
May 28, 1981 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 81- 120 

David W. Kester, Director 
Legal Services Section 
Kansas State Department of Education 
120 East 10th Street 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Schools -- Transportation of Students -- Inclusion of 
Nonpublic School Students in Equalization Formulas 

Synopsis: If bus transportation is provided by a school dis-
trict to its students, nonpublic school students 
must be provided such transportation as well, as 
provided by K.S.A. 72-8306(a). Pursuant to K.S.A. 
72-7039, the district may include money so expended 
in the amount of its per pupil cost of transporta-
tion for purposes of obtaining state aid under the 
School District Equalization Act, K.S.A. 72-7030 
et seq. Cited herein: K.S.A. 72-7030, 72-7039, 
72-7047, 72-8306. 

Dear Mr. Kester: 

On behalf of the state Department of Education, you request 
our opinion concerning the transportation of students who 
attend nonpublic schools. Specifically, you ask three ques-
tions: 

"1. Can students who are regularly enrolled in 
a nonpublic school but attend a public school 
for one hour per day be counted as enrolled 
part time in public schools under the School 
District Equalization Act? 



"2. In addition, does it make any difference if 
the nonpublic student comes to the public school 
for the one hour of instruction or if the public 
school teachers conduct the instruction at the 
nonpublic school? 

"3. If the answer to either question above is af-
firmative, does the school district then qualify 
to count such students in computing transportation 
aid if such students reside in the district and 
are transported by the district more than 2.5 
miles over regular transportation routes?" 

In a subsequent telephone conversation, you clarified that it 
is the third of the above points with which you are concerned, 
i.e., how may a district be reimbursed for transporting nonpublic 
school students. 

In our opinion, the answer to your inquiry is provided by 
K.S.A. 72-7039(a). As noted by a prior opinion of this office, 
No. 81-25, this statute (part of the School District Equaliza-
tion Act, K.S.A. 72-7030 et seq.) sets forth a formula for 
determining the "per-pupil cost of transportation" which includes, 
as its first step, the determination of "the total expenditures 
of the district during the preceding school year from all funds 
for transporting pupils of public and nonpublic schools on regular 
school routes." As it is the per pupil cost figure which is used 
in the further calculations (set out at K.S.A. 72-7047) which 
determine the exact amount of money each district will receive 
in transportation aid, a district may include the cost of trans-
porting nonpublic students in its request for compensation by the 
state. This ability to recover funds so expended is in accord 
with K.S.A. 72-8306(a), which mandates the transportation by a 
district of nonpublic students "upon such regular [school bus] 
route as arranged for the benefit of pupils attending public 
schools." In other words, the legislature, while imposing a 
duty to transport, has also provided a means for reimbursement 
at the same rate as for public school students. 

In light of the above, the first two, preliminary inquiries 
by you are rendered moot. However, we would note that prior 
opinions of this office exist on both matters, For opinions 
which approve the concept of "dual enrollment" of parochial 
students, see letter of January 6, 1969 to M. Hayden (VI Opinions  
of the Attorney General 528) and letter of April 10, 1972 
to C. T. Whittier (VII Opinions of the Attorney General 864). 



As to your second inquiry regarding the situs of public school 
teachers' instruction of parochial school students, see letter 
of August 11, 1969 to M. Hayden (VI Opinions of the Attorney  
General 597) and Attorney General Opinion No. 80-15, both of 
which find the furnishing of services by public schools at 
parochial schools to be unconstitutional. We would affirm 
these prior opinions. 

In conclusion, if bus transportation is provided by a school 
district to its students, nonpublic school students must be 
provided such transportation as well, as provided by K.S.A. 
72-8306(a). Pursuant to K.S.A. 72-7039, the district may 
include money so expended in the amount of its per pupil cost 
of transportation for purposes of obtaining state aid under 
K.S.A. 72-7030 et seq. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Jeffrey S. Southard 
Assistant Attorney General 
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