
November 15, 1982 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 82- 245 

Michael D. Pepoon, Esq. 
117 South Pearl 
P. 0. Box E 
Paola, Kansas 66071 

Re: 
	Counties and County Officers -- Ambulance Service -- 

Obligations of County Providing County-wide Ambu-
lance Service 

Synopsis: K.S.A. 19-261 authorizes a county to provide am- 
bulance service at public expense within such 
county, except in areas where adequate ambulance 
service is already being provided. 

The geographical area served by any ambulance ser-
vice need not follow the boundaries of any particu-
lar taxing district. However, absent an effective 
interlocal agreement executed pursuant to K.S.A. 
12-2001 et seq., there is no apparent authority 
for a taxing district to provide ambulance service 
beyond its boundaries. 

The board of county commissioners is responsible 
for determining whether a county-financed ambulance 
service will serve any particular area of the 
county. If an entire county receives adequate 
ambulance service from the county-financed ambu-
lance service, the county is precluded from reim-
bursing any taxing district that provides a dupli-
cate service. 

An effective interlocal agreement entered into 
pursuant to K.S.A. 12-2901 et seq.  would serve to 
minimize and/or indemnify Miami County's civil 
liability exposure arising from the operation of 
an ambulance service pursuant to contract. Cited 
herein: K.S.A. 12-2901, 19-261. 



Dear Mr. Pepoon: 

As retained counsel for the Board of County Commissioners of 
Miami County you pose a number of questions regarding ambu-
lance service in Miami County and Attorney General Opinion 
No. 82-40. In Attorney General Opinion No. 82-40 it was de-
termined that K.S.A. 19-261 authorizes a county to provide 
ambulance service within such county, except where adequate 
ambulance service is already provided. The opinion also 
cited K.S.A. 19-261 for the proposition that any taxing dis-
trict which provides ambulance service within the county must 
be reimbursed for same with its proportionate share of the 
county general fund budgeted for ambulance service. We 
understand that the Spring Hill Rural Volunteer Fire Depart-
ment, Inc., located in Johnson County, has provided ambulance 
service to a portion of northern Miami County since 1967. 
The present dispute involves whether Miami County is obli-
gated to reimburse the Spring Hill Rural Volunteer Fire De-
partment, Inc., for ambulance services. 

Your first inquiry states: 

"Would it have any bearing on your opinion 
[Attorney General Opinion No. 82-40] and in 
your interpretation of K.S.A. 19-261 if Miami 
County was providing ambulance service to the 
northern portion of Miami County prior to this 
area being serviced by the Spring Hill Rural 
Volunteer Fire Department? There is some 
question before the Commissioners as to which 
ambulance service began servicing the area 
initially and the adequacy of each respective 
service during this period of time." 

As previously stated, K.S.A. 19-261 authorizes a county to 
provide ambulance service at public expense within such 
county, except in areas where adequate ambulance service is 
already being provided. Therefore, if the board of county 
commissioners authorized ambulance service for the northern 
portion of Miami County, such authorization requires a deter-
mination by the county commission that the northern portion 
of the county was not then receiving adequate ambulance ser-
vice. The issue of which ambulance service commenced serving 
the subject area first is not germane to the county commis-
sion's duties and responsibilities under K.S.A. 19-261 et 
seq. Rather, the issue that must be resolved is whether the 
subject area was being adequately served at the time the 
board of county commissioners authorized the county-financed 
ambulance service in such area. If adequate ambulance ser-
vice was being provided to the subject area by an entity not 
dependent on a county subsidy, the board of county commissioners 



would not be authorized to establish and maintain a county-
financed ambulance service to cover the identical area. See 
Robinson v. Board of County Commissioners, 210 Kan. 684, 691 
(1972). 

Your second inquiry states: 

"Secondly, K.S.A. 19-261 states that reimburse-
ment shall take place when adequate ambulance 
service is provided 'in any part of the county.' 
Does the area which is receiving the service 
have to be defined in any manner? Does it 
have to be a taxing district, township, or 
some other appropriately described area? Does 
it matter if several ambulance services are 
providing assistance to a 'part' of the County? 
Who within this part of the county determines 
which ambulance service should be provided and 
should this decision be resolved through an 
electoral process?" 

It is our considered opinion that the area served by any 
ambulance service need not follow the boundaries of a taxing 
district. However, as stated in Attorney General Opinion No. 
82-40, there is doubt regarding the statutory authority of a 
taxing district to provide ambulance service beyond its boun-
daries absent an effective interlocal agreement entered into 
pursuant to K.S.A. 12-2901 et seq. 

In response to your inquiry regarding multiple ambulance ser-
vices providing service to the same part of the county, we 
direct attention to Robinson v. Board of County Commissioners, 
supra. There, the Court cited the provision of K.S.A. 19-261 
which states: "The board of county commissioners shall not 
provide ambulance service under the provisions of this act 
in any part of the county which receives adequate ambulance 
service . . . ," and construes the purpose thereof to 

"provide relief from double taxation to resi-
dents of a city, fire district, hospital dis-
trict or other taxing subdivision which is 
already furnishing adequate ambulance service 
at public expense. The county is not to in-
vade those areas with its service, and is to 
reimburse such a taxing subdivision its pro 
rata share of the county-wide taxes levied by 
the county for ambulance service." Id. at 
689. 

The legislative intent, as articulated in the above-quoted 
portion of Robinson, is to preclude multiple publicly-financed 
ambulance services operating in the same area. 



Regarding who is responsible for determining which ambulance 
service will serve a particular area, we note that K.S.A. 
19-261 vests the board of county commissioners with the au-
thority to determine whether a county-financed ambulance 
service will operate in any particular area. See, also, 
Robinson, supra  at 689-691. We find no authority for the 
proposition that an election be held to decide any issue 
relating to a county-financed ambulance service. 

Your third inquiry states: 

"Thirdly, if Miami County is currently, 
through the tax dollars of its citizens, pro-
viding an ambulance service from three cities 
within the county, and this service was ade-
quate to protect all of the citizens of the 
county, would this make a difference in whe-
ther such reimbursement should take place? 
Can there be an unlimited number of ambulance 
services within the county operated by other 
taxing districts from various counties, with 
each district receiving its proportionate 
share of Miami County tax dollars?" 

In responding to the first part of this question, we note 
that K.S.A. 19-261 provides, in part: 

"The board of county commissioners shall not 
provide ambulance service under the provisions 
of this act in any part of the county which 
receives adequate ambulance service, but the 
county shall reimburse any taxing district 
which provides ambulance services to such dis-
trict with its proportionate share of the 
county general fund budgeted for ambulance 
services within the county." 

Here, it is appropriate to reiterate the previously-quoted 
excerpt from Robinson, supra,  which construed the foregoing 
provisions of 19-261, as having the purpose of providing 

"relief from double taxation to residents of 
a city, fire district, hospital district or 
other taxing subdivision which is already fur-
nishing adequate ambulance service  at public  
expense.  The county is not to invade those 
areas with its service, and is to reimburse 
such a taxing subdivision  its pro rata share 
of the county-wide taxes levied by the county 
for ambulance service." (Emphasis added.) 
210 Kan. at 689. 



From this interpretation, it may be concluded that, when a 
board of county commissioners determines to provide ambulance 
service within the county: (1) the county may not provide 
such service in any area of the county where adequate ambu-
lance already is being furnished  by a taxing subdivision at 
public expense; and (2) the county is required to reimburse 
a taxing subdivision which is already furnishing adequate am-
bulance service at public expense  with its proportionate share 
of the county's budget for ambulance services. 

In light of these conclusions, we have determined that, in 
answer to your specific question, the adequacy of the ambu-
lance service currently provided by the county has no bearing 
upon the county's obligation under K.S.A. 19-261 to reimburse 
other taxing districts. In our judgment, the only considera-
tions are (1) whether the taxing district was providing ambu-
lance service at public expense within the county at the time 
the county began providing county-financed ambulance service 
and (2) whether the ambulance service being provided by such 
a taxing district is adequate. 

Accordingly, in our opinion, a county is not required to re-
imburse a taxing district which was not providing adequate 
ambulance service at public expense within the county at the 
time the county began furnishing county-financed ambulance 
service. And as noted above, the determination of the ade-
quacy of ambulance service being provided by any such taxing 
district rests in the sound discretion of the board of county 
commissioners. Thus, even though a taxing district is pro-
viding ambulance service within the county at public expense 
at the time the county begins furnishing such service, the 
county is neither precluded from duplicating such service nor 
required to reimburse such taxing subdivision, unless the 
county determines the service being provided by such taxing 
subdivision is adequate. 

In response to your question whether Miami County must reim-
burse "an unlimited number of ambulance services . . . oper-
ated by other taxing districts from other counties," we again 
note that absent an interlocal agreement executed pursuant 
to K.S.A. 12-2901 et seq., no statutory authority exists for 
a taxing district to provide ambulance service beyond its 
boundaries. If such service is provided it would be incum-
bent on such taxing district to demonstrate the explicit 
authority (statutory, contractual or other) in order to be 
reimbursed. Arguably, the taxing district could show that 
the beneficiary county knowingly acquiesced in the provision 
of such service and that reimbursement is thereby authorized. 
However, this is essentially a factual matter that is beyond 
the scope of this opinion. 



Your next inquiry states: 

"As far as I have been able to determine from 
my research there has been no case law inter-
preting K.S.A. 19-261. In your opinion with 
regard to interpreting this statute has there 
been any research or do you have an opinion as 
to what the intent of the legislature was in 
drafting the statute?" 

The only case law construing K.S.A. 19-261 et seq.,  that we 
are cognizant of is Robinson, supra.  Additionally, this 
office has issued numerous opinions construing K.S.A. 19-261 
et seq.  However, in regard to your opinion request, we be-
lieve that Robinson  is the controlling authority. 

Finally, you inquire: 

"In your opinion [No. 82-40] you state that 
if a county has decided to offer ambulance 
service, the county has a duty to provide am-
bulance service to all parts of the county or 
to enter into an agreement whereby such ser-
vices are provided. Will such an agreement 
with another taxing district legally protect 
the county from any neglect of duty with re-
spect to this 'part' of the county receiving 
ambulance service from another taxing district?" 

We are hesitant to discuss the efficacy of any contract which 
prescribes the rights, obligations and liabilities of the 
parties to an ambulance service agreement without the oppor-
tunity to review the contract. However, we observe that a 
properly drafted interlocal agreement could be executed which 
would serve to minimize or indemnify Miami County's civil 
liability exposure arising from the operation of an ambulance 
service pursuant to contract. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Robert Vinson Eye 
Assistant Attorney General 
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