
August 13, 1981 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 81-191 

Edwin M. Wheeler, Jr. 
City Attorney 
P. 0. Box A 
Marion, Kansas 66861 

Re: 	Cities and Municipalities -- Ordinances of Cities -- 
Retroactive Increase of Utility Rates 

Synopsis: A municipal ordinance which increases rates for 
electricity furnished by a municipal utility may 
not be applied retroactively, since such action 
violates federal and state constitutional prohi-
bitions against laws impairing the obligation of 
contract. Cited herein: K.S.A. 12-3007. 

* 

Dear Mr. Wheeler: 

As attorney for the city of Marion, you request our opinion 
as to the application of Marion City Ordinance No. 969. Said 
ordinance, which was approved by the city council on April 20, 
1981, and published on April 22, 1981, increased the rates 
charged for electricity furnished by the city to electrical 
consumers. The question which has arisen is whether the city 
may utilize the increased rate structure in billing consumers 
for electricity consumed from March 10, 1981, to April 10, 
1981, even though such electrical consumption occurred prior 
to adoption of the ordinance increasing the rates. 

Pursuant to the provisions of K.S.A. 12-3007, city ordinances 
become effective on the day of publication, unless a different 
and later day is stated in the ordinance or specified by 
statute. Therefore, Marion City Ordinance No. 969 became 
effective on April 22, 1981, and the increased electrical 
rates apply as of that date. However, it is well-established 



that a municipality may not retroactively increase utility 
rates, since such action violates federal and state consti-
tutional prohibitions against laws impairing the obligation 
of contract. See Southwestern Bell Telephone Co. v. Kansas  
State Corporation Commission, 53 P.U.R. 3d 337 (1964) (unpub-
lished opinion); State, ex rel., v. Public Service Comm., 135 
Kan. 491, 503. (1932); Daniel v. Borough of Oakland, 304 A.2d 
758 (New Jersey, 1973); 12 McQuillin Mun. Corp. (3rd Ed.) 
§35.37a. Accordingly, it is our opinion that the city of 
Marion may utilize the increased rates only for electricity 
consumed on and after April 22,•1981 (the effective date of 
Ordinance No. 969), and such increased rates may not be used 
in computing bills for electricity used from March 10, 1981, 
to April 10, 1981. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Terrence R. Hearshman 
Assistant Attorney General 
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