
December 31, 1980 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 80- 970 

Mr. Donald C. Ramsay 
Associate General Counsel 
College of Health Sciences and Hospital 
University of Kansas 
39th and Rainbow Blvd. 
Kansas City, Kansas 66103 

Re: State Boards, Commissions and Authorities--Behavioral 
Sciences Regulatory Board--Practice of Psychology by 
Persons Employed by State Agencies 

Synopsis: A person who does not possess a valid certificate to 
practice psychology in this state may engage in the 
practice of psychology while in the employ of any 
state agency. The practice must be a part of the person's 
salaried position for the agency, and the practice must 
be performed solely on behalf of the employer agency. 
The employee's work may include psychological testing 
and psychotherapy, and the employee may use an official 
title which incorporates the the word "psychology" or 
other form of that word, e.g.,  "staff psychologist." 
The employee may only use such title in connection with 
that employment if he or she does not possess a valid 
certificate to practice psychology in this state. Cited 
herein: K.S.A. 74-5301, 74-5302, as amended by L. 1980, 
ch. 242, §11, 74-5340, 74-5344 as amended by L. 1980, 
ch. 242, §28. 

* 

Dear Mr. Ramsay: 

You request our opinion on three questions relating to the Certification 
of Psychologists Act (hereinafter, the "Certification Act"), K.S.A. 



74-5301 et seq., as amended by L. 1980, ch. 242. Specifically, you 
inquire: 

"1. May a person who does not possess a valid 
certificate to practice psychology in this state 
engage in the practice of psychology, including 
rendering psychological services to the public 
such as testing or psychotherapy, if such person 
is employed and paid a salary for that purpose by 
a state agency? 

"2. If the person is permitted, . . . to practice 
psychology without a certificate as a salaried employee of 
a state agency, may the agency bill the patients or clients 
(or their insurance carrier) for the services rendered by 
such a person? 

"3. May a person practicing psychology as a salaried -
employee of a state agency without a certificate, hold 
him/herself out as and use the title psychologist?" 

As you have correctly noted, in Attorney General Opinion No. 80-220, 
we concluded that persons who render psychological services in 
private practice without a valid certificate to practice psychology 
in this state, including those persons employed by or associated 
with a licensed physician, are engaged in conduct which violates 
K.S.A. 74-5340, with some exceptions noted in that opinion. You 
have further noted one such exception. K.S.A. 74-5344(c), as amended 
by L. 1980, ch. 242, §28(c), provides as follows: 

"Nothing contained in this act (the Certification 
Act] shall be construed: 

"(c) to limit the practice of psychology or use of 
official title on the part of a person in the employ 
of a federal, state, county or municipal agency, or 
other political subdivision, . . . insofar as such 
practice is a part of the duties of such person's 
salaried position, and insofar as such practice is 
performed solely on behalf of such person's employer  
. . . ." (Emphasis added.) 

The "practice of psychology" is defined as follows: 

"[T]he 'practice of psychology' means the 
application of established principles of 



learning, motivation, perception, thinking, 
and emotional relationships to problems of 
behavior adjustment, group relations, and 
behavior modification, by persons trained 
in psychology. The application of such use 
of psychological remedial measures  with persons, 
in groups or individually, having adjustment or 
emotional problems in the areas of work, family, 
school, and personal relationships; measuring 
and testing  personality, intelligence, aptitudes, 
public opinion, attitudes, and skills; and the 
teaching of such subject matter, and the conducting 
of research on problems relating to human behavior." 
K.S.A. 74-5302(a), as amended by L. 1980, ch. 242, 
§11(a). 	(Emphasis added.) 

The above-quoted sections (L. 1980, ch. 242, §S11,28) answer your 
questions numbered one and three. Clearly, within the scope of 
those sections, a person who does not possess a valid certificate 
to practice psychology in this state may engage in the practice 
of psychology while in the employ of any state agency. However, 
the practice is limited: it must be a part of the person's salaried 
position for the agency, and the practice must be performed solely 
on behalf of the employer agency. The employee's wdtk may include 
psychological testing and psychotherapy, and the employee may 
use an official title which incorporates the word "psychology" or 
other form of that word, e.g., "staff psychologist." The employee 
may only use such title in connection with that employment if he 
or she does not possess a valid certificate to practice psychology 
in this state. 

In answer to your question numbered two, we find nothing in the 
Certification Act which either expressly authorizes or prohibits 
the agency from billing the patients or clients served by the agency 
or the patient's insurance carriers. In our judgment, that practice 
is merely a matter of contract between the agency and the patient, 
or the patient's insuror, to be determined by the parties. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

S -C.even Carr 
Assistant Attorney General 
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