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ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 81- 128 

Mr. William Malcolm 
Clay County Attorney 
705 Fifth Street 
Clay Center, Kansas 67432 

Re: 	Counties and County Offices -- County Treasurer -- 
Term of Person Appointed to Fill Vacancy in Office 

Synopsis: By reason of the death of the incumbent county 
treasurer of Clay County who was re-elected to 
a regular term commencing in October, 1981, the 
person who has been appointed to fill the vacancy 
holds office for the balance of the unexpired term 
and, as required by K.S.A. 19-504, "until a succes-
sor is elected and qualifies." Being a de jure  
officer, by virtue of these statutory provisions, 
the person so appointed will hold office until a 
successor is elected at the general election in 
November, 1984, and until such successor qualifies 
for office by taking the oath of office and filing 
a sufficient bond. Cited herein: K.S.A. 1980 
Supp. 19-501, K.S.A. 19-504, K.S.A. 1980 Supp. 
25-312, K.S.A.25-314, K.S.A. 1980 Supp. 25-3902, 
25-3903, K.S.A. 75-4308, Kan. Const., Art. 3, §12. 

Dear Mr. Malcolm: 

You have requested our opinion regarding the following fac-
tual situation: Mrs. Alice Bender was, and had been for 
fifteen years, the incumbent Clay County Treasurer, and her 
current term of office was to end on October 15, 1981. In 
the November, 1980 general election, Mrs. Bender was reelected 
to an additional term of office as county treasurer for the 
period beginning October 15, 1981, and ending October 15, 1985. 
However, prior to re-qualifying for the new term of office 
and before the beginning of that term and, consequently, 



before the end of her prior term, Mrs. Bender passed away. 
Thereafter, Mrs. Jean Wooley was appointed by Governor Carlin 
to fill the remainder of Mrs. Bender's unexpired term. 

In light of these facts, you have requested our opinion on 
two specific questions: 

"(1) Based on the above facts, will the newly 
appointed Clay County Treasurer, Mrs. Jean Wooley, 
serve the remainder of the unexpired term of the 
prior deceased County Treasurer, Mrs. Alice 
Bender, and until the next General Election? 

"(2) What is the length of the unexpired term 
that Mrs. Wooley shall serve, i.e. October 15, 
1981, or October 15, 1985?" 

In posing these questions, you have cited K.S.A. 19-504 and 
K.S.A. 1980 Supp. 25-312 as being controlling, and you state 
that, upon reviewing these statutes, it is your opinion "that 
Mrs. Wooley shall serve as the Clay County Treasurer for the 
remainder of the unexpired term [until October 15, 1981] and 
until the next General Election." We agree, in part, with 
your opinion. 

As you have correctly noted, K.S.A. 19-504 provides for the 
filling of a vacancy in the office of county treasurer as 
follows: 

"In case the office of county treasurer shall 
become vacant, there shall be appointed a 
qualified elector of the county to perform the 
duties of such treasurer, and the person so 
appointed, upon giving bond, with the like 
sureties and conditions as that required in 
county treasurer's bonds, and in such sum as 
the board of county commissioners shall direct, 
shall be invested with all the duties of such 
treasurer for the remainder of the unexpired  
term and until a successor shall be elected  
and qualifies. Appointments hereunder shall 
be made in the manner provided by law for 
filling vacancies in the office of member of 
the house of representatives." (Emphasis 
added.) 

As the statute requires that appointments be made "in the 
manner provided by law for filling vacancies in the office 
of member of the house of representatives," K.S.A. 1980 



Supp. 25-3903 controls the procedure for filling such a 
vacancy. The latter statute provides in pertinent part: 

"Whenever a vacancy occurs in the office of 
state representative or state senator such 
vacancy shall be filled by appointment by the 
governor of a person elected to be so appoint-
ed by a district convention held as provided 
in K.S.A. 1975 Supp. 25-3902." 

Therefore, by virtue of this statute and its reference to 
K.S.A. 1975 [now 1980] Supp. 25-3702, a vacancy in the office 
of county treasurer is to be filled by appointment by the 
governor of a person selected by a party district convention. 
It is our understanding that this is the procedure that was 
followed in appointing Mrs. Wooley to succeed Mrs. Bender. 

In support of your opinion, you also cited K.S.A. 1980 Supp. 
25-312, which states in pertinent part: 

"All vacancies in any elective state or county 
office, unless otherwise provided for by law,  
shall be filled by appointment by the governor, 
until the next general election after such 
vacancy occurs, when such vacancy shall be 
filled by election. When any elected office 
is provided by law to be filled by appoint-
ment by the governor of a person selected by 
a party district convention, and the immedi-
ately past incumbent of such office was an 
independent without political party affilia-
tion, the vacancy shall be filled by appoint-
ment by the governor, until the next general 
election after such vacancy occurs, when such 
vacancy shall be filled by election." 

From a close examination of this statute, it is apparent that 
it applies only to two particular situations, neither of which 
is present here. The first sentence of the statute provides 
for the filling of vacancies in elective state or county 
offices by appointment of the governor, "unless otherwise 
provided by law." However, as we explained above, there is 
another method provided by law for filling a vacancy in the 
office of county treasurer, which is set forth in K.S.A. 19-504 
quoted above. Therefore, by its express terms, the first 
part of K.S.A. 1980 Supp. 25-312 is clearly not applicable 
to vacancies in the office of county treasurer. (In accord- 
ance with this view, see Attorney General Opinion No. 80-265.) 



The second sentence of K.S.A. 1980 Supp. 25-312, providing 
that a person selected by a party district convention and 
appointed by the governor holds only to the next general 
election also is not applicable here. That limitation 
applies only where "the immediately past incumbent of such 
office was an independent without political party affilia-
tion." As it is our understanding that Mrs. Bender, the 
incumbent, was affiliated with a political party, the second 
part of K.S.A. 1980 Supp. 25-312 also is not pertinent here. 
Therefore, reliance upon that statute is inappropriate in 
this instance. 

One other statute which must be considered in analyzing the 
problem you have presented is K.S.A. 25-314, a general pro-
vision prescribing the terms of office of persons filling 
vacancies. That statute provides in pertinent part: 

"Any of said officers [state, district, county 
and township officers (see K.S.A. 25-313)] that 
may be elected or appointed to fill vacancies 
may qualify and enter upon the duties of their 
office immediately thereafter, and when elected 
they may hold the same during the unexpired 
term for which they were elected, and until 
their successors are elected and qualified; but 
if appointed, unless otherwise provided by law, 
they shall hold the same only until their suc-
cessors are elected and qualified." (Emphasis 
added.) 

While this statute provides that a person appointed to fill 
a vacancy shall only hold the office until a successor is 
elected and qualified, that is only so when not "otherwise 
provided by law." As noted above, K.S.A. 19-504 does provide 
otherwise, directing that a person appointed to fill a vac-
ancy in the office of county treasurer shall hold that office 
"for the remainder of the unexpired term and until a successor 
shall be elected and qualifies." Thus, K.S.A. 25-314 also 
is not applicable to the filling of vacancies in the office 
of county treasurer. (See Attorney General Opinion No. 80-265, 
cited above.) 

Therefore, in our judgment, the only applicable statute for 
the filling of vacancies in the office of county treasurer, 
and the determination of the term of office of an appointee 
thereunder, is K.S.A. 19-504, which accomplishes this purpose, 
in part, by virtue of K.S.A. 1980 Supp. 25-3902 and 25-3903. 
Accordingly, pursuant to K.S.A. 19-504, a person appointed 
to fill a vacancy in the office of county treasurer holds 



that office for the remainder of the unexpired term for 
which he or she was appointed and until a successor is elected 
and qualifies. In applying this rule to the facts at hand, 
it is clear that Mrs. Wooley will hold the office of county 
treasurer for the remainder of Mrs. Bender's unexpired term, 
that being until October 15, 1981, and until a successor is 
elected and qualifies. 

Since there is not a successor who has been elected and will 
qualify at the expiration of the current unexpired term on 
October 15, 1981, Mrs. Wooley will "hold over" in office until 
such time as her successor is elected and qualifies. Further-
more, since she holds over under authority of a specific sta-
tute, she does so as a de jure officer, and no vacancy is 
created in the second term whereby a new appointment could 
be made. This statement finds support in the Kansas Supreme 
Court's definition of a vacancy in Leek v. Theis, 217 Kan. 
784 (1975), wherein the Court quoted from Barrett v. Duff, 
114 Kan. 220 (1923), in part, as follows: 

"'An office is not vacant so long as it is 
supplied in the manner provided by the con-
stitution or law with an incumbent who is 
legally qualified to exercise the power and  
perform the duties which pertain to it. It 
is vacant when it has no incumbent authorized  
to perform its functions. . . 	(p. 232.)" 
(Emphasis added.) 217 Kan. at 790. 

We also have based our conclusion on State of Connecticut,  
ex. rel., v. Watson, 132 Conn. 518, 45 A.2d 716, 164 A.L.R. 
1238 (1946), wherein the court recounted the general rule, 
as follows: 

"If by constitutional provisions or valid sta-
tute a definite term is established for an 
office without provisions that the incumbent 
shall continue in office after its expiration, 
he will, in holding over, be a de facto and 
not a de jure officer, and a vacancy will re-
sult which may be filled by the appointment, 
under proper authority, of a successor; if, 
however, the term of office is not only for  
a definite time but until a successor is ap-
pointed and qualified, an incumbent holding  
over is a de jure officer and unless, from 
the particular language of the statute or the 
particular circumstances of the case, a differ-
ent legislative intent appears, there is no  
vacancy in the office within a provision author-
izing an appointment in such a contingency." 
(Emphasis added.) 45 A.2d at 720, 721. 



Particularly on point is the case of Smith v. Snell, 154 Kan. 
187 (1941). In that case the Kansas Supreme Court held that 
the death of a probate judge-elect before qualifying for 
office, and before the beginning of the term for which he was 
elected, did not create a vacancy which could be filled by 
appointment by the Governor, and that the incumbent was en-
titled to hold the office during such succeeding term until 
his successor shall have qualified. 

Therefore, in our judgment, upon the expiration of the cur-
rent unexpired term to which Mrs. Wooley was appointed, there 
is no vacancy, because she will hold over as a de jure officer 
until such time as her successor is elected and qualified. 
However, this raises the further questions of when there is 
to be an election of Mrs. Wooley's successor and when the 
person so elected may qualify and assume the duties of the 
office. 

The determination of when the election of a successor is to 
be held was at issue in State, ex rel., v. Mechem, 31 Kan. 
435 (1884). There, the Court discussed the question of 
whether the election of a successor to the office of county 
attorney was to be at the next general election or only at 
the time when such officer was to be elected for the ensuing 
regular term. The Court held that the election was to be at 
the next general election, basing their decision primarily 
on two statutes, Comp. Law 1879, Ch. 36, Sec. 57 and Sec. 59. 
These statutes are the predecessors of, and substantially the 
same as, K.S.A. 1980 Supp. 25-312 and K.S.A. 25-314, respec-
tively, with the exception that K.S.A. 25-314 now contains the 
"unless otherwise provided by law" language previously men-
tioned. However, in light of our conclusion as to the inappli-
cability of these statutes to the present situation, the 
Mechem decision cannot be deemed controlling here. In fact, 
the Court's heavy reliance on the wording of those statutes, 
particularly the specific reference to "the next general 
election" contained therein, supports a conclusion that in 
the absence of such language there is no authority to hold 
an election for a successor until the time when an officer 
is to be elected for the ensuing regular term. 

Therefore, it is our opinion that, in the absence of statu-
tory provisions requiring an earlier election, the election 
of a successor to a person holding office by virtue of a 
statutory requirement to hold office "until a successor is 
elected and qualifies," shall be at the next regular election 
when an officer is to be elected for the ensuing regular term 
of office. In this instance, then, Mrs. Wooley's successor 
will be elected at the general election in November of 1984, 
which is the next election at which a person will be elected 
to serve a regular term of office as county treasurer of Clay 
County. 



As noted previously, Mrs. Wooley holds over in office as a 
de jure officer. Thus, the person elected for the ensuing 
regular term of office must be regarded as Mrs. Wooley's 
successor, thereby obviating the necessity of holding two 
separate elections at the November, 1984 general election, 
i.e., in our judgment it is unnecessary to hold an election 
to fill Mrs. Wooley's unexpired term, as well as an election 
for the succeeding regular term of office. 

The last issue to be addressed is the time when Mrs. Wooley's 
successor will take office. Although the person elected at 
the general election in November of 1984 will be Mrs. Wooley's 
successor, the question arises whether such person must wait 
until the commencement of such person's regular term of office 
in October, 1985, or whether such person may assume the duties 
of county treasurer prior to that time. Because Mrs. Wooley 
will hold office only "until a successor is elected and quali-
fies," it is our opinion that the person elected for the regu-
lar term of office as county treasurer in November, 1984, 
will assume the duties of such office as soon as he or she 
has received a certificate of election and has qualified to 
take office. 

The term "qualify" was discussed and interpreted by the Kansas 
Supreme Court in State, ex rel., v. Albert, 55 Kan. 154 (1895). 
In that case the court was interpreting the term "qualify" as 
used in Article 3, Section 12 of the Kansas Constitution, 
which states in pertinent part: "All judicial officers shall 
hold their offices until their successors shall have quali-
fied." In interpreting that phrase, the Court stated: 

"The term 'qualify,' used in this connection, 
has a well-defined meaning. It means to take 
such steps as the statute requires before a 
person elected or appointed to an office is 
allowed to enter on the discharge of its du-
ties. In this case, it means to file a suffi-
cient bond to be approved by the county clerk, 
and take and subscribe the official oath, 
these being the only prerequisites required of 
the person elected or appointed." Id. at 159, 
160. 

In light of this decision, we believe that the person elected 
as Mrs. Wooley's successor will assume the duties of county 
treasurer as soon as such person has received the certificate 
of election, taken the oath of office and filed a sufficient 
bond, since taking the oath and filing the bond also are the 
statutory prerequisites for assuming the office of county 
treasurer. See K.S.A. 75-4308 and K.S.A. 1980 Supp. 19-501, 
respectively. 



In summary, it is our opinion that, even though Mrs. Wooley 
was appointed to fill an unexpired term ending October 15, 
1981, she will continue to hold such office, by virtue of 
the provisions of K.S.A. 19-504, until a successor is elected 
in November, 1984, and until such successor has qualified 
for office by taking the oath of office and filing a suffi-
cient bond. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

W. Robert Alderson 
First Deputy Attorney General 

RTS:WRA:hle 
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