
August 14, 1981 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 81-192 

The Honorable Jack H. Brier 
Secretary of State 
2nd Floor - Capitol 
BUILDING MAIL 

Re: 
	Elections -- Voting Machines and Electronic or 

Electromechanical Voting Systems -- Acquisition 
by Counties 

Synopsis: The provisions of K.S.A. 1980 Supp. 25-4401 et seq. 
 apply exclusively to the acquisition and use of 

electronic or electromechanical voting systems, 
whereas K.S.A. 25-1307 et seq. apply to the acqui-
sition and use of voting machines generally. The 
lever-type, automatic voting machine manufactured' 
by the AVM Corporation is not an electronic or 
electromechanical voting system, pursuant to the 
definition thereof in K.S.A. 1980 Supp. 25-4401(f); 
-nor has such machine been certified as such by the 
office of the secretary of state. Thus, such 
machines may not be acquired by a county without 
voter approval pursuant to K.S.A. 1980 Supp. 25-4403, 
but may be acquired only after voter approval in 
accordance with K.S.A. 25-1314. Cited herein: 
K.S.A. 25-1307, 25-1314, K.S.A. 1980 Supp. 25-4401, 
25-4403, 25-4404. 

Dear Secretary Brier: 

You have inquired whether the lever-type, automatic voting 
machine manufactured by the AVM Corporation is an electronic 
or electromechanical voting system, such that a county may 
acquire these voting machines in accordance with the provisions 
of Article 44 of Chapter 25 of Kansas Statutes Annotated. 



As you note in your request, there are two statutory sequences 
which authorize the acquisition of voting machines by counties, 
K.S.A. 25-1307 et seq. and K.S.A. 1980 Supp. 25-4401 et seq. 
The former series of statutes was first enacted in 1957 (L. 
1957, ch. 233), and all of the counties which have acquired 
voting machines to date (Johnson, Wyandotte, Sedgwick and 
Shawnee) have done so pursuant to these statutes. We also 
note that three of the four counties presently using voting 
machines utilize the AVM automatic voting machine. 

On the other hand, K.S.A. 1980 Supp. 25-4401 et seq. were 
first enacted in 1977 (L. 1977, ch. 129). These statutes 
authorize the acquisition and use of electronic or electro-
mechanical voting systems. In your letter of request, you 
suggest that the enactment of these statutes was in apparent 
response to technical advances which have resulted in "voting 
systems . . . which are based on punch card, or optical scan 
recorders and utilize data processing equipment as tabulators." 

While there are substantial similarities between these two 
acts, there also are important distinctions which have per-
tinence to your request. First, the provisions of K.S.A. 1980 
Supp. 25-4401 et seq. apply exclusively to the acquisition and 
use of electronic or electromechanical voting systems. Second, 
there is an important difference in the procedures prescribed 
by these acts for the acquisition of voting machines or sys-
tems. Pursuant to K.S.A. 25-1314, a board of county commis-
sioners must provide voting machines when the county's elec-
tors at a primary or general election have approved a propo-
sition to that effect, submitted either on the initiative of 
the board of county commissioners or as a result of a suffi-
cient petition of the county's electors. Absent such election, 
no authority exists under 25-1307 et seq. for the acquisition 
of voting machines. 

As originally enacted, nearly identical requirements were 
prescribed in K.S.A. 1980 Supp. 25-4401 et seq. However, in 
1980 the legislature amended these procedures (L. 1980, ch. 
115), so that K.S.A. 1980 Supp. 25-4403 now authorizes the 
acquisition of an electronic or electromechanical voting sys-
tem without the approval of the county's electors. Subsec-
tion (a) of that statute provides: 

"The board of county commissioners and the 
county election officer of any county may pro-
vide an electronic or electromechanical voting 
system to be used at voting places in the 
county at national, state, county, township, 
city and school primary and general elections 
and in question submitted elections." 



A referendum on this matter is required only when there is 
filed a sufficient petition requesting an election. K.S.A. 
1980 Supp. 25-4403(b). 

These distinctions are important here, because your request 
is prompted by the fact that the Board of County Commissioners 
and the County Election Officer of Riley County are investi-
gating the possibility of acquiring the lever-type, automatic 
voting machines manufactured by the AVM Corporation without 
approval of the county's electors pursuant to the provisions 
of K.S.A. 1980 Supp. 25-4401 et seq. In our judgment, how-
ever, Riley County may not proceed under these statutes to 
acquire such machines. 

First, it is to be noted that K.S.A. 1980 Supp. 25-4404 
requires the secretary of state to "approve the kinds and 
makes of electronic or electromechanical voting systems" prior 
to the use of any such system at any election; and under sub-
section (d) of K.S.A. 1980 Supp. 25-4403, a board of county 
commissioners and county election officer may adopt for use 
in their county only an "electronic or electromechanical voting 
system herein authorized and approved for use in the state." 
In this regard, you advise that no electronic or electrome-
chanical voting system has been approved by your office under 
these statutes. 

More importantly, though, we do not believe that the AVM auto-
matic voting machine meets the statutory requirements neces-
sary for such approval. Subsection (f) of K.S.A. 1980 Supp. 
25-4401 defines an electronic or electromechanical voting 
system as "a system of casting votes by use of marking devices  
and tabulating ballots employing automatic tabulating equip-
ment or data processing equipment." (Emphasis added.) Under 
subsection (g) of that statute, a marking device is defined, 
in part, as follows: 

"'Marking device' means either an apparatus 
in which ballots or ballot cards are inserted 
and used in connection-with a punch apparatus 
for the piercing of ballots by the voter or 
any approved device for marking a paper ballot  
with ink or other substance which will enable 
the ballot to be tabulated by means of auto-
matic tabulating equipment." (Emphasis added.) 

By reading these definitions in concert, it is apparent that 
an electronic or electromechanical voting system requires the 
use of some type of ballot. For this reason alone, the vot-
ing machine in question does not qualify as an electronic or 
electromechanical voting system. Along with your request you 
submitted an excerpt from Voting Systems, a multi-volume 



report prepared by the National Scientific Corporation under 
the authority of the Federal Election Commission Clearinghouse 
on Election Administration. The excerpt you provided is 
taken from Volume 1 of this report, "Recommended Procurement 
Procedures and a Review of Current Equipment." In describing 
the AVM Automatic Voting Machine, this report states: "No 
paper ballot in any form is used." (Emphasis added.) Id. 
at 56. Further, the report describes these machines as 
"strictly mechanical in nature." Id. at 57. 

Based on these descriptions, together with our own understand-
ing of the operation of the AVM automatic voting machine, we 
do not believe such machine satisfies the statutory defini-
tion of an electronic or electromechanical voting system in 
K.S.A. 1980 Supp. 25-4401(f). 

In summary, the provisions of K.S.A. 1980 Supp. 25-4401 et seq. 
apply exclusively to the acquisition and use of electronic or 
electromechanical voting systems, whereas K.S.A. 25-1307 et 
seq. apply to the acquisition and use of voting machines gen-
erally. The lever-type automatic voting machine manufactured 
by the AVM Corporation is not an electronic or electromechani-
cal voting system, pursuant to the definition thereof in K.S.A. 
1980 Supp. 25-4401(f); nor has such machine been certified as 
such by the office of the secretary of state. Thus, in our 
opinion, such machines may not be acquired by a county without 
voter approval pursuant to K.S.A. 1980 Supp. 25-4403, but may 
be acquired only after voter approval in accordance with 
K.S.A. 25-1314. 

Very truly yours, 

STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

W. Robert Alderson 
First Deputy Attorney General 

RTS:WRA:hle 
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