
February 6, 1981 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 81-33 

The Honorable Paul Hess 
State Senator, 30th District 
State Capitol, Room 123-S 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Cities and Municipalities--City and County Service 
Programs for the Elderly--Procedure for Submitting 
Tax Levy Proposition to Voters 

Synopsis: The provisions of K.S.A. 1980 Supp. 19-117 are uniformly 
applicable to all counties in restricting the exercise of 
home rule powers regarding the enactment of tax and other 
revenue measures. Pursuant thereto, if there is no statutory 
procedure for levying any such tax or revenue measure, the 
provisions of K.S.A. 1980 Supp. 19-117 must be followed. 
However, if such a procedure has been prescribed by legislative 
enactment, a board of county commissioners must follow such 
statutorily-prescribed procedure. 

Thus, county home rule powers do not permit a board of 
county commissioners on its own initiative to submit to 
the county's electors the question of levying a tax to 
fund a service program for the elderly, because the procedure 
prescribed by K.S.A. 1980 Supp. 12-1680 for making such levy 
does not contemplate such action. To the extent of its 
conflicting conclusions, Attorney General Opinion No. 75-415 
is to be disregarded. Cited herein: K.S.A. 1980 Supp. 
12-1680, 19-101a, 19-117. 



Dear Senator Hess: 

You have inquired whether "it is possible for a board of county 
commissioners to pass a resolution authorizing a levy of 1.00 mill 
for the aged for referendum without a petition of 5% of the qualified 
electors of that county." 

Your inquiry has obvious reference to K.S.A. 1980 Supp. 12-1680, which 
provides in pertinent part: 

"Whenever a petition containing the signatures 
of not less that five percent (5%) of the registered 
voters of any city or county is filed with the appro-
priate election officer requesting an election on the 
question of whether a tax levy of not more than one mill 
shall be made on all of the taxable tangible property 
in the city or county for the purpose of creating or 
continuing a service program for the elderly operated 
by municipalities as defined in K.S.A. 10-101 or non- 
profit organizations, such proposition shall be submitted 
to the voters of the city or county at a question submitted 
election held in accordance with the provisions of K.S.A. 
1979 Supp. 10-120. . . . If a majority of the qualified 
electors voting on the proposition vote 'yes' such tax 
levy shall be made annually on all of the taxable tangible 
property within the city or county for such purpose . . . . 
In any year after the year in which a tax is first levied 
under the provisions of this act, the board of county commissioners 
of the county or the governing body of the city may resubmit 
the proposition to make a levy in such amount as may be 
determined necessary to fund such program or may on their own 
motion by resolution or ordinance fix the amount of such levy 
in any amount, not exceeding the amount stated in the original 
proposition submitted to and approved by the electors of the 
county or city, which such board of commissioners or governing 
body deems necessary to finance the service program in such 
year." 

It is clear from the foregoing that, "[i]n any year after the year 
in which a tax is first levied" pursuant to 12-1680, a board of county 
commissioners has the authority to "resubmit" the proposition of 
making such levy without the necessity of a petition therefor being 
filed. However, with respect to submission of the question of making 



the initial tax levy under this section, provision is made for having 
an election on this proposition only after the filing of a petition 
signed by not less than five percent of the county's registered voters. 
No provision is made in this statute for the board of county commissioner. 
calling an election on the original question on its own motion. Thus, 
we understand your inquiry to be whether the statute's silence in this 
regard precludes such action. In our judgment, it does. 

In reaching this conclusion we have reviewed Attorney General Opinion 
No. 75-415 in which former Attorney General Curt Schneider reached the 
opposite conclusion, which is expressed in the opinion's synopsis, as 
follows: 

"A city or county may, in the exercise of its constitutional 
or statutory powers of self-government, respectively, submit 
the question of a levy for services to the elderly to the 
voters on the initiative of the governing body, without the 
filing of a petition therefor. . . ." 

Attorney General Schneider's opinion was predicated on the fact that 
"[n]othing in the statute prohibits the city or county governing body 
from providing by ordinary ordinance or resolution for the submission 
of the question of such a levy to the voters on the initiative of the 
governing body itself, and omitting the requirement of the filing of 
a petition as a prerequisite therefor." Id. at p. 2. Thus, citing 
Attorney General Opinion No. 74-303 as authority, he concluded "that it 
was within the lawful exercise of county home rule powers, K.S.A. 19-101a 
to provide for the levy of a tax for which there was no express authority 
provided." Att'y Gen. Op. No. 75-415 at p. 2. 

The county home rule powers relied upon in that prior opinion are 
those prescribed in K.S.A. 1980 Supp. 19-101a. Pursuant to that 
statute, "[c]ounties are . . . empowered to transact all county business 
and perform such powers of local legislation and administration as they 
deem appropriate," subject only to the thirteen enumerated restrictions 
contained therein. The first such restriction is that "counties shall 
be subject to all acts of the legislature which apply uniformly to all 
counties." At the time Opinion No. 75-415 was written, there were no 
uniformly applicable statutory provisions relating to the adoption of 
tax or other revenue measures by counties. Thus, it was concluded 
in that prior opinion that, since 12-1680 was silent as to the 
authority of a board of county commissioners to adopt a resolution 
providing for a tax levy to fund a service program for the elderly, 
subject to a referendum of the county's electors, a county commission 



could exercise its home rule powers in this manner so as "to provide a 
supplemental procedure for submission of the question of the levy." 
Att'y Gen. Op. No. 75-415 at p. 2. 

However, in 1977 the legislature enacted what is now K.S.A. 1980 
Supp. 19-117. 	(See L. 1977, ch. 56, §5.) This statute prescribes 
a procedure for the adoption of county tax or other revenue measures that 
is uniformly applicable to all counties. It not only provides for the 
submission of such measures to the county's electors upon presentation 
of proper petitions, but it also authorizes the adoption of such 
measures by the board of county commissioners on its own initiative. 
The procedure prescribed for the exercise of such authority is substan-
tially the same as that required for the adoption of a charter resolu-
tion, and it requires that such procedure be utilized 

"[w]here the board of county commissioners of 
any county by resolution proposes to levy for 
revenue purposes any  tax, excise, fee, charge 
or other exaction other than permit fees or 
license fees for regulatory purposes, a procedure  
for the levy of which is not otherwise prescribed  
by enactment of the legislature  . . . ." (Emphasis 
added.) 

Clearly, therefore, the manifest purpose of the legislature in enacting 
this statute is to restrict the exercise of a county's home rule powers 
with respect to tax or other revenue measures. Thus, if there is no 
statutory procedure prescribed for levying any such tax or revenue 
measure, the provisions of K.S.A. 1980 Supp. 19-117 must be utilized. 
However, if such a procedure has been prescribed by enactment of the 
legislature, the emphasized portion of the foregoing quoted language 
evidences a clear legislative intent that the county must follow such 
statutorily-prescribed procedure. 

As a result, since K.S.A. 1980 Supp. 12-1680 prescribes a procedure for 
levying a tax to fund a service program for the elderly, such tax 
levy can be made only in accordance with the procedure prescribed 
by that statute. Such procedure contemplates that the question of 
making the initial levy may be submitted to the county's electors only 

 pursuant to petitions filed by the requisite number of qualified 
electors. Therefore, a board of county commissioners may not submit 
such question to the voters on its own initiative. 

At the time Attorney General Opinion No. 75-415 was issued, the 
legislature had not prescribed any specific limitations on a county's 



home rule powers regarding tax and revenue measures that did not 
conflict with statutory provisions. Thus, that prior opinion's 
determination that a county commission could supplement the tax levy 
procedure set forth in 12-1680 was in harmony with the then existing 
statutory provisions. However, because of the restrictions on a 
county's home rule powers concerning tax and revenue measures effected 
by the subsequent enactment of K.S.A. 1980 Supp. 19-117, that determina-
tion is no longer consonant with the statutory scope of county home 
rule, and that portion of Opinion No. 75-415 in conflict herewith 
should be disregarded. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

W. Robert Alderson 
First Deputy Attorney General 

RTS:WRA:phf 
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