agency to 
Which Federal Funds Made Available 

Synopsis: If one or more cooperative agreements are entered 
into by those parties specified in 29 U.S.C.A. 
§1533(a)(1), then sums available for those purposes 
specified in section 1533 are to be provided by 
the Governor to the state education agency responsible 
for education and training. In Kansas, this agency 
is the State Board of Education. Thus, if one or 
more cooperative agreements are made, the federal 
moneys provided the state under 29 U.S.C.A. §1533 
must be made available to the State Board of Education. 
Those moneys may not be made available directly to 
service delivery areas. The State Board, of course, 
must use the moneys received for the purposes, and 
subject to the requirements, prescribed in section 
1533. Cited herein: 20 U.S.C.A. §2461; 29 U.S.C.A. 
§§1503, 1531, 1533. 



Dear Mr. Foth: 

You seek our opinion on whether federal moneys provided to 
the state under section 1533 of Title 29 of the United States 
Code Annotated (29 U.S.C.A. §1533) must be made available to 
the State Board of Education for allocation to the service 
delivery areas in the state, or whether those moneys may be 
disbursed directly to those service delivery areas. 

The federal statute about which you inquire is part of the 
Job Training Partnership Act (Pub. L. 97-300), and governs the 
use of certain moneys made available to the state. The statute 
provides: 

"(a) The sums available for this section 
pursuant to section 1602(b)(1) shall be 
used by the Governor to provide financial 
assistance to any State education agency 
responsible for education and training-- 

"(1) to provide services for eligible par-
ticipants through cooperative agreements 
between such State education agency or agen-
cies, administrative entities in service 
delivery areas in the State, and (where 
appropriate) local educational agencies; 
and 

"(2) to facilitate coordination of education 
and training services for eligible participants 
through such cooperative agreements. 

"(b) The cooperative agreements described in 
subsection (a) shall provide for the con- 
tribution by the State agency or agencies, 
and the local educational agency (if any), 
of a total amount equal to the amount 
provided, pursuant to subsection (a)(1), 
in the grant subject to such agreement. 
Such matching amount shall not be provided 
from funds available under this Act, but may 
include the direct cost of employment or 
training services provided by State or local 
programs. 

"(c)(1) Funds available under this section 
may be used to provide education and train-
ing, including vocational education services, 



and related services to participants under 
title II. Such services may include services 
for offenders and other individuals whom the 
Governor determines require special assistance. 

"(2)(A) Not more than 20 percent of the funds 
available under this section may be spent for 
activities described in clause (2) of subsec-
tion (a). 

"(B) At least 80 percent of the funds avail-
able under this section shall be used for 
clause (1) of subsection (a) for the Federal 
share of the cost of carrying out activities 
described in clause (1). For the purpose of 
this subparagraph, the Federal share shall be 
the amount provided for in the cooperative 
agreements in subsection (b). 

"(3) Not less than 75 percent of the funds 
available for activities under clause (1) of 
subsection (a) shall be expended for activities 
for economically disadvantaged individuals. 

"(d) If no cooperative agreement is reached on 
the use of funds under this section, the funds 
shall be available to the Governor for use in 
accordance with section 1531." 29 U.S.C.A. §1533. 

A review of this federal statute clearly indicates that subsections 
(a), (b), and (c) thereof are premised upon the existence of one 
or more cooperative agreements between those parties identified 
in clause (1) of subsection (a). This is made clear by the pro-
visions of subsection (d). Consequently, we have no hesitancy 
in concluding that the provisions of subsections (a), (b), and (c) 
of this federal statute are operational only if one or more 
cooperative agreements are made between those parties specified 
in clause (1) of subsection (a). Of course, if no such agreements 
are made, the federal moneys provided are "available to the 
Governor for use in accordance with section 1531." 29 U.S.C.A. 
§1533(d). 

If, however, one or more cooperative agreements are made, subsection 
(a) of section 1533 is operative, and, in our judgment, provides 
the answer to your inquiry. The statute plainly states that sums 
available for this section shall be used by the Governor to 
provide financial assistance to any state education agency 
responsible for education and training. The only question which 



arises from these provisions is which agency in Kansas is the 
"State education agency responsible for education and training." 

The answer to this question is provided by the provisions of 
paragraph (23) of 29 U.S.C.A. §1503 and paragraph (11) of 20 
U.S.C.A. §2461. 

Section 1503 prescribes definitions of terms used in the Job 
Training Partnership Act, including, of course, those terms 
used in section 1533. In paragraph (23) of section 1503, the 
term "State education agency" is defined to mean "such an agency 
as defined in section 2461(11) of Title 20." Paragraph (11) 
of 20 U.S.C.A. §2461 provides: 

"The term 'State educational agency' means 
the State board of education or other agency 
or officer primarily responsible for the 
State supervision of public elementary and 
secondary schools, or, if there is no such 
officer or agency, an officer or agency 
designated by the Governor or by State law." 

Given this definition of State educational agency, it is our 
opinion that 29 U.S.C.A. §1533(a) requires that sums available 
under that subsection be used by the Governor to provide financial 
assistance to the Kansas State Board of Education in order that the 
objectives set forth in clauses (1) and (2) of subsection (a) 
of the statute can be achieved. 

Thus, we are of the opinion that, if one or more cooperative 
agreements are made, the federal moneys made available to the 
state under 29 U.S.C.A. §1533 must be made available to the 
State Board of Education. Those moneys are not to be made 
available directly to the service delivery areas. The State 
Board, of course, must use the moneys received for the purposes, 
and subject to the requirements, prescribed in section 1533. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Rodney J. Bieker 
Assistant Attorney General 
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