
February 17, 1981 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 81- 48 

Richard D. Ross 
Appellate Reporter 
Supreme Court of Kansas 
3rd Floor 
Kansas Judicial Center 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Courts--Reporter of Supreme Court and Reports-- 
Copyright of Appellate Court Reports 

Synopsis: The Reports of the decisions of the Kansas Supreme Court 
and Court of Appeals may be copyrighted as compilations. 
However, any such copyright cannot cover the opinions of 
the judges and justices or other material prepared by 
them in the discharge of their judicial duties. The 
copyright protection afforded the Reports is limited 
to the Appellate Reporter's own work and labor in the 
production of the Reports. 

The publication of advance sheets without copyright notice 
under copyright laws existing prior to January 1, 1978, 
resulted in forfeiture of the copyright on the material 
contained therein, which cannot be revived by subsequent 
publication in copyrighted volumes of the Reports. However, 
the publication of advance sheets without copyright notice 
after that date under current copyright laws does not 
constitute a forfeiture, and the works are protected from 
infringement as long as they are properly registered within 
five years after first publication. Neither one of these 
circumstances affects the validity of the copyright of the 
Reports as a compilation of preexisting material, but the 
copyright can only cover new and original material contribu-
ted by the reporter. 

The use made of the Reports by West Publishing Company 
and K-Bar Research, Inc., pursuant to licensing agreements, 



has not resulted in forfeiture of the copyright protection 
afforded the Reports. Cited herein: K.S.A. 20-206, K.S.A. 
1980 Supp. 20-211, 17 U.S.C.A. §§1, 3, 10, 19, 102, 103, 
106, 405, P.L. 94-553, U.S. Const., Art. I, §8. 

* 

Dear Mr. Ross: 

On behalf of the Kansas Supreme Court, you have inquired regarding 
the copyright on the reports of the decisions of the Kansas Supreme 
Court and Court of Appeals (hereinafter collectively referred to as 
"Reports"). You indicate that an individual has inquired of Chief 
Justice Schroeder as to the propriety of microfiching the Reports 
(particularly the older volumes), with a view toward selling them. 
This individual suggests that microfiching the Reports would make 
them more readily available and less expensive. 

You also note that the individual making such inquiry questions 
whether the Reports may be copyrighted, since they are made up of 
judicial opinions. Furthermore, he questions whether the copyright 
protection still subsists or if it has been forfeited by the publication 
of the material in advance sheets which do not contain a copyright 
notice. He also inquires whether the use of the Reports by West 
Publishing Company or by K-Bar Research has caused a forfeiture of 
the copyright. It is in light of these questions that you have sought 
our assistance. 

Initially, it is to be noted that Article I, Section 8 of the U.S. 
Constitution empowers Congress "[t]o promote the Progress of Science 
and useful Arts, by securing for limited Times to Authors and Inventors 
the exclusive Right to their respective Writings and Discoveries." 
It is pursuant to this power that Congress has enacted and from time 
to time amended copyright laws, which currently provide that "fc]opy-
right protection subsists . . . in original works of authorship fixed 
in any tangible medium of expression, now known or later developed, from 
which they can be perceived, reproduced, or otherwise communicated, 
either directly or with the aid of a machine or device." 17 U.S.C.A. 
§102(a). As noted in Banks v. Manchester, 128 U.S. 244, 252, 9 S.Ct. 
36, 32 L.Ed.425 (1888): "No authority exists for obtaining a copyright, 
beyond the extent to which Congress has authorized it." 



Pursuant to K.S.A. 20-206, the appellate reporter is directed to 
copyright each volume of the Reports "for the use and benefit of the 
state of Kansas." It has long been recognized by the courts that 
law reports may be copyrighted. Wheaton v. Peters, 8 Pet. 591, 11 Curtis 
Dec. 223, 8 L.Ed. 1055 (1834). However, the copyright protection of 
such works is limited to the parts which represent the reporter's or 
publisher's own work and labor in the production and does not cover 
the opinions or other material prepared by the judges in the discharge 
of their judicial duties. Wheaton v. Peters, supra 8 Pet. at 666; 
Banks v. Manchester, supra 128 U.S. at 253-254; Callaghan v. Myers, 
128 U.S. 617, 647, 9 S.Ct.177, 32 L.Ed. 547 (1888); and State v. Mitchell, 
105 Mont. 326, 339, 340, 74 P.2d 417, 424, (1937). The reporter's 
contributions to the law reports are covered as being "original works 
of authorship" and, therefore, within the scope of 17 U.S.C.A. §102(a). 
Callaghan v. Myers, supra 128 U.S. at 650. However, it has been held 
that a judge acting in his judicial capacity in preparing a syllabus, 
statement of case and opinion is not an author or proprietor so as to 
be able to authorize or assign a copyright in the material. "Judges 
. . . can themselves have no pecuniary interest or proprietorship, as 
against the public at large, in the fruits of their judicial labors." 
Banks v. Manchester, supra 128 U.S. at 253. This determination is 
generally said to be based on public policy considerations. It is 
believed that judicial opinions should be open for publication to 
anyone, since the judge's work is actually the exposition and interpre-
tation of existing laws, which are binding on everyone. Banks v.  
Manchester, supra 128 U.S. at 253. 

In light of these decisions, it is apparent that the copyright on the 
Reports cannot cover or protect the opinions, syllabi and other material 
prepared by the justices or judges. However, the Reports can be 
copyrighted as compilations of preexisting material in accordance with 
17 U.S.C.A. §103(b), which states: 

"The copyright in a compilation or derivative work 
extends only to the material contributed by the author 
of such work, as distinguished from the preexisting 
material employed in the work, and does not imply an 
exclusive right in the preexisting material." 

Accordingly, the various certificates of copyright registration for 
recent volumes of the Reports you provided us indicate that copyright 
protection has been sought for each such volume as a compilation work, 



where the "author" is the Official Reporter, the "preexisting material" 
includes the judicial opinions and syllabi and the copyrightable "material 
contributed by the author" includes indexes, tables, the actual compilation 
and other similar material prepared by the reporter. However, even though 
such new and original work contributed by the reporter may be afforded 
copyright protection, we are unable to provide you with an unequivocal 
opinion as to the extent of copyright protection afforded the state by 
the copyrights obtained on volumes of the Reports published to date. 
Our uncertainty in this regard is due primarily to the fact that the 
advance sheets published for many of these volumes may contain new and 
original material contributed by the reporter that is subsequently 
included in the respective volumes of the Reports. It is our understanding 
that none of the advance sheets published for any of the volumes of the 
Reports has been copyrighted. Hence, the entirety of the material in 
the advance sheets becomes "preexisting material" within the meaning 
of 17 U.S.C.A. §103(b), and absent a copyright, even the new and original 
work contributed by the reporter to the preparation of advance sheets 
is in the public domain. 

To comprehend the possible effect that publishing the advance sheets 
without copyright protection may have on the copyrightability of material 
in volumes of the Reports, it must be recognized that the copyright laws 
underwent substantial revision by the 94th Congress (P.L. 94-553). With 
a few exceptions, the sections in the revised title took effect on 
January 1, 1978. Because of the difference between the revised and prior 
laws regarding abandonment or forfeiture of copyright protection, 
there may be a corresponding distinction as to the copyrightability of 
the material in volumes of the Reports published before and on or after 
January 1, 1978. 

Prior to the recent copyright laws revision, in order to secure a 
statutory copyright, the author was required to publish the work 
with a proper notice of copyright thereon. See 17 U.S.C.A. §10 (1947). 
Conversely, a general publication of the work without substantial 
compliance with the notice requirements set forth in 17 U.S.C.A. §§1 
and 19 constituted an abandonment or forfeiture of any copyright protec-
tion and a dedication to the public of the work. Trifari, Krussman and  
Fishel, Inc. v. B. Steinbery-Kalso Co., 144 F.Supp. 577 (S.D.N.Y., 1956). 
Furthermore, publication of the work prior to any attempt to copyright 
it not only caused a forfeiture of copyright protection at the time, but 
also vitiated any copyright subsequently obtained thereon. Davis-Robertson  
Agency v. Duke, 119 F.Supp. 931 (Ed.Vir., 1953) . and Deward and Rich, Inc.,  
v. Bristol Savings and Loan Corp., 120 F.2d 537 (4th Cir., 1941). 



Therefore, based on the foregoing, it is our opinion that the publication 
of the advance sheets without a copyright notice, prior to January 1, 
1978, constituted a forfeiture of the copyright on the material contained 
therein. Furthermore, the fact that such material was later published in 
the Reports, which do contain a proper notice of copyright, does not 
affect the uncopyrightable nature of the material previously published 
in the advance sheets. See 17 U.S.C.A. §3 (1947). 

While publication of the advance sheets without any notice of copyright 
prior to January 1, 1978, constituted a forfeiture of any copyright 
protection and a dedication to the public of the material contained 
therein, publication of the advance sheets without a copyright notice 
on or after that date may not have caused such forfeiture. Under the 
new copyright act, omission of the notice does not necessarily result 
in forfeiture. 17 U.S.C.A. §405(a)(2) provides: 

"(a) Effect of Omission on Copyright.--The omission of  
the copyright notice  prescribed by sections 401 through 
403 from copies or phonorecords publicly distributed by 
authority of the copyright owner does not invalidate the  
copyright in a work if-- 

"(2) registration  for the work has been made before or is 
made within five years after the publication without notice, 
and a reasonable effort is made to add notice to all copies 
or phonorecords that are distributed to the public in the 
United States after the omission has been discovered . . . ." 
(Emphasis added.) 

Therefore, it would appear that the publication of the advance sheets 
without the proper notice after January 1, 1978, does not result in 
a forfeiture of the copyright, as long as registration is made within 
five years of the date of publication. However, it also is apparent 
that the difference between the prior and existing copyright laws in 
this regard may be a distinction without meaning with respect to those 
advance sheets which already have been published since January 1, 1978. 
As required by K.S.A. 1980 Supp. 20-211, advance sheets are "printed 
for distribution and temporary use until the reports themselves are 
issued." Thus, as concerns those advance sheets which have been supplanted 
by published volumes of the Reports, it would seem improbable that 
compliance with the above-quoted provisions of 17 U.S.C.A. §405(a)(2) 



can be achieved, since publication of additional copies thereof in which 
the requisite notice may be placed has been obviated by publication 
of the corresponding volumes of the Reports. 

The fact that the material in the advance sheets is later published in 
the Reports which are copyrighted is not going to change the uncopy-
righted status of the advance sheets, since 17 U.S.C.A. §103(b), which 
deals with the scope of copyrights on compilations, states in pertinent 
part: "The copyright in such work is independent of, and does not 
affect or enlarge the scope, duration, ownership, or subsistence of, 
any copyright protection in preexisting material." Therefore, the fact 
that the material is later published in the Reports is not going to 
fulfill the subsequent registration requirement of 17 U.S.C.A. §405(a)(2). 
However, the fact that the Reports contain both material which is not 
copyrightable along with new and original material which is copyright-
able does not impair the validity of the copyright on any volume of 
the Reports as a compilation. Baldwin Cook Co. v. Keith Clark, Inc., 
383 F.Supp. 650 (D.C.I11., 1974). However, the copyright only covers 
and protects the new and original material in the Reports themselves. 
17 U.S.C.A. §103(b); Kipling v. G.P. Putnam's Sons, 120 F. 631 
(N.Y., 1903). 

Notwithstanding the foregoing statutory provisions and judicial inter-
pretations, we are unable to provide you with a definitive opinion as 
to the scope and extent of the copyright protection enjoyed by the 
Reports. To do so would require a factual determination of the 
copyrightable material contained in each of the volumes thereof. As 
to those volumes for which advance sheets were published, such deter-
mination would necessitate a comparison of the material in the advance 
sheets and the corresponding volumes of the Reports to ascertain the 
extent of the new and original material contributed by the reporter 
to each of the published volumes. In that regard, it should be recognized 
that if the material contributed by the reporter to the publication 
of uncopyrighted advance sheets is altered by the reporter in such a 
way as to constitute new and original material upon its inclusion in 
the bound volumes of the Reports, such material may enjoy copyright 
protection. Again, however, this must be determined on a case by case 
basis. 

Finally, it is our opinion that the use made of the Reports by West 
Publishing Company and K-Bar Research, Inc., has not resulted in a 
forfeiture of the copyright protection afforded the Reports. Such 



use has been in accordance with specific permission of the reporter, 
either through agreement or copyright license. Pursuant to 17 U.S.C.A. 
§106, a copyright owner may reproduce or authorize the reproduction of 
a copyrighted work in copies, and may distribute or authorize distribu- 
tion to the public of such copies. These statutory authorizations would 
certainly appear to validate the use made of the Reports by these 
private corporations. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

W. Robert Alderson 
First Deputy. Attorney General 

RTS:WRA:phf 
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