
October 21, 1982 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 82- 223 

Dr. Merle R. Bolton 
Commissioner of Education 
State Department of Education 
120 East Tenth Street 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Schools--Community Colleges--Change of Residence; 
Effect on Out-District Tuition Liability 

Synopsis: K.S.A. 71-401 concerns only a person who is a 
resident of a county in which there is located 
the principal campus of the community college 
in which the person is enrolled, but who has not 
been a resident of that county for six months 
or more. 

K.S.A. 71-401 creates an exception to the general 
rule that out-district tuition is not paid for 
a person enrolling in a community college whose 
current residence is in the county in which the 
principal campus of the community college is located. 
The statute evidences a legislative intent that if 
a person enrolls in a community college located in 
the county of such person's residence, but such 
residence has not been established for at least six 
months prior to such enrollment, then the current 
residence of the person is to be ignored, and 
reference made to the former residence of the person 
for the purpose of determining whether out-district 
tuition is to be charged for said person. Cited 
herein: K.S.A. 1981 Supp. 71-301 (as amended by 
L. 1982, ch. 282, §1), K.S.A. 71-304, 71-305, 
71-401, 71-406. 

* 



Dear Dr. Bolton: 

You seek our assistance in construing the provisions of K.S.A. 
71-401. 

In essence, you ask two questions concerning this statute. 
First, you ask whether this statute has any effect on the 
payment of out-district tuition when a person changes residence 
from a Kansas county in which there is not located a community 
college to another Kansas county in which there is not located 
a community college. Second, you ask whether out-district tuition 
is to be charged for persons enrolled in a community college who 
are residents of the county in which the community college is 
located, but who have not been residents of that county for six 
months prior to enrolling in the community college. 

We believe the answers to both inquiries are contained in the 
language of K.S.A. 71-401, which, in part, provides: 

"Persons enrolling in a community college 
who . . . have not been residents of the 
county in which is located the principal  
campus of such community college for six (6)  
months prior to enrollment for any term or  
session are nonresidents of such community 
college district for . . . out-district tuition 
. . . purposes." (Emphasis added.) 

In our judgment, the language emphasized above clearly identifies 
the persons to whom this statute relates. This provision concerns 
only enrollees who are residents of a county in which there is 
located the principal campus of a community college, but who have 
not been residents of that county for six months or more. Thus, 
this statute does not affect the payment of out-district tuition 
in regard to any person whose residence is outside a county in 
which there is located a community college. The county of such 
person's residence is required to pay out-district tuition based 
upon the person's enrollment in the community college, under the 
provisions of K.S.A. 1981 Supp. 71-301, as amended by L. 1982, 
ch. 282, §1. Hence, in answer to your first inquiry, we conclude 
that K.S.A. 71-401 does not have any effect on the payment of 
out-district tuition for persons who change residence from one 
Kansas county to another Kansas county, and neither county has 
located therein the principal campus of a community college. The 
county in which the person is a resident is required to pay out-
district tuition, if the person enrolls in a community college. 
The county, not having a community college which is the legal 
residence of a particular person, must be determined by the 
facts of each case. See K.S.A. 71-402, 77-201 Twenty-third, 
and Kan. Att'y Gen. Op. Nos. 80-230 and 76-51. 

On the other hand, if a person changes residence from a Kansas 
county, in which there is not located the principal campus of 



a community college, to a Kansas county, in which there is 
located the principal campus of a community college, and the 
person enrolls in the community college of the county in which 
he or she currently resides, but such residence has not been 
established for at least six months prior to the person's 
enrollment in the community college, then the provisions of 
K.S.A. 71-401 are applicable. Under those provisions, such 
person is declared to be a nonresident of the community college 
district "for out-district state aid entitlement [and] out-
district tuition . . . purposes." (Emphasis added.) 

It is apparent from this language that the legislature intended 
that out-district tuition would be paid for persons who have 
been residents of a community college district for only the brief 
period of time specified in K.S.A. 71-401, and since out-district 
tuition is payable only by those counties in which a community 
college is not located, it also is apparent that the legislature 
intended that the residence of such a person be deemed to be in 
some place other than the county of the person's recently-established 
residence. We believe the legislature intended that reference be 
made to such person's former residence for the purpose of deter-
mining whether out-district tuition is to be charged. This, in 
our judgment, is the only reasonable interpretation of the provisions 
of this statute. Therefore, if the former residence of a person 
described in K.S.A. 71-401 was outside the state of Kansas, no 
out-district tuition would be charged, but the student would pay 
out-of-state student tuition. See K.S.A. 71-406. If the former 
residence of such a person was a Kansas county, in which there is 
located the principal campus of a community college, then no 
out-district tuition could be charged, unless certain conditions 
existed. See K.S.A. 71-304 and 71-305. However, if the former 
residence of such a person was in a Kansas county in which there 
is not located the principal campus of a community college, then 
the county of former residence would be required to pay out-district 
tuition for the student. K.S.A. 1981 Supp. 71-301, as amended by 
L. 1982, ch. 282, §1. 

Thus, we believe K.S.A. 71-401 creates an exception to the 
general rule that out-district tuition is not paid for a student 
whose current residence is in the county in which is located 
the principal campus of the community college in which the 
student is enrolled. The statute evidences a legislative intent 
that if a person enrolls in a community college located in the 
county of such person's residence, but such residence has not 
been established for a least six months prior to such enrollment, 
then the current residence of the person is to be ignored, and 



reference made to the former residence of the person for the 
purpose of determining whether out-district tuition is to be 
charged for said person. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

 Rodney J. Bieker 
Assistant Attorney General 
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