
March 4, 1983 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 83 -  27 

The Honorable Marvin W. Barkis 
State Representative, Fifteenth District 
Room 273-W, Statehouse 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	State Departments; Public Officers, Employees -- 
Civil Service -- Resignation from Service Upon 
Filing for Public Office 

Synopsis: Pursuant to K.S.A. 1982 Supp. 75-2953(2), an officer 
or employee in the state classified service is re-
quired to resign from the service upon filing as a 
candidate for a partisan public office (other than 
the office of county commissioner). However, as 
used in this statute, "public office" does not in-
clude the office of precinct committeeman or com-
mitteewoman, and an officer or employee in the 
state classified service is not precluded by 
this statute from being a candidate for such of-
fice or being appointed thereto. Cited herein: 
K.S.A. 1968 Supp. 25-221, K.S.A. 25-3801, 25-3901, 
25-3902, K.S.A. 1982 Supp. 75-2953. 

* 

Dear Representative Barkis: 

You have posed two questions regarding the applicability of 
K.S.A. 1982 Supp. 75-2953, which states: 

"(1) No officer, agent, clerk or employee of 
this state shall directly or indirectly use 
his or her authority or official influence to 
compel any officer or employee in the classi-
fied service to apply for membership in or 
become a member of any organization, or to pay 
or promise to pay any assessment, subscription 
or contribution, or to take part in any poli-
tical activity. Any person who violates any  



provisions of this section shall be guilty of  
a class C misdemeanor, and, upon conviction, 
shall be punished accordingly, and if any of-
ficer or employee in the classified service is 
found guilty of violating any provisions of 
this section, such officer or employee shall 
be automatically separated from the service. 

"(2) Any officer or employee in the state 
classified service shall resign from the ser-
vice upon filing as a candidate for public  
office unless the public office filed for is 
the office of county commissioner or is elected 
on a nonpartisan basis." (Emphasis added.) 

First, you have asked whether this statute precludes an em-
ployee in the classified service under the state civil service 
system "from running as a candidate for precinct committeeman 
or committeewoman of a political party." In light of the fore-
going statute's requirement that a classified employee "resign 
from the service upon filing as a candidate for public office," 
the issue is whether the position of precinct committeeman or 
committeewoman is a public office. 

As you noted in your letter of request, Attorney General 
Kent Frizzell issued a letter opinion dated February 21, 
1969, which addressed this issue. VI Op. Att'y Gen. 656. 
Specifically, that opinion considered whether the county 
chairman of a political party was a public officer. In con-
cluding that this position was not a public office, Attorney 
General Frizzell considered K.S.A. 1968 Supp. 25-221 (repealed, 
L. 1972, ch. 129, §12, and superseded by K.S.A. 25-3801), which 
provided for the selection and duties of a county chairman 
of a political party, and the position was analyzed with 
reference to the necessary elements of a public office, which 
were identified in the opinion, as follows: 

"(1) the office must be created by the consti-
tution or legislature of the state or created 
by fa] municipality or other body through au-
thority conferred by the legislature; (2) the 
position must possess a delegation of a por-
tion of the sovereign power of government, to 
be exercised for the benefit of the public; 
(3) the powers conferred, and the duties to 
be discharged, must be defined, directly or 
impliedly, by the legislature or through legis-
lative authority; (4) the duties must be per-
formed independently and without control of a 
superior power, other than the law, unless 
they be those of an inferior or subordinate 



office, created or authorized by the legis-
lature, and by it placed under the general 
control of a superior officer or body; (5) 
and the position must have some permanency 
and continuity, and not be only temporary or 
occasional. See Jagger v. Green, 90 Kan. 153, 
158-159 (1913); Jones v. Botkin, 92 Kan. 242, 
246-247 (1914); Miller v. Ottawa Co. Commis-
sioners, 146 Kan. 481, 484, 485 (1937)." VI 
Op. Att'y Gen. at 656-657. 

Because the position of county chairman created by K.S.A. 1968 
Supp. 25-221 was not delegated any portion of the sovereign 
power of government, an essential element of a public office, 
the opinion concluded that it was not a public office, but 
was only a "representative of an unincorporated organization 
for the purposes of providing or nominating candidates for 
public office." Id. at 657. 

Subsequently, as you also noted, Attorney General Curt Schneider 
issued a formal opinion in 1975 (Attorney General Opinion No. 
75-193), stating that an elected precinct committeeperson 
was an elected governmental official ineligible to serve on 
the charter commission. This opinion relied on K.S.A. 25-3901 
et seq., providing inter alia for the filling of vacancies 
in certain public offices. This statutory series was enacted 
in 1972 (L. 1972, ch. 129), subsequent to the issuance of the 
1969 opinion of Attorney General Frizzell. 

Noting that K.S.A. 25-3902 authorizes precinct committeeper-
sons to elect individuals to be appointed by the governor 
to fill vacancies in certain public offices, Attorney General 
Schneider stated: 

"In filling vacancies in public offices, 
clearly, the precinct committee members exer-
cise privileges and responsibilities which ex-
tend beyond internal party affairs and manage-
ment. Indeed, in filling vacancies in certain 
public offices, the party convention directly 
elects persons to fill those offices. The 
power to fill a public office is clearly the 
exercise of governmental power. It may be 
argued, of course, that in electing a person 
to fill a particular vacancy, party precinct 
committeepersons merely act as surrogates for 
the electorate at large, and that in that 
capacity, there [sic] are no more to be re-
garded as public officers than members of the 
electorate at large. The analogy does not 
hold, however. An elector is qualified to 
vote if he or she satisfies the constitutional 



qualifications for suffrage, and establishes 
that satisfaction by registration. A precinct 
committeeperson is qualified to vote for per-
sons to fill vacancies in certain public of-
fices precisely because of the position that 
person holds, i.e., as a precinct committee-
person. There is thus vested in those com-
mitteepersons, by virtue of their election as 
committeepersons, the exercise of a measure 
of governmental power, i.e., the power to se-
lect and elect persons to fill vacancies in 
certain public offices." Id. at p. 6. 

In reviewing the conclusions reached in these opinions, we 
have considered the decisions of our appellate courts and 
have found no Kansas case precisely on point. Hence, we have 
turned to the decisions of other jurisdictions, which indi-
cate that the general rule is that "the members of a politi-
cal committee belonging to one party are not public officers, 
although the legislature may consider it expedient to regu-
late by statute the election and conduct of members of such 
committee." (Footnote omitted.) 63 Am.Jur. 2d Public Offi- 
cers and Employees §22. See, also, Attorney General v. Drohan, 
48 N.E. 279 (Mass. 1897); McLendon v. Everett, 55 S.E.2d 119 
(Ga. 1949); State v. Bivens, 149 S.E.2d 284 (W. Va. 1966); 
and Capron v. Mandel, 241 A.2d 892 (Md. 1968). 

However, we also note that this rule has enjoyed general accept-
ance under the circumstances considered in Attorney General 
Frizzell's opinion in 1969, i.e., where political committees 
or the members thereof have not been statutorily invested 
with powers and duties respecting the nomination or selection 
of persons to fill vacancies in public offices. Where the 
duties of such officers are confined to the party to which 
they belong, the statutory regulation of the election and 
conduct of political committees does not make the members of 
these committees public officers. Attorney General v. Drohan, 
supra at 281. "'[I]n the absence of statute covering the 
matter, committees of any political party, in acting for the  
party's interests, are not acting as officers of the state."' 
(Emphasis added.) State v. Bivens, supra at 290 (quoting 29 
C.J.S. Elections §85). 

On the other hand, where the legislature has not only regu-
lated the election and conduct of political committees, but 
also has vested these committees with governmental powers and 
duties, we find a split of authority. For example, in State  
ex rel. Hayes v. Jennings, 182 N.E.2d 546 (Ohio 1962), it 
was held that "[t]he statute authorizing [a] county central 
committee to fill vacancies in specified offices when the last 
occupant was affiliated with [the] same political party made 
central committeemen public 'officers'." Id. at Syl. Vl. 



This decision has been followed by other Ohio courts. See, 
e.g., State ex rel. Moss v. Franklin Cty. Bd., etc., 432 N.E. 
2d 210 (Ohio Ct. of App. 1980). In State v. De Maioribus, 
224 N.E.2d 353 (Ohio Ct. of App. 1967), the Court of Appeals 
of Ohio recognized the general rule that political party 
committeemen are not public officers, even though there may 
be statutory regulation of the election and conduct of politi-
cal committees, but it adhered to the Jennings decision that 
"the committeemen were made public officers by virtue of the 
grant to them of certain powers to be exercised by them in 
the office they held." Id. at 355. 

In contrast, other courts have found that the mere grant of 
certain governmental functions to a political committee or 
an officer of a political party is insufficient to make such 
officer or a member of such political committee a public of-
fice. For example, in State v. Bivens, supra, the Supreme 
Court of Appeals of West Virginia adhered to the general rule 
in holding that members of a county executive committee of a 
political party were not public officers, even though such 
executive committee was statutorily vested with the duty of 
selecting persons to be appointed by the county court as 
election board officers. Id. at 291. In reaching this deci-
sion, the court cited and quoted in part an Illinois case, as 
follows: 

"In People ex rel. Kell v. Kramer, 328 Ill. 
612, 160 N.E. 60, the court held that 'Poli-
tical party committeemen are not public of-
ficers, not being required to give bond or 
take oath, and do not represent the public 
at large or exercise any of the sovereign 
powers of the state but represent and are 
accountable only to members of political par-
ties.'" Id. 

Thus, in light of this division of authority, it is difficult 
to determine as a general proposition whether precinct com-
mitteemen and committeewomen in Kansas are public officers, 
to the extent they exercise governmental powers in the fill-
ing of vacancies in public offices under K.S.A. 25-3901 et 
seq. However, we think it unnecessary to determine this 
matter as a general proposition in order to respond to your 
inquiry, because we note that subsection (1) of K.S.A. 1982 
Supp. 75-2953 provides that "[a]ny person who violates any 
provisions of this section shall be guilty of a class C mis-
demeanor" (emphasis added), making the statute penal in na-
ture. A general rule of construction requires statutes 
which are penal in nature to be strictly construed in favor 
of persons sought to be subjected to their operation. State  
v. Howard, 221 Kan. 51 (1976). This rule means that ordinary 



words are to be given their ordinary meaning and not read to 
add or to subtract from the language as stated. State v.  
Conner,  4 Kan. App. 2d 207 (1980). 

Although we do not preclude the possibility that precinct 
committeemen and committeewomen may be regarded as public 
officers under appropriate circumstances, it is our opinion 
that, in light of the penal nature of K.S.A. 1982 Supp. 
75-2953 and the rule of strict construction appropriate to 
such statutes, precinct committeemen and committeewomen are 
not public officers within the contemplation of this statute. 
We cannot say, as a matter of law, that the ordinary meaning 
of "public office," as used in K.S.A. 1982 Supp. 75-2953, 
includes precinct committeeman or committeewoman within its 
scope, or that a person sought to be subjected to this statute's 
sanctions would readily discern such meaning. As noted in 
State v. Logan,  198 Kan. 211 (1967): "A penal statute should 
not be read so as to add that which is not readily found 
therein, or to read out what, as a matter of ordinary language, 
is in it." Id. at 213. 

Accordingly, we have no hesitation in concluding that, as a 
matter of ordinary language, "public office" would not include 
a precinct committeeman or committeewoman. Certainly, we 
believe the ordinary meaning to be ascribed "precinct committee-
man" or "precinct committeewoman" would not, in accordance 
with the general rule of authority, contemplate that persons 
holding such positions are public officers. To the contrary, 
these persons are ordinarily regarded only as having duties 
to their particular political party. Hence, it is our opinion 
that for purposes of K.S.A. 1982 Supp. 75-2953(2), the term 
"public office" does not include a precinct committeeman or 
committeewoman. We reiterate, however, that our conclusion 
regarding the construction of this statute does not foreclose 
the possibility that, under other circumstances and other 
statutory provisions, precinct committeepersons may be con-
sidered public officers. 

You also have asked whether this statute precludes a classi-
fied state employee from accepting an appointment to fill a 
vacancy in a precinct committee position pursuant to K.S.A. 
25-3801. As previously discussed, K.S.A. 1982 Supp. 75-2953(2) 
requires an officer or employee in the state classified ser-
vice to "resign from the service upon filing as a candidate 
for public office." Since we have concluded, in responding 
to your first question, that the term "public office" in this 
statute does not include a precinct committeeman or committee-
woman, we believe such conclusion compels a negative response 
to your second question, as well. 

Moreover, in light of the strict construction required of this 
statute because of its penal nature, we also note that the 
provisions of subsection (2) of this statute are directed 



only toward "filing as a candidate" for an office elected on 
a partisan basis. The plain language of the statute is con-
fined to this situation. It does not address the appointment 
of a classified employee to public office. Apparently, the 
only evil sought to be remedied by this statute is a classi-
fied employee's candidacy for a partisan public office (other 
than the office of county commissioner). 

Thus, it is our opinion that K.S.A. 1982 Supp. 75-2953 does 
not preclude an employee in the state's classified service 
from being appointed to the office of precinct committeeman 
or committeewoman. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

W. Robert Alderson 
First Deputy Attorney General 
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