
December 8, 1981 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 81-  268 

Marci Francisco 
Mayor 
City of Lawrence 
6 East 6th 
Lawrence, Kansas 66044 

Re: 	State Departments; Public Officers, Employees -- 
Open Meetings Law -- Telephone Conversation; 
Public Access 

Synopsis: A private telephone conversation between a major-
ity of a quorum of a government body made for the 
purpose of discussing an item on the agenda of 
the body or general business of the body may con-
stitute a "meeting" within the meaning of the 
Kansas Open Meetings Act only where there is evi-
dence that the telephone conversation was "pre-
arranged." Such discussions may be lawfully con-
ducted by substantial compliance with the notice 
and access requirements of the Act. Cited herein: 
K.S.A. 75-4317, 75-4317a, K.S.A. 1980 Supp. 75-4318, 
L. 1981, ch. 344. 

* 

Dear Mayor Francisco: 

You inquire regarding the application of the Kansas Open 
Meetings Act, K.S.A. 75-4317 et seq., as amended by L. 1981, 
ch. 344 (hereinafter "Act"), to telephone conversations be-
tween members of the Lawrence City Commission. Specifically, 
you desire to know whether commissioners may discuss over 
the telephone "an item upcoming on the agenda" or "general 
city business." 

The Kansas Open Meetings Act applies to all legislative and 
administrative bodies of the state and its political or tax-
ing subdivisions receiving or expending and supported in whole 



or in part by public funds. K.S.A. 1980 Supp. 75-4318. It 
is undisputed that the Act applies to the Lawrence City Com-
mission, a body composed of five members with a three-member 
quorum requirement. Certainly, the commission members are 
free to discuss such matters, the only question is whether 
such discussions must be held in compliance with the Kansas 
Open Meetings Act. Hence, we must first determine, whether 
telephone conversations between members of the governing 
body such as you describe constitute "meetings" within the 
meaning of K.S.A. 75-4317a, which states: 

"As used in this act, 'meeting' means any pre-
arranged gathering or assembly by a majority 
of a quorum of the membership of a body or 
agency subject to this act for the purpose 
of discussing the business or affairs of the 
body or agency." 

Notably, the Kansas Open Meetings Act does not specifically 
address the question of public access to telephone conversa-
tions. Attention to this detail is lacking in most other 
state laws as well, although a few states have specifically 
included such communications. See Smoot and Clothier, Open  
Meetings Profile: The Prosecutor's View, 20 W.L.J. 241,260 
n. 137 (1981). 

However, in Kansas Attorney General Opinion No. 80-159, this 
office opined that the Act was applicable to telephone con-
ference calls of a township hospital board of trustees. 
Therein, we reasoned: 

"In view of the purposes of the Kansas Open 
Meetings Act and the liberal interpretation 
to which it is entitled, we can find no jus-
tification for reaching a conclusion that 
would restrict the word 'gathering' to include 
only face to face contacts. Indeed, it is 
the discussion among members of a governing 
body which is the real subject of the Act and 
related case law. It is, likewise, the dis-
cussion of public issues that is of interest 
to the public in general. 'Since such discus-
sion, as a matter of fact, can be held via the 
telephone we can only conclude that such dis-
cussion is within the ambit of the Open Meet-
ings Act even though the words of such discus- 
sions are uttered through an electronic device." 
Id. at 5. 



Subsequently, in Kansas Attorney General Opinion No. 80-173, 
we applied the same reasoning and concurring opinions of 
Attorneys General from other states to conference calls held 
by members of the State Finance Council. 

Hence, the location of the members of the governmental body 
or the electronic medium by which they converse about public 
business does not preclude application of the Act. However, 
in the question you pose, the factual circumstances add an 
additional factor in determining whether the telephone call 
is subject to the open meetings law. Although the gathering 
of two members of a five person body may constitute a major-
ity of a quorum, it must still be shown that the gathering 
was "prearranged." In the case of a conference call, the 
steps necessary to arrange such a call require some prior 
communication among the parties to establish the time of the 
call and the location of each member's telephone. Generally, 
a conference call requires some planning and organizing be-
yond the simple dialing of the telephone. Because your ques-
tion is written broadly enough to include a telephone call 
made by one member of the body to another without a previous 
plan to do so, we must consider whether the mere act of call- 
ing another member to discuss the business of the governmental 
body constitutes prearrangement. Unfortunately, there are no 
Kansas judicial decisions interpreting the meaning of the 
word "prearranged" in K.S.A. 75-4317a. 

Kansas authors and Attorneys General have concluded that the 
term means the opposite of "chance." See e.g., Tacha, The 
Kansas Open Meetings Act: Sunshine on the Sunflower State, 
25 Kan. L. Rev. 169, 181 (1977); Smoot and Clothier, supra  
at 259; Kan. Att'y Gen. Op. No. 79-200 at 4. Accord, regard-
ing Arkansas open meetings statute, Mayor of El Dorado v.  
El Dorado Broadcasting, 260 Ark. 821, 544 S.W. 2d 206 (1976). 
Where one member of a five person government body calls another 
member for the purpose of discussing business of the body, 
the verbal encounter and exchange of ideas, views or informa-
tion hardly could be said to have been accomplished by "chance." 
The caller's act of dialing the phone is an intentional act, 
which brings the two conversants together; the "gathering" 
was arranged by the person dialing the phone. The issue is 
whether this constitutes prearrangement within contemplation 
of the Act. 

It is a generally accepted rule of statutory construction 
that, absent some evidence of special usage, words used in a 
statute are to have their common and ordinary meaning. Web-
ster's Third New International Dictionary (Unabridged 1968) 
defines "prearrange" as "to arrange beforehand." Id. at 1783. 
Hence, the definition of "meeting" in the Act simply does not 
apply to any gathering, in person or over the telephone, which 



was not arranged beforehand. Thus, unlike the general rule 
regarding conference calls, we cannot say, as a matter of 
law, that the Act prohibits one member of a three or five 
person government body from telephoning another member to 
discuss the-public's business where there is no evidence 
that the telephone call was arranged beforehand. In other 
words, without evidence of prearrangement, private telephone 
communications between members of a governmental body are 
not per se violations of the Act. 

However, we must extend our discussion of this issue with 
words of advice and caution. It has long been the view of 
this office that when public officials, as members of offi-
cial public bodies, stage a gathering to discuss the public 
business such discussions are "public" under the Act. We do 
not believe the legislature intended mere technology to effec-
tively deny public access to the transaction of government 
business, and in our opinion, the use of a private telephone 
call to discuss and debate issues between members of a govern- 
ment body is clearly contrary to the spirit and, in some cases, 
the letter of the Kansas Open Meetings Act. Furthermore, we 
believe the Kansas courts will not sanction the use of such 
telephone calls where it effectively subverts the purposes of 
the Act. 

Yet, the facts of each case will be determinative of whether 
the existence of a "meeting" can be established, and your ques-
tion lacks the specificity to make categorical conclusions. 
Certainly, there is a variety of actions by the members of the 
governmental body which may constitute evidence of a prearranged 
meeting. To illustrate, where the telephone calls between 
members of the body for the in depth discussion of public 
issues have become a matter of custom or habit, establishing 
that any one of such calls was prearranged becomes easier. On 
the other hand, an isolated telephone call from one member to 
another to inquire merely as to the list of topics for an 
upcoming meeting seems to us beyond the scope of the Act. As 
a practical matter, demonstrating to a court of law that a 
telephone call was planned for the purpose of discussing the 
business or affairs of a government body may be a difficult, 
if not impossible, burden. Witnesses may be hard to find. 
However, we note that, with the enactment of 1981 House Bill 
No. 2103 (L. 1981, ch. 344), the burden of proof has been 
shifted to the governmental entity, which must now demonstrate 
"substantial compliance" with the Act. See, Olathe Hospital  
Foundation  Inc. v. Extendicare, Inc.,  217 Kan. 546, 539 P.2d 
1 (1975). 

In summary, it is our opinion that a private telephone con-
versation between a majority of a quorum of a government body 



made for the purpose of discussing an item on the agenda of 
the body or general business of the body may constitute a 
"meeting" within the meaning of the Kansas Open Meetings Act 
only where there is evidence that the telephone conversation 
was "prearranged." Such discussions may be lawfully conducted 
by substantial compliance with the notice and access require-
ments of the Act. 

Very truly yours !,  

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Bradley J. Smoot 
Deputy Attorney General 
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