
November 4, 1982 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 82-237 

John F. Thompson 
400 Shawnee 
P. 0. Box 69 
Leavenworth, Kansas 66048 

Re: 	Townships -- Cities Contained Therein -- Change 
From Third-Class to Second-Class; Effect on Town-
ship's Authority 

Synopsis: Pursuant to K.S.A. 15-104, third-class cities are 
included within the corporate limits of the town-
ships in which they are situated. However, once 
a city becomes a second-class city, it no longer' 
is so included. As a result, the township is 
without the authority to levy taxes on personal 
property located in the city. Further, any town-
ship officer who resides in the city vacates his 
or her office by virtue of K.S.A. 80-202, which 
requires such officers to reside within the town-
ship. Cited herein: K.S.A. 15-104, 25-1606, 
80-202, 80-1404, 80-1545, 80-1605, Kansas Consti-
tution, Article 5, §1. 

Dear Mr. Thompson: 

As attorney for Delaware Township in Leavenworth County, Kansas 
you request our opinion on two questions concerning the status 
of the City of Lansing with regards to the township. Speci-
fically, you inform us that, prior to July 1, 1982, Lansing 
was a city of the third class. The township levied taxes 
on property within the corporate limits of the city for town-
ship services such as fire protection and water supply. As 
the city is now of the second-class, however, questions have 
been raised concerning the continuing ability of the town-
ship to so act. Additionally, you inquire concerning the 
status of two of the township officers whose residences are 
located in the city. 



As to the effect of the change from a third class to a second 
class city on the authority of the township, there exist both 
statutory and case law authority which are directly on point. 
Initially, it should be noted that K.S.A. 15-104 states: 

- Cities regulated and governed by this act 
[concerning third-class cities] shall be and 
remain a part of the corporate limits of the 
townships in which the same are situated." 

That this statute authorizes the taxation by a township of 
property within a third-class city was decided by Jackson  
Township v. Wood, 55 Kan. 628 (1895). 

Such is not the case, however, for first and second-class 
cities. K.S.A. 80-1404 provides: 

"No city of the first or second class shall  
be included within the corporate limits of  
any township. In the event any city of the 
first or second class has designated no ward 
or wards, the entire territory of such city 
shall be one ward until such city is divided 
into additional wards as provided by law." 
(Emphasis added.) 

This statute, originally enacted in 1368, was upheld as con-
stitutional in the early case of Borton v. Buck, 8 Kan. 302 
(1871). There, the court held that when the city of Emporia 
achieved second class city status, it no longer was a part of 
Emporia Township. The same result was reached in State ex  
rel. v. Parry, 52 Kan. 1 (1894) and in Jackson Township v.  
Wood, supra. In the latter, the exclusion of such cities for 
taxation purposes was also declared. 

Accordingly, in view of the above statute and the numerous 
cases which apply it, it is our opinion that Delaware Township 
no longer contains the City of Lansing within its corporate 
limits for any purpose, including that of taxation. Should 
the city and township wish to continue working together on 
fire protection services, statutes exist which would autho-
rize such joint ventures. See, e.g., K.S.A. 80-1545 (con-
tracts between township fire districts and cities) and K.S.A. 
12-2901 et seq. (intergovernmental agreements). The same 
is true for the sale of water. K.S.A. 80-1605. 

Your second inquiry concerns the effect of the change in 
Lansing's status upon two of the township officers, who live 
within the city limits. In that the city is no longer a 
part of the township, you wish to know what effect, if any, 
this change has on their continued ability to hold office. 
In our opinion, K.S.A. 80-202 is directly applicable, to-wit: 



"Every person elected to the office of trus-
tee, clerk or treasurer of any township, or 
road overseer of any road district, shall be  
an elector of said township or road district 
at the time of his or her election, and shall 
within twenty (20) days after being notified 
of his or her election take and subscribe the 
oath of office prescribed by law, and shall 
forthwith cause such oath to be filed in the 
office of the county clerk of his or her 
county; and in case any of such officers shall  
become nonresidents of their respective town-
ships or road districts, their offices shall  
at once become vacant." (Emphasis added.) 

While the statute may have been enacted for the primary pur-
pose of dealing with persons who physically move from a town-
ship, the language used is applicable here, where the township 
in effect moved away from the officers. However, the end 
result is the same, leaving the two officers no longer resi-
dents of the township and so no longer qualified electors. 
Kan. Const. Art. 5, Sec. 1. Therefore, the effect of K.S.A. 
80-202 is to remove the two affected individuals from their 
offices as of July 1, 1982, although their actions since that 
time have been valid as de facto officers, their successors 
having not been appointed by the county commission pursuant 
to K.S.A. 25-1606. 

In conclusion, pursuant to K.S.A. 15-104, third-class cities 
are included within the corporate limits of the townships in 
which they are situated. However, once a city becomes a 
second-class city, it no longer is so included. As a result, 
the township is without the authority to levy taxes on per-
sonal property located in the city. Further, any township 
officer who resides in the city vacates his or her office 
by virtue of K.S.A. 80-202, which requires such officers to 
reside within the township. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Jeffrey S. Southard 
Assistant Attorney General 
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