
December 14, 1981 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 81- 276 

Mr. Bruce A. Hertel 
Ellis County Sheriff 
Law Enforcement Center 
Hays, Kansas 67601 

Re: 	State Departments; Public Officers, Employees -- 
Public Employer-Employee Relations -- Collective 
Bargaining With Sheriff's Employees 

Synopsis: The board of county commissioners is the proper 
governing body and the county is the public em-
ployer for sheriff's department employees for the 
purposes of the Kansas Public Employer-Employee 
Relations Act. Participation by the sheriff is 
not necessary to effect a valid memorandum of agree-
ment between the county commission and the sheriff's 
employees organization, and such an agreement is 
binding except where it is limited by K.S.A. 
75-4330. Any such agreement may not affect the 
sheriff's statutory rights of appointment and 
revocation pursuant to K.S.A. 19-803 and 19-805. 
Cited herein: K.S.A. 19-803, 19-805, K.S.A. 1980 
Supp. 19-805a, K.S.A. 75-4321, 75-4322, 75-4327, 
75-4329, 75-4330, 75-4331, and Kan. Const. Art. 
15, §2. 

Dear Sheriff Hertel: 

You request the opinion of this office regarding your author-
ity in dealing with the Ellis County Sheriff's Department 
employees' union, Service Employees Union Local 513 AFL-CIO-CLC. 
Your specific questions are as follows: 

"1. Am I required to negotiate with the Sheriff's 
Department Union? 



"2. Is negotiating a union contract a duty of the 
Board of County Commissioners, the Sheriff, or 
both combined? 

3  Do I have to abide by, or am I bound by law, 
to a union contract signed by the Board of 
Ellis County Commissioners, if I did not nego-
tiate or sign the contract? 

"4. Are the Sheriff's statutory rights as set 
forth in K.S.A. 19-805 and 19-803, Deputy 
Sheriff and Undersheriff appointments, nego-
tiable items in the union contract? Such as 
setting procedure for filling vacancies and 
job openings, and the revocation of appoint-
ments." 

You also state that the Ellis County Board of County Commis-
sioners has elected to bring itself within the purview of 
the Public Employer-Employee Relations Act, K.S.A. 75-4321 
et seq. (hereinafter "the Act"). 

The questions posed here deal with one general subject and 
thus may be more easily answered after a discussion of the 
problems and relationships involved. Your specific questions 
will be answered after this general discussion. 

The Public Employer-Employee Relations Act provides the frame-
work for public employee organization and negotiations. It 
allows the governing bodies of public employers to sanction 
public employee organizations by electing to bring a govern-
mental unit within the Act. The legislative purpose of the 
Act is stated in K.S.A. 75-4321(b) as follows: 

"Subject to the provisions of subsection (c), 
it is the purpose of this act to obligate pub-
lic agencies, public employees and their rep-
resentatives to enter into discussions with 
affirmative willingness to resolve grievances 
and disputes relating to conditions of employ-
ment, acting_ within the framework of law. It 
is also the purpose of this act to promote the 
improvement of employer-employee relations 
within the various public agencies of the 
state and its political subdivisions by pro-
viding a uniform basis for recognizing the 
right of public employees to join organiza-
tions of their own choice, or to refrain from 
joining, and be represented by such organiza-
tions in their employment relations and deal-
ings with public agencies." 



Subsection (c) referred to above states as follows: 

"The governing body of any public employer, 
other than the state and its agencies, by a 
majority vote of all the members may elect 
to bring such public employer under the pro-
visions of this act, and upon such election 
the public employer and its employees shall 
be bound by its provisions from the date of 
such election. Once an election has been 
made to bring the public employer under the 
provisions of this act it continues in effect 
unless rescinded by a majority vote of all 
members of the governing body. No vote to 
rescind shall take effect until the termina-
tion of the next complete budget year follow-
ing such vote." 

Hence, the requirements of this Act only affect public em-
ployees and employers after the required election. 

"Public employee" and "public employer" are defined for the 
purposes of the Act by K.S.A. 75-4322 as follows: 

"(a) 'Public employee' means any person em-
ployed by any public agency, except those 
persons classed as supervisory employees, pro-
fessional employees of school districts, as 
defined by subsection (c) of K.S.A. 72-5413, 
elected and management officials, and confi-
dential employees. 

"(f) 'Public agency' or 'public employer' 
means every governmental subdivision, includ-
ing any county, township, city, school dis-
trict, special district, board, commission, 
or instrumentality or other similar unit whose 
governing body exercises similar governmental 
powers, and the state of Kansas and its state 
agencies." (Emphasis added.) 

A county is thus a public employer, and employees of the 
county are public employees except as excluded by definition. 
As noted, in order for the Act to be applicable to these gov-
ernmental units and their employees, the "governing body" must 
vote to operate under the Act. "Governing body" is defined 
by K.S.A. 75-4322(g) as follows: 



"(g) 'Governing body' means the legislative 
body, policy board or other authority of the 
public employer possessing legislative or 
policymaking responsibilities pursuant to the 
constitution or laws of this state." 

A board of county commissioners exercises the county's leg-
islative responsibilities pursuant to the laws of the state, 
and is thus the governing body for the county. Arguably, the 
sheriff could be said to be the proper governing body for the 
sheriff's department as the sheriff could be within the sta-
tutory language of "or other authority of the public employer." 
However, application of the doctrine of ejusdem generis, a 
commonly used rule of statutory construction, leads to a dif-
ferent construction. The doctrine, based on the latin phrase 
meaning of the same kind, class or nature, applies when inter-
preting the meaning of a statute containing a list of speci-
fic nouns, followed by words of a general nature and the spe-
cific words control over the general. See Stephens v.  
Van Arsdale, 227 Kan. 676, 684 (1980). Hence, the phrase 
"or other authority of the public employer," should be limited 
to include only those same kinds of governmental entities 
contained in the list preceding it. In this instance, a 
sheriff is an administrative officer and is not similar to 
a legislative body or policy board. Thus, in our opinion 
the county sheriff should not be considered a governing body 
for the purpose of this Act. 

Negotiations between the public employer and the employee 
organization under the Act are conducted by the "representa-
tive of the public agency" and the employee organization. 
Such negotiations occur after the public employer has recog-
nized the employee organization pursuant to K.S.A. 75-4327. 
The term "representative of the public agency" is defined by 
K.S.A. 75-4322(h), which states in pertinent part thus: 

"(h) 'Representative of the public agency' 
means the chief executive officer of the pub-
lic employer or his or her designee, except  
when the governing body provides otherwise, 
and except in the case of the state of Kansas 
and its state agencies. Such chief executive  
shall be for counties, the chairman of the  
board of county commissioners; for cities, the 
mayor, city manager or city superintendent; 
for school districts, the president of the 
board of education; and for other local units, 
such similar elected or appointed officer." 
(Emphasis added.) 



The negotiator for the public employer in this situation nor-
mally would be the chairman of the board of county commissioners, 
unless the board of commissioners provides otherwise. We note 
only that an obvious choice for an alternative or additional 
representative might be the county sheriff, as the sheriff is 
the person charged with the responsibility of managing the 
sheriff's department. 

The above analysis of the positions of the county and sheriff 
under the Act make it possible to answer your first two ques-
tions, which are phrased as follows: 

"1. Am I required to negotiate with the Sheriff's 
Department Union? 

"2. Is negotiating a union contract a duty of the 
Board of County Commissioners, the Sheriff, or 
both combined?" 

As the above analysis indicates, it is the duty of the repre-
sentative of the public agency to negotiate with an employee's . 

 organization. The sheriff is not required or authorized to 
do so, unless he has been appointed the representative of the 
public agency by the board of county comissioners; otherwise, 
the representative of the public agency is the chairman of 
the board of county commissioners. 

Your third question is as follows: 

3.  Do I have to abide by, or am I bound by law 
to a union contract signed by the Board of 
Ellis County Commissioners, if I did not 
negotiate or sign the contract?" 

As we noted above, the Act provides the framework within which 
public employer-public employee relations occur. K.S.A. 
75-4331 provides that agreements between representatives of 
the public agency and the recognized employee organization 
will be in the form of a memorandum of agreement. As a prac-
tical matter, such memoranda of agreement are incorporated 
into the employment contracts entered into between the county 
and the union employees. The Act does not require participa-
tion in the agreement process by persons other than the rep-
resentative of the public agency and the recognized employee 
organization. Nonparticipation in the agreement process by 
a sheriff does not work to void an agreement lawfully reached. 
Public officers such as a sheriff have only those powers ex-
pressly granted or clearly necessary to the effective exer-
cise of those powers expressly granted. See, State, ex rel., 
v. Younkins, 108 Kan. 684 (1921). Interference with lawful 



county contracts is not a power available to a sheriff under 
Kansas law. Where an agreement between the county commission 
and the employee's union is lawfully reached it must be fol-
lowed by the sheriff as he is without authority to do other-
wise. 

Your fourth question is: 

"4. Are the sheriff's statutory rights as 
set forth in K.S.A. 19-805 and 19-803, 
Deputy Sheriff and Undersheriff appoint- 
ments, negotiable items in the union con-
tract? Such as setting procedure for 
filling vacancies and job openings, and 
the revocation of appointments." 

K.S.A. 75-4330 limits the scope of a memorandum of agreement 
and provides in pertinent part thus: 

"(a) The scope of a memorandum of agreement 
may extend to all matters relating to condi-
tions of employment, except proposals relat-
ing to (1) any subject preempted by federal  
or state law or by a municipal ordinance 
passed under the provisions of section 5 of 
article 12 of the Kansas constitution, (2) 
public employee rights defined in K.S.A. 
75-4324, (3) public employer rights defined 
in K.S.A. 75-4326 . . . ." (Emphasis added.) 

Thus, agreements between the representative of the public 
agency and the recognized employee organization may not ex-
tend to matters preempted by state law. Any part of an agree-
ment preempted by Kansas law is void per K.S.A. 75-4330(a)(1). 
The limitations stated in K.S.A. 75-4330 are the only excep-
tions to compliance with agreements contemplated by the Act. 

Accordingly, we believe the matters about which you inquire 
are preempted by state law. Kansas law gives the sheriff cer- 
tain exclusive powers with regard to employees of the sheriff's 
department. These powers may be found in K.S.A. 19-803 and 
19-805 and K.S.A. 1980 Supp. 19-805a. These statutes allow 
the sheriff to appoint such undersheriffs and deputies as he 
thinks proper and to revoke these appointments at his pleasure. 
Revocation of appointments at the pleasure of the appointing 
authority is common in Kansas; the Kansas Constitution pro-
vides that the tenure of an office will be at the pleasure of 
the appointing authority unless otherwise provided. See Kan. 
Const., Art. 15, §2. Appointment "at the pleasure of" has 
been construed continuously as the power to revoke appoint-
ments without any need for a showing of "good cause." In 



Haney v. Cofran, 94 Kan. 332, (1915), the Kansas Court stated 
the following in upholding the summary discharge of a police-
man by the mayor: 

"If a policeman's tenure of office is not 
fixed by the legislature, and it is not so 
fixed unless controlled by the civil-service 
law, then he holds 'during the pleasure of 
the authority making the appointment.' There 
is nothing doubtful about that language. It 
is clear, imperative and to the point. So a 
policeman, being a public officer with no 
term fixed, holds his office at the pleasure 
of the authority appointing him." 

See also Ross v. City of Cedarville, 123 Kan. 344, (1927), 
and generally 56 Am.Jur.2d. Municipal Corporations, §333 
(1971) and 3 McQuillin, ,Municipal Corporations, §12.112, (3rd 
rev. ed. 1979). However, even in situations where "good 
cause" need not be shown in revoking an appointment, an 
appointment cannot be revoked for constitutionally impermis-
sible reasons such as consideration of race, sex, religion, 
age, national origin, ancestry, or for the exercise of first 
amendment rights. See Perry v. Sindermann, 408 U.S. 593, 33 
L.Ed.2d 570, 92 S.Ct. 2694 (1972). 

Because the powers of appointment and revocation of appoint-
ments of deputies and the undersheriff are under the exclu-
sive control of the sheriff and, thus, a subject preempted 
by Kansas law pursuant to K.S.A. 75-4330, the county commis- 
sion and employees' organization may not enter into a contract 
or memorandum of agreement which attempts to limit these 
powers. In short, these are not negotiable items as they 
are exempted from the memorandum of agreement as a matter of 
law. 

Of final note is the fact that your employees are required 
by K.S.A. 75-4327(f) to be in a separate employee bargaining 
unit as they are uniformed police employees. K.S.A. 75-4327(f) 
may also proscribe non-uniformed employees of your office 
from being involved in the same bargaining unit as uniformed 
employees. 

To summarize, you are not required or authorized to negotiate 
with the Sheriff's Department Union unless the board of county 
commissioners designates you as the "representative of the 
public agency." Negotiation of a union contract on behalf of 
the county is the duty of the "representative of the public 
agency," normally the chairman of the board of county commis-
sioners. The agreement reached between the Sheriff's Depart-
ment Union and the county commission is enforceable even 



though you did not participate, except where the agreement 
is limited by K.S.A. 75-4330. The sheriff's power as set 
forth by K.S.A. 19-803 and 19-805 may not be limited by any 
agreement between the county commission and the employees 
union as this is an area preempted by Kansas law. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Bratrie 
	

Smoot 
Depu 	ttorney General 

RTS:BJS:hle 
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