
March 8, 1983 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 83 -  29 

The Honorable Roy M. Ehrlich 
State Senator, Thirty-Fifth District 
Room 138-N, Statehouse 
Topeka, Kansas 66612 

John A. O'Leary, Jr. 
State Bank Commissioner 
818 Kansas Avenue 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Banks and Banking -- State Banking Code -- Merger 
of Bank with General Business Corporation 

Corporations -- Formation of Corporations -- Appli-
cation of General Corporation Code to Banking Cor-
porations 

Synopsis: The merger of a general business corporation, 
organized under the laws of Kansas, into a state-
chartered bank in Kansas is not subject to special 
statutory regulation under the State Banking Code 
or other banking statutes. Hence, pursuant to 
K.S.A. 17-6001(c), such merger may be accomplished 
in accordance with the Kansas General Corporation 
Code, as long as the surviving bank does not ac-
quire any assets or succeed to any business acti-
vities which are impermissible for state banks. 
Cited herein: K.S.A. 9-903, 9-1101, 9-1110, 
9-1604, 17-6001, 17-6003, 17-6701. 

Dear Senator Ehrlich and Commissioner O'Leary: 

Each of you has posed an identical question for our considera-
tion. You have inquired whether the stockholders of a parti-
cular state-chartered bank ("Bank") may transfer ownership 
of Bank to a bank holding company ("BHC"). Accompanying 



Commissioner O'Leary's letter of request was a letter from 
Bank's counsel explaining in detail the proposed transfer. 
As outlined in that letter, the essential elements of the 
transfer are as follows: 

"(1) the incorporation of BHC under the Kan-
sas General Corporation Code (sometimes here-
inafter referred to as the 'Code'); 

"(2) the incorporation of a Kansas general 
business corporation pursuant to the Code 
which will be a wholly-owned subsidiary of 
BHC (hereinafter referred to as 'Subsidiary'); 

"(3) the merger of Subsidiary into Bank pur-
suant to K.S.A. §17-6701, with Bank being the 
surviving corporation. The agreement of mer-
ger shall be adopted by the boards of direc-
tors of Bank and Subsidiary and shall provide 
that: 

"(a) each share of stock in Subsidiary which 
is issued and outstanding immediately prior to 
the merger shall be converted into one share of 
stock in Bank; 

"(b) each share of stock in Bank which is 
issued and outstanding immediately prior to 
the merger shall be converted into one share 
of stock in BHC; and 

"(c) each share of stock in BHC which is 
issued and outstanding immediately prior to 
the merger shall be cancelled; 

"(4) the agreement of merger shall be sub-
mitted to the respective stockholders of Sub-
sidiary and Bank and shall be subject to the 
approval of a majority of the outstanding 
shares of stock entitled to vote thereon of 
both corporations; 

"(5) BHC shall obtain prior approval of the 
proposed merger by the Board of Governors of 
the Federal Reserve System pursuant to section 
3(a)(1) of the Bank Holding Company Act of 
1956, as amended; 

"(6) BHC shall file a Registration Statement 
on Form S-14 with the Securities and Exchange 



Commission with respect to the shares of BHC 
to be issued to the present stockholders of 
Bank upon consummation of the merger; 

"(7) the agreement of merger shall be filed 
with the Kansas secretary of state in accord-
ance with K.S.A. §17-6003. The merger shall 
become effective upon its being filed by the 
secretary of state; and 

"(8) Bank shall report the transfer of its 
stock from the present stockholders of Bank 
to BHC within ten days after the merger becomes 
effective, pursuant to K.S.A. §9-903." 

Bank counsel's letter also indicates that "[t]he effect of 
this transaction will be the complete ownership by BHC of 
all issued and outstanding shares of stock in Bank and 100% 
ownership by the stockholders of Bank at the time of the mer-
ger of all issued and outstanding shares of stock in BHC." 

It is evident from the proposal outlined above that it re-
quires utilization of the Kansas General Corporation Code 
("Code") for its effectuation. Thus, the essential question 
is whether the Code has application in this instance. Here, 
we note the provisions of K.S.A. 17-6001(c), which states: 

"Corporations subject to special statutory 
regulation may be organized under this act if 
required by or otherwise consistent with such 
other statutory regulation, but such corpora-
tions shall be subject to the special provi-
sions and requirements applicable to such cor-
porations. Where the provisions and require-
ments of this act are mot inconsistent, they 
shall be construed as supplemental to such 
other statutes and not in derogation or limi-
tation thereof, and such corporations shall be 
governed thereby. Subject to the foregoing 
provisions of this subsection, any corporation 
organized under the laws of this state or au-
thorized to do business in this state shall 
be governed by the applicable provisions of 
this code." 

By the terms of this statute, the Code is made applicable to 
regulated corporations. See State ex rel. Stephan v. Lane, 
228 Kan. 379 (1980). Hence, the Code has apparent applica-
tion to banks, where the Code's provisions are not inconsist-
ent with applicable provisions of the State Banking Code or 
other banking statutes. We think this, in fact, is its in-
tended purpose. 



The Kansas General Corporation Code was primarily the result 
of the extensive study and recommendations made by the now-
defunct Kansas Legislative Council. In its Reports and Re-
commendations  to the 1971 Legislature, whereby the Council 
submitted the proposed bill which served as the basis for 
the Code, there were included explanatory comments regarding 
each section of the proposed bill. These comments, with ap-
propriate modifications, now appear in Kansas Statutes Anno-
tated following the corresponding sections of the Code under 
the heading "Kansas Comment." In the "Kansas Comment" which 
appears after section 17-6001, there is the following state-
ment: 

"Subsection (c) is a modification of the cor-
responding subsection of the Delaware code, 
which relates to public utility corporations. 
It has been expanded to permit the organiza-
tion of particular types or classes of cor-
porations (such as banks,  insurance companies, 
public utilities, etc.) but also permitting 
the regulation of these corporations under 
other statutory provisions. An amendment in 
1973 attempted to clarify the application of 
the code to these corporations. This does 
not represent any change in Kansas law, since 
17-4501 accomplished essentially the same re-
sult." (Emphasis added.) 

Of similar import are the authors' comments in Vernon's Kansas 
Statutes Annotated -- General Corporation Code: 

"Corporations subject to special statutory 
regulation may be organized under the General 
Corporation Code, but they will continue to 
be governed by provisions and requirements of 
law germane to their particular business pur-
pose, where applicable, as for example those 
engaged in banking  and insurance. Any provi-
sion of the new Code, not inconsistent with 
such special statutes, is to be construed as 
supplemental and not in derogation or limita-
tion thereof. An amendment to clarify this 
concept was made to subsection (c) in 1973 
(see Kan.Sess.L.1973, ch. 99)." 	(Emphasis 
added.) 14 K.S.A. Corp. Code 179. 

The foregoing commentaries substantiate the apparent legisla-
tive purpose that the Code be made applicable to banking cor-
porations where the Code's provisions are not inconsistent 
with the State Banking Code or other banking laws. Thus, it 



is necessary to determine whether there are any statutory pro-
visions specifically applicable to banks that pertain to mer-
gers of a bank with a general business corporation. 

We have found no such provisions. The only statutes regulating 
banks that have any possible relevance to a bank's merger are 
K.S.A. 9-1110 and 9-1604. The latter provides inter alia  
for the merger of a bank's trust department with a trust com-
pany or the trust department of another bank. Clearly, this 
statute is inapplicable to the merger of a bank with a general 
business corporation. Similarly, K.S.A. 9-1110 is inapplicable 
to the proposal considered here. This statute states: 

"Upon the affirmative vote of at least two-
thirds of the outstanding voting stock any 
bank for the purpose of liquidation or merger 
or consolidation may sell all or any part of 
its assets to any other bank, either state or 
national, and may receive in payment therefor 
cash or its equivalent or shares of stock in 
the purchasing bank or both." 

The foregoing provisions have application only to the situa-
tion where all or part of a bank's assets are transferred or 
conveyed to another bank. It, too, has no relevance to the 
proposal prompting your inquiry, since it contemplates the 
transfer of another corporation's assets to a bank. 

Of course, we also are mindful of the statutory restrictions 
on a bank's activities and its ownership of various assets. 
However, under the proposed merger considered here, it is 
our understanding that the sole asset to be received by Bank 
from Subsidiary will be the money constituting Subsidiary's 
initial paid-in capital. Obviously, there is no proscription 
on Bank's ownership of such assets. Further, we are advised 
by Bank's counsel that, "as a result of the merger Bank will 
not succeed to any business activities which are impermissible 
for state banks. Bank will continue to engage solely in 
the activities permitted by K.S.A. 9-1101." Accordingly, in 
the absence of any special statutory regulation of the pro-
posed merger of Subsidiary with Bank, we believe K.S.A. 
17-6001(c) compels consideration of the Code's provisions 
governing corporate mergers. 

K.S.A. 17-6701(a) provides, in part: 

"Any two (2) or more corporations existing  
under the laws of this state and authorized 
to issue capital stock may merge into a sin-
gle corporation, which may be any one of the 
constituent corporations . . . ." (Emphasis 
added.) 



Pursuant to the proposal under consideration, both Subsidiary 
and Bank are "corporations existing under the laws of this 
state" within the contemplation of K.S.A. 17-6701. Hence, we 
believe the details of the proposed merger are to be governed 
by this statute, and with reference to the proposed conver-
sion of Subsidiary's issued and outstanding shares of stock 
into shares of Bank's stock and the accompanying conversion 
of Bank's issued and outstanding shares into shares of BHC's 
stock (described by Bank's counsel as a "reverse triangular 
merger"), we note that K.S.A. 17-6701(b)(4) requires that the 
agreement of merger shall state 

"the manner of converting the shares of each 
of the constituent corporations into shares or 
other securities of the corporation surviving 
or resulting from the merger of consolidation, 
and, if any shares of any of the constituent 
corporations are not to be converted solely 
into shares or other securities of the sur-
viving or resulting corporation, the cash, 
property, rights or securities of any other 
corporation which the holders of such shares 
are to receive in exchange for, or upon con-
version of, such share and the surrender of 
the certificates evidencing them, which cash,  
property, rights or securities of any other  
corporation may be in addition to or in lieu  
of shares or other securities of the surviving  
or resulting corporation . . . ." (Emphasis 
added.) 

As indicated by the foregoing provisions, particularly the 
emphasized portion thereof, the proposed "reverse triangular 
merger" is clearly contemplated by the Code. 

We also understand there is a concern whether the proposed 
merger of Bank and Subsidiary is analagous to the proposed 
transaction considered in Attorney General Opinion No. 81-255. 
In that opinion, we considered whether a state bank could 
form a subsidiary corporation and then transfer all of the 
bank's assets and liabilities to the subsidiary, along with 
the bank's certificate of authority to engage in the business 
of banking. The sole legal issue embodied in that proposal 
was the transferability of the bank's certificate of authority, 
and as expressed in the opinion's synopsis, we concluded: 

"A state-chartered bank's certificate of au-
thority may not be transferred or assigned by 
the state banking board or bank commissioner 
to a successor banking corporation, even though 
such corporation will be a subsidiary of the 



existing bank and will succeed in every way 
to the banking business conducted by the exist-
ing bank. The state banking code contains no 
express authorization for such transfer or 
assignment of a certificate of authority, and 
no such power may be implied, since it is not 
necessary to effectuate the specific statutory 
powers vested in the banking board or bank com-
missioner." 

The proposal considered here, however, is not analogous to 
the proposed transaction analyzed in Opinion No. 81-255. 
Here, as described by counsel for Bank, 

"[t]he proposed merger will not necessitate 
the transfer of an existing bank's certificate 
of authority to a new bank. Bank will retain 
its certificate of authority and continue to 
operate in the same manner as before the mer-
ger. The only substantive effect of the mer-
ger of Subsidiary into Bank will be the trans-
fer of ownership of Bank from the present 
stockholders of Bank to BHC." 

Based on our understanding of the proposal, we concur in Bank 
counsel's analysis of the proposed merger's effect, and we 
must conclude that Attorney General Opinion No. 81-255 has 
no application to the proposal considered here. Accordingly, 
it is our opinion that, as long as the surviving bank does 
not acquire any assets or succeed to any business activities 
which are impermissible for state banks, the proposed merger 
may be accomplished pursuant to K.S.A. 17-6701. 

A further question arises as to the role of the State Bank 
Commissioner in this transaction. We note that it is not 
proposed that approval of the merger by the Commissioner be 
obtained. Rather, it is contemplated that the agreement of 
merger will become effective as provided in K.S.A. 17-6701(f), 
i.e., when the agreement is executed, acknowledged and filed 
with the Secretary of State in accordance with K.S.A. 17-6003. 
However, it is contemplated that notice will be given the 
Commissioner pursuant to K.S.A. 9-903, which states in pertin-
ent part: 

"Whenever a transfer of shares of stock of any 
bank occurs which results in direct or indi-
rect ownership by a stockholder or an affili-
ated group of stockholders of ten percent 
(10%) or more of the outstanding stock of the 
bank, and whenever additional shares of stock 



of the bank are transferred to such stockholder 
or affiliated group of stockholders, the presi-
dent or other chief executive officer of the 
bank shall report such transfer to the commis-
sioner within ten (10) days after transfer of 
the shares of stock on the books of the bank." 

In our judgment, the proposal correctly identifies the statu-
tory prerequisites for effectuating the proposed merger. Other 
than the notice of the transfer of Bank's stock to BHC pursu-
ant to the above-quoted provisions of K.S.A. 9-903, we are 
unaware of any other statutorily required filing with or 
notice to the Commissioner in order that the merger be given 
force and effect. However, we observe Bank counsel's willing-
ness to make "any additional filings" the Commissioner deems 
appropriate. With this in mind, we also note that, on prior 
occasions (see, e.g., Attorney General Opinion No. 82-39), 
we have advised the Bank Commissioner of his general super-
visory authority over state-chartered banks. Further, we 
have in prior opinions advised the Commissioner as to his 
prerogative to make the requisite factual determinations 
attending any matter subject to his jurisdiction. (See, e.g., 
Attorney General Opinion Nos. 82-195 and 82-196.) Such advice 
and counsel is appropriate here, as well. 

Although we have undertaken in this opinion a consideration 
of the questions of law attending the proposed merger, our 
responses to these questions have been predicated on factual 
circumstances described in the proposal. Obviously, a course 
of action different from that outlined in the proposal might 
necessitate a change in our opinion as to the legal require-
ments. Hence, if the Commissioner deems it necessary to the 
effective exercise of his supervisory authority, it may be 
appropriate for the Commissioner to undertake investigative 
measures which will satisfy him as to the existence of the 
factual circumstances upon which this opinion is predicated. 

Before concluding, one further comment is pertinent. We 
note that the proposal presented for our review contemplates 
that the proposed establishment of a bank holding company 
and the stock transfer aspects of the proposed merger will 
be submitted for review and approval by the Federal Reserve 
Board and the Securities and Exchange Commission, respectively. 
While we note the necessity of such procedure, it should be 
recognized that these aspects of the proposal are beyond the 
scope of our review. 

In summary, therefore, it is our opinion that the merger of 
a general business corporation, organized under the laws of 
Kansas, into a state-chartered bank in Kansas is not subject 



to special statutory regulation under the State Banking Code 
or other banking statutes. Hence, pursuant to K.S.A. 17-6001(c), 
such merger may be accomplished in accordance with the Kansas 
General Corporation Code, as long as the surviving bank does 
not acquire any assets or succeed to any business activities 
which are impermissible for state banks. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY,  GENERAL OF KANSAS 

W. Robert Alderson 
First Deputy Attorney General 
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